13 листопада 2021 11:27

Алекс ВЕЛИКИХ: "Компроміс, компетенція та бажання працювати з усіма будуть візиткою Ріццолі"

Відомий екс-арбітр ФІФА Нікола Ріццолі працюватиме куратором підготовки українських суддів. Про запрошення фахівця вже повідомив президент УАФ Андрій Павелко. За його словами, остаточне рішення щодо кандидатури італійця за виконкомом УАФ, засідання якого відбудеться 17 листопада. Новий куратор українських рефері працюватиме у парі з іншим італійцем, головою Комітету арбітрів УАФ Лучано Лучі, з яким нещодавно був продовжений контракт.


Своєю думкою про Ріццолі у бесіді з кореспондентом Footboom поділився відомий український скаут Алекс Великих, який багато років працює в італійському футболі.


- Останніми роками ми спостерігаємо за гегемонією італійських арбітрів. З чим це пов'язано і яке місце у цьому домінуванні займає особистість Ніколи Ріццолі?


- Італійський футбол має хороші традиції прийняття у себе футболістів зірок, спостерігаючи за матчами з їхньою участю, судячи ці поєдинки, набувався неоціненний досвід футбольного арбітражу місцевими суддями не тільки у національній першості, а й на міжнародній арені. А поява такого персонажа-особистості як П'єрлуїджі Колліни, який володіє потужним почуттям впевненості у своїх силах та особистою харизмою, лише підштовхнуло вгору італійських арбітрів.


Нікола Ріццолі це якраз один з тих арбітрів, які відчули на собі потужність особистості Колліни. Провівши вдалу кар'єру судді в Італії та на міжнародних турнірах, Ріццолі по-справжньому вписав своє ім'я у список топ арбітрів.


- На Ваш погляд, чи пов'язане запрошення Ріццолі з тим, що Лучі вже 72 роки, і що відносно недавно він потрапив у ДТП, наслідки якого могли б вплинути на його здоров'я і, відповідно, працездатність?


- Запрошення Ріццолі в Україну вважаю позитивним моментом, і навіть якщо розглядати його запрошення в український футбол для роботи в парі з Лучі, то все одно його відбиток буде накладено. Звичайно, вік, недавнє ДТП та інші фактори можуть привести до відходу Лучі, але його цілком може замінити Ріццолі. Однак було б цікаво подивитися на спільну роботу цих двох італійських фахівців в Україні.


- Різниця у віці між Лучі та Ріццолі, плюс амбіції останнього можуть стати перешкодою для конструктивної роботи даного тандему? Характерна особливість роботи Ріццолі?


- Не думаю, що фахівці на такому рівні будуть боротися між собою за повноваження, швидше за все вони можуть спільно працювати у конструктивному ключі. Тим більше, що проблем і питань в українському суддівстві чимало. Головним інструментом для вирішення яких я бачу розширення впровадження системи VAR. Саме у цьому компоненті Ріццолі зробив собі ім'я у Європі, і саме навчання українських фахівців роботі на цій системі буде головною візитною карткою Ріццолі.


- Як він проявив себе на посаді керманича суддівським корпусом Серії А, чи був реальний прогрес за підсумками його роботи там? І чому закінчив суддівську кар'єру на рік раніше терміну, передбаченого регламентом?


- Ріццолі в Італії був відомим арбітром, якому часто доводилося судити найскладніші матчі, особливо часто йому діставалося після матчів "Ювентуса", багато хто вважав його шанувальником цього клубу та натякали, що у рішеннях цього арбітра в матчах за участю "Ювентуса" завжди є перевага. Після закінчення кар'єри польового судді Ріццолі почав працювати в управлінні суддівським корпусом і домігся результату - до італійських суддів перестали відноситься як до касти недоторканних - судді потроху стали більш зрозумілими любителям футболу, чому важливу роль зіграло і введення механізму VAR.


- У рейтингу кращих арбітрів XXI століття за версією IFFHS Ріццолі обійшов свого згаданого вище земляка П'єрлуїджі Колліну. Чи означає це, що Ріццолі здатний дати для українських рефері у нинішніх умовах більше, ніж його іменитий попередник?


- Те, що у рейтингу Ріццолі обійшов Колліну, говорить про його високий рівень, але я не вважаю, що тут потрібно зациклюватися на тому, хто вище у рейтингу, а хто нижче. Головне, що Ріццолі дасть українським арбітражу - це більш широке впровадження VAR і технології в цілому. Також думаю, він буде більш відкритим у спілкуванні та намагатиметься налагодити взаємодію всіх українських клубів. Компроміс, компетенція та бажання працювати з усіма будуть візиткою цього фахівця.


Євген Савчук


Фото - з Instagram Ніколи Ріццолі