5 листопада 2021 20:58

Екс-гендиректор Прем'єр-ліги: "Ми економимо 400 тисяч доларів, прибираючи змагання U-21 - виходить "Маріуполь", з відповідним рівнем"

Колишній генеральний директор Прем'єр-ліги Петро Іванов у бесіді з кореспондентом Footboom дав оцінку нинішньому рівню вищого українського дивізіону. Нагадаємо, з 8 матчів минулого, 13-го туру, в чотирьох з них, де брали участь представники верхньої частини турнірної таблиці, були зафіксовані великі результати. В інших сумарно був забитий всього лише один м'яч.


"На жаль, ми знаходимося на тому рівні, якого заслуговуємо. Я ще роки півтора-два тому озвучував нинішні проблеми ряду керівників нинішніх українських клубів, акцентував увагу на тому, що неминуче падіння інтересу до УПЛ. Однак це не знайшло підтримки і розуміння, оскільки кожен вариться в своєму соку і живе за принципом, мовляв, у нас все добре – і слава богу.


А по суті - це комплексна проблема. І зараз ми пожинаємо тільки перші її плоди. А далі, як на мій погляд, все буде ще сумніше. Чому? Тут питання не в кількості голів. Останнє є рівнем, скажімо так, або відсутності майстерності у нападників, або дуже високим рівнем майстерності у захисників. Плюс дуже багато факторів, пов'язаних з обраної на гру тактикою, з цілями і завданнями, які стоять перед командою. І це не є індикатором інтересу до самої Ліги. Ми бачимо матчі, які закінчуються з рахунком 1:0, і при цьому ажіотаж навколо них куди вище, ніж наших, які закінчуються, наприклад, з рахунком 3:2. Якщо ж говорити про загальний рівень Ліги, то він падає. Що цілком очікувана, адже ми скорочуємо змагання. Те ж скорочення змагань серед команд U-21, вважаю, завдасть чарівної шкоди. Адже в той час, коли всі збільшують кількість змагань, УЄФА вводить нові турніри, ми прибираємо U-21, не розглядаємо можливість U-23, економлячи при цьому, за футбольними мірками, досить невеликі суми. Умовні 300-400 тисяч доларів на рік - це не ті гроші, які могли б концептуально вплинути на команду Прем'єр-ліги. Але при цьому цілий ряд футболістів мали б можливість отримувати регулярну практику, і не тільки в матчах проти однолітків. А так - той же "Шахтар" змушений обігравати своїх 19-20-річних футболістів відразу на рівні змагань УПЛ, в результаті – виходить" Маріуполь", з відповідним рівнем.


Якщо ж говорити про саму Прем'єр-лігу, то тут краще було б ставити одне питання - а що таке Прем'єр-ліга? Як суб'єкт українського футболу вона існує? Або це просто номінальна організація, яка збирає внески? Адже вона вже і матчі не призначає - це функції транслятора. Заявку? Так її УАФ веде. Так що питань багато.


Що ж стосується кількості команд, про якість вже не кажу, ми в тих реаліях, в яких нам дозволяють існувати. У нас грають футболісти 1983-84 років народження. І це далеко не поодинокі випадки, як за кордоном ті ж Ібрагімович з Роналду. У нашій країні це набуло вже масового характеру, про другу лігу взагалі мовчу – якщо подивитися на вік тамтешніх гравців, стає просто страшно.


Так от, що стосується кількості, 16 команд, на мій погляд - це ідеальний формат для проведення будь-яких змагань серед професійних клубів. Інша справа, що якщо говорити про радикальні зміни, то слід розглядати перехід на систему "весна-осінь". Не думаю, що кількість команд від України в єврокубках буде збільшуватися. Відповідно, весняна частина через рік-два нам буде взагалі, як дар божий.


А що стосується прірви між рівнем команд, то з позиції проведеної в цьому контексті наукової роботи можу сказати: 16 команд – це оптимальна кількість, до якої прийшли вже багато європейських країн. І ідеальне з урахуванням наших кліматичних умов. 14 - ні туди, ні сюди, 18 - вже багато, про 20 взагалі мовчу. Все полягає в комплексі проблем, до яких потрібен детальний підхід. А не як у нас - або все добре, або все погано. У нинішній ситуації можна лише сказати спасибі власникам клубу, у яких є хоч якесь терпіння вкладати гроші в абсолютно нікому не потрібний на сьогоднішній день балаган під назвою "Український футбол".


Більшість клубів знаходяться на межі виживання, а різні посилення вимог в контексті інфраструктури, ковід-тестів та іншого заводять команди в глухий кут. А допомога ні від кого не надходить – ні від УПЛ, ні від ПФЛ. Хіба що, якась консультативна від УАФ – і все", - резюмував функціонер.


Фото - Footboom