5 листопада 2021 17:50

Леонід БУРЯК: "Олег Блохін відмовляв мене від переходу з "Динамо" в "Спартак"

Сьогодні - день народження володаря "Золотого м'яча" 1975 року, одного з найуспішніших тренерів в історії збірної України. Це, звичайно ж, чвертьфіналіст чемпіонату світу і володар двох Кубків кубка і Суперкубка УЄФА Олег Блохін.


Щоб представити іменинника, ми вирішили попросити розповісти про нього його багаторічного одноклубника і товариша по збірній.


Легендарний футболіст київського Динамо Леонід Буряк розповів про те, яким в юності був Олег Блохін, чи відразу вони здружилися, яка перша машина була у Блохіна, а також привітав Олега з днем народження.


"Олег Блохін - один з кращих нападників Європи свого часу, а можливо, і світу"


- Розкажіть про юного Олега Блохіна. Яким він був, яким він став?


- У нього він завжди був таким-вольовим, з внутрішнім стрижнем. В принципі мало чого змінилося в його характері. Тільки вік взяв своє, болячки, які у нього і у мене завдяки футболу.


Олег Блохін став прекрасним футболістом, лауреатом "Золотого м'яча", і я думаю, що ніхто не повторить його досягнення в радянському футболі, а тим більше в українському. Це один з кращих нападників Європи в той час, а можливо, і в світі. Тому що таких футболістів, як він, дуже мало було.


Якщо порівнювати, які нападники актуальні, то я думаю, що Блохін був би одним з найдорожчих футболістів.


- Відразу здружилися з Блохіним чи ні?


- Я думаю, що потрібен був час. Але вже якщо здружилися - то у всьому, і в футболі, і в житті. Приклад: коли мене запрошували в київське Динамо, в той час було багато пропозицій – звали московські Спартак і Динамо. Я не хотів нікуди їхати, хотів залишитися в Одесі. Але після розмови з Олегом я вирішив, якщо я кудись поїду, то це тільки в київське Динамо.


Коли я порадився з Блохіним, він мені порадив йти саме в Динамо (Київ). Олег був моїм радником, він завжди допомагав мені. Я знав його покійних батька і маму, багато часу провів у них вдома, і я за це дуже вдячний йому.


- Що Олег Володимирович любив робити у вільний час від футболу?


- Знаєте у нас було дуже багато матчів, так що все, що ми встигали ‒ це спали, їли, тренувалися і грали. Не було часу для розваг. Якщо зараз грають по 30 матчів, то ми за рік грали 56-60 матчів, це було дуже багато. Ми були зосереджені на футболі. Важкий час був, але дуже цікавий.


- Як думаєте, якби не футбол, то чим би займався Блохін?


- Дуже важко сказати. Він закінчив Київський університет. Олег максималіст в житті. Не знаю, ким би він виявився і що робив, але я думаю, що не загубився б ніде.


"Всі гравці київського Динамо їздили на Волгах. Вона тоді коштувала десь 9-10 тисяч рублів"


- Яка в Олега Володимировича була улюблена їжа?


- Нам в команді в день гри замовляли меню. Загалом, все було нормально: сніданок-обід, перше-друге. У нас був дуже аскетичний обід, ми нічого такого не їли. Тому що не дозволяли і нам потрібно було багато бігати. Був салат, компот, бульйон якийсь і друге.


У день гри Блохін завжди любив курчати тютюну.


Якщо матч о 19:00, обов'язково потрібно було о 13:00 вже пообідати і лягати відпочивати. Коли були за кордоном, обов'язково пробували тамтешню їжу - наприклад, в Італії спробували і полюбили піцу, спагетті.


- Яка перша машина була у Олега Блохіна?


– Волга. На той час кращих машин не було, вона була дорога. Всі гравці київського Динамо їздили на Волгах. Вона тоді коштувала десь 9-10 тисяч рублів. Це хороша машина була, як танк. Не як Мерседес або якась інша іномарка, але добротна хороша машина. Найкраща в країні в той час.


- Чи любив Блохін попонтуватися?


- Ні, він таким не був. У нас не було часу цим всім займатися. Якусь музику послухати, зібралися після гри, як два холостяка, у нього вдома або у мене. Друзі, дівчатка, музика - скромно все було. Якщо щось і було, нас ніхто ніде не бачив. Ні в яких ресторанах, дискотеках та інших розважальних закладах ми там не проводили час. Все було скромно.


- Чи спізнювався Блохін на тренування?


- Все бувало, обов'язково. Я теж запізнювався. Це життя, і тут ніхто не застрахований. Хоча всі якось за півгодини-годину приїжджали раніше. Хто каву п'є, хто розминається, ось такі професійні речі.


- Блохін-тренер і Блохін-футболіст - це різні люди?


– Ні. Я знаю, що він працював у Греції, Києві, у збірній. Я з ним не працював як тренер, але я його знаю. У нього дуже гарне тренерське ім'я. Він дуже багато зробив і в Греції, і в Україні.


Думаю, що Олег Володимирович в житті максималіст і його успіхи ‒ це за його характером.


- Часто спілкуєтеся з Блохіним?


- Не так часто, як раніше, але спілкуюся.


- Яка у нього була улюблена команда того часу? Може, за кордоном за кимось стежив?


- Київське Динамо. Рідний клуб. Все в Україні їм марили.


- Що можете побажати Олегу Блохіну?


- Тільки здоров'я йому і його дітям, дружині. Тому що зараз вже досить серйозний вік у нашого покоління, і у кожного є якісь проблеми. Щоб його казка і яскрава кар'єра, як можна довше тривала.


Ігор Градський