23 жовтня 2021 08:22

"Гармаш заслужив виклик до збірної України, але гарантій йому ніхто не дає". Екс-гравець синьо-жовтих Цихмейструк про плани Петракова на Дениса

У п'ятницю українські ЗМІ повідомили інсайд про рішення виконуючого обов'язки головного тренера збірної України Олександра Петракова викликати футболіста Динамо Дениса Гармаша на листопадовий збір національної команди.


Щоб з'ясувати наскільки логічною бачиться ця інформація, на якій позиції гратиме досвідчений виконавець і які цілі може переслідувати Петраков таким кадровим рішенням, редакція FanDay.net зв'язалася з колишнім півзахисником збірної України, а нині телеекспертом Едуардом Цихмейструком.

"Гармаш заслужив на виклик, він грає на високому рівні вже давно"

- Едуарде Миколайовичу, сьогодні в українській пресі з'явилася інформація, що виконуючий обов'язки головного тренера збірної України Олександр Петраков планує викликати Дениса Гармаша на матчі проти Болгарії та Боснії і Герцеговини. Як ви вважаєте, дане рішення є логічним, Денис заслужив на виклик?

- Заслужив! Чому не заслужив? Якщо викликають, значить Петраков бачить, що він підходить під його модель, під його бачення. Гармаш заслужив, він грає на високому рівні вже давно, його форма влаштовує тренера збірної, і він його викликає. Він його не викликає зі стовідсотковою гарантією того, що той буде грати. Але якісь функції він в ньому бачить.

- А як ви думаєте, Гармаш в збірній буде використовуватися в якості нападника, як це робить в Динамо Мірча Луческу, або все ж на своїй рідній позиції в півзахисті?

- Я не думаю, що Денис гратиме в нападі. Така моя думка. Все-таки у Петракова більше акцент на швидкість, на швидкий перехід з оборони в атаку, тому, швидше за все, Гармаша бачать на його рідній позиції.

"Денис в обоймі - значить, Петраков на нього розраховує"

- І все ж, ви вважаєте, що Гармаша бачать гравцем стартового складу, або йому буде віддана роль запасного?

- Я не можу сказати. Ніхто нікому не дає жодних гарантій, тренер не дає їх футболісту. Він його викликає, він в обоймі-значить, він на нього розраховує. А під яку модель гри і т.д. — це невідомо.

Знову ж таки, як я розумію, Петраков викликає Гармаша з прицілом на товариську гру з Болгарією. Це нормальна практика - дивитися гравців в товариських іграх, в якому вони стані. Може, саме на цю гру він вийде, щоб показати себе тренеру.


Зазначимо, що востаннє 31-річний Гармаш одягав футболку збірної України 9 жовтня 2017 року в матчі відбору на ЧС-2018 проти Хорватії (0:2).

Підопічні Олександра Петракова з дев'ятьма очками займають друге місце в групі D кваліфікації на Мундіаль в Катарі. Синьо-жовтим залишається провести один поєдинок проти збірної Боснії і Герцеговини (16 жовтня). Перед цим 11-го числа українці зіграють контрольний матч з Болгарією.