13 жовтня 2021 13:35
1

Сергій ЯЩЕНКО: "У грі з Боснією Україні не вистачало психологічної злості. Пару років тому в грі з Португалією це все було"

Відомий у минулому захисник Шахтаря, а нині - тренер Сергій Ященко оцінив виступ збірної України в матчі з Боснією і Герцеговиною в рамках відбору на ЧС-2022, а також поділився своєю думкою щодо шансів синьо-жовтих на вихід з групи.


- Найважливіший поєдинок для нашої збірної завершився внічию 1:1. Як оцінюєте його підсумок?

- Ви правильно сказали - це була найважливіша гра для наших футболістів. Вдома внічию не можна було грати, нас влаштовувала тільки перемога. Всі це знали. Минула гра показала, що збірна Боснії і Герцеговини – серйозний суперник.

- Як і у Фінляндії, Андрій Ярмоленко знову забив швидкий гол. Але знову ми дозволили супернику відігратися.

- Зазвичай перший гол надає команді сили, впевненість у своїх силах. Початок вчорашньої гри склалося для нас відмінно. У нас були хороші можливості, щоб забити і другий гол. Однак боснійці витримали наш натиск. Ми побачили, що ця балканська збірна грає тактично грамотно, а в її складі зібрані технічні футболісти. Футболісти Боснії і Герцеговини грають в сучасний футбол. Нагадаю, що ми вперше у своїй історії протистояли цій збірній. Сам матч проходив, немов на гойдалках. Оцінюючи всю гру, можу сказати, що рахунок міг бути іншим, але що тепер про це говорити.

- Підсумкова нічия відповідає розвитку подій на футбольному полі?

— Да. Якби у нас трохи помайстрували гравці, ми б виграли цей поєдинок. Але свої шанси ми не реалізували. Погоджуся, що комбінація, що призвела до голу Яромоленка, була відмінною, але ж і гості забили гол після продуманої атаки. Вони теж все зробили в такт. До матчу, граючи вдома, ми були фаворитами в цій грі. Чого нам не вистачило для перемоги? Думаю, якоїсь психологічної злості. Пару років тому, в домашній грі з Португалією це все було. У Львові, десь недопрацювали в обороні, та й у півзахисті теж.

- Ви згодні з думкою, що другий тайм наша збірна провела гірше, ніж тайм перший?

— Звичайно. Так само було і в Фінляндії. Ми відкриваємо рахунок і намагаємося його зберегти. Гравці намагаються контролювати м'яч, не ризикувати, зайвий раз не намагаються обіграти суперника. Іноді потрібно діяти нестандартно. З боку, здається, що наші хлопці поступаються функціонально супернику.

- Після закінчення зустрічі гравці збірної України Тарас Степаненко та Ілля Забарний відзначили, що газон на Арені-Львів поганої якості – він не рівний. Чи варто в цьому шукати виправдання?

- Я багато разів грав у Львові, ще на стадіоні Україна, потім приїжджав в якості тренера. Можу сказати, що восени у Львові газон часто дуже м'який. Грати там важко. Але боснійцям це не заважало показувати комбінаційний футбол. Звичайно, певні висновки всім потрібно зробити. Наші футболісти кажуть, що лише тільки на НСК Олімпійський відмінний газон. А взагалі, технічному гравцеві без різниці, на якому полі він грає. Я ж запам'ятав, як гості хвилин 5 контролювали м'яч і наші не могли його відібрати. І навіть на такому полі у Циганкова і Тимчика були чудові можливості, щоб забивати.

- З боку здалося, що всі заміни, які зробив Олександр Петраков, послабили гру нашої команди. Ви погодитеся з цією думкою?

— Можливо. Заміни - точно не посилили нашу гру. А потрібно, щоб свіжі виконавці додавали мощі команді. Той же Сікан - не рівня Яремчуку. Це всі бачать. Головному тренеру видніше. Завжди наставник поставить сильнішого гравця. Але тут потрібно перебувати всередині колективу, щоб все це знати.

- До наступного матчу в Боснії ще місяць. За цей час може вирішитися конфлікт між Петраковим і Малиновським?

- Олександр Васильович старший, досвідченіший, ніж Руслан. Думаю, що знайти спільну мову вони зможуть. Я б, на місці Петракова, поговорив би з Малиновським. Як до цього проходило у них спілкування - я не знаю. Думаю, що наставник нашої збірної зможе вирішити це важливе питання. Ви пам'ятаєте момент у Зубкова на 93-й хвилині гри, коли він пробивав зі штрафного? Малиновський такі голи забивав дуже часто. І тут би він міг виконати так, що ми б святкували успіх.

- Як вважаєте, шанси на друге місце у національної збірної України ще залишаються?

- Так, хоча і не дуже великі. Багато що залежить від матчу Боснія і Герцеговина – Фінляндія, який відбудеться 13-го листопада. Хотілося б, що суперники зіграли внічию. Але також важливий і поєдинок Фінляндія - Франція. А раптом гості привезуть в Гельсінкі не основний склад, вирішивши до цього матчу всі свої питання. Плюс у нас буде вкрай мотивований суперник. Але, можливо, повернеться в стрій Олександр Зінченко. Але і йому потрібно набрати оптимальну форму, тільки тоді він помічник у головній команді країни. Загалом, пазл повинен скластися для нас.
Что Вы все надеетесь на пазл. Играть надо
!!!