6 жовтня 2018 19:18
2

Украина за два года серьезно опустится в рейтинге ассоциаций УЕФА. 5 причин, почему это случится

Український футбол переживає складні часи. "Футбол 24" наводить 5 причин, чому наша країна втратить свої позиції у рейтингу УЄФА


Слабкість команд національного чемпіонату

Перша та головна причина, з якої виходять всі інші. Українські команди втратили багатих власників та не можуть витрачати великі кошти на іноземних гравців. Рівень УПЛ значно впав, а сучасні функціонери не можуть створити клуб належної якості без значних грошових вкладень.


Зараз у єврокубках можуть за щось змагатись лише два гіганти українського футболу – Шахтар та Динамо. Дивлячись правді у вічі, третя команда чемпіонату, хто б це не був – Ворскла чи Зоря, у будь-якому випадку буде аутсайдером групи у Лізі Європи.


Та навіть донецький та київський гранди не можуть гарантувати Україні єврокубкову весну. У це слабо вірить і відомий журналіст – Ігор Циганик. Шахтар продав своїх лідерів та тільки будує нову команду, а як це вийде – буде зрозуміло лише через кілька років. Динамо ж вже кілька сезонів робить ставку на власних вихованців, проте великих успіхів це поки не приносить, а трансфери, які здійснюються у київському клубі, не надто виправдовують себе.


Перспективні українці переїжджають за кордон

Зараз у європейських чемпіонатах грає як ніколи багато українських футболістів. І на це є дві об’єктивні причини: гравці не бачать перспективи у грі в Україні, а українські клуби змушені продавати своїх футболістів, аби мати кошти на власне функціонування.


Ця тенденція йде на користь збірній України, але поки що шкодить національній першості. Зараз із гравців, які грають у європейських чемпіонатах, можна скласти конкурентоздатну національну команду. Мова йде не лише про гравців першого ешелону: Маліновського, Ярмоленка, Коноплянку або Зінченка, але і про молодих та перспективних футболістів, які точно підсилили б чемпіонат України. З прикладів можна навести Ореста Кузика, який феєрив у Сталі, але перейшов у грецьку Яніну. Або іспанських легіонерів: Василя Кравця, Андрія Луніна, Олексія Хахльова та Івана Зотька.


Загальна вартість гравців УПЛ – на рівні чемпіонатів Швейцарії та Австрії

Україна посідає 8 місце у рейтингу асоціацій УЄФА, але за трансферною вартістю гравців УПЛ посідає 13-у сходинку та перебуває між Швейцарією та Австрією. (Дані про трансферну вартість ліг взяті з Transfermarkt).


Загальна вартість футболістів Прем’єр-ліги чемпіонату України складає 256,4 мільйона євро.

Перша 15-ка найдорожчих ліг Європи виглядає так:


Англія – 8,01 млрд
Іспанія – 5,15 млрд
Італія – 4,4 млрд
Німеччина – 3,8 млрд
Франція – 2,9 млрд
Португалія – 944,35 млн
Росія – 787,9 млн
Нідерланди – 765,9 млн
Туреччина – 663,8 млн
Бельгія – 583,5 млн
Греція – 312,75 млн
Швейцарія – 284 млн
Україна – 256,4 млн
Австрія – 252,2 млн
Чехія – 202,4 млн


Ця причина є наслідком першої та навпаки. Клуби втратили гроші, а з ними і дорогих гравців. Навіть гранди українського футболу також мусять заощаджувати. Останні 5 років УПЛ нещадно втрачає у загальній вартості футболістів. Ще у сезоні 2013/2014 ціна Прем’єр-ліги була майже у 3 рази вищою – 740,7 мільйона євро.


Втрата очок минулих років

Україна перебуває на своєму високому місці у рейтингу асоціацій УЄФА за інерцією. Для розрахунку рейтингу УЄФА беруться до уваги останні 5 сезонів у єврокубках. Найбільше балів Україна набрала в сезонах 14/15 та 15/16. У першому випадку Дніпро вийшов у фінал Ліги Європи, Динамо дісталось до чвертьфіналу, а Шахтар вийшов з групи Ліги чемпіонів, де був битий Баварією у 1/8. У сезоні 15/16 Шахтар дістався до півфіналу Ліги Європи, а Динамо повторило торішню долю "гірників", припинивши боротьбу за найпрестижніший євротрофей одразу після виходу з групи.


Відтак, через 2 роки українська асоціація втратить майже 20 балів зі свого здобутку, а це – більше половини від загальних 35,7 очка. Якщо враховувати лише останні три сезони, то українська асоціація заробила 15,9 бала та посідає 14-е місце у рейтингу чемпіонатів. Крім топ-асоціацій, які перебувають вище нас у рейтингу, Україну випередили Бельгія, Туреччина, Нідерланди, Австрія і навіть Данія та Кіпр.


Відсутність позитивної динаміки

Все б нічого, кризи бувають усюди, але наразі не помітно жодних передумов, чому національна першість має підвищити свою якість. Українські команди переважно думають лише про те, як залишити свої ворота "сухими", граючи у прагматичний та нудний футбол. Не менше відлякує глядачів від відвідування матчів і недбалість керівництва у створенні умов для вболівальників. Відвідуючи більшість футбольних арен України, найчастіше з’являється бажання більше туди не приходити.


Українські клуби постійно намагаються знайти якийсь магічний еліксир процвітання команди, то запрошуючи на тренерський місток переможця Ліги чемпіонів або асистента Жозе Моурінью, то скуповуючи половину Латинської Америки в надії на те, що хтось та й заграє. Керівництво українських команд не може знайти потрібних важелів, потягнувши за які, клуб відразу помчить у єврокубки та почне боротись за вихід з групи.


З позитиву можна відзначити роботу Зорі та Олександрії. Клуби, які явно мають обмежені фінанси, намагаються створити підґрунтя для майбутніх звитяг команди, але цей процес є довготривалим.


Якщо тенденція падіння якості УПЛ залишиться незмінною, то через 2 роки Україна опуститься з 8-ї сходинки рейтингу асоціацій УЄФА на 13-14-у. Цього, швидше за все, не уникнути, як би нам того не хотілося. Якщо це станеться, то жодна з українських команд не зможе гарантувати собі участь бодай у груповому етапі одного з єврокубків. Хіба що УЄФА вкотре змінить формат європейських клубних змагань.


Борис Гаврилець, Футбол 24


Це не всі фактори. Головний - це корупція в ффу, її голови павелка, кдк, суддівство. Але все іде від павелка. Частину клубів вижили з Прем'єр Ліги, частину довели до розвалу. Інші грають абияк, бо не вірять в справедливість, гравці втікають, хто куди може.
Корупція і цим все сказано!