27 лютого 2014 21:09

Владимир ВЕРЕМЕЕВ: "Шансы "Динамо" пройти дальше - теоретические"

Із чотирвох українських клубів у Лізі Європи після перших матчів 1/16-ої фіналу найгірша ситуація в «Динамо». У продовження боротьби за почесний трофей команди Олега Блохіна не вірить майже ніхто. А що з цього приводу думає ветеран «біло-синіх», зірковий півзахисник 70-их Володимир Веремеєв?

- У футболі результат передбачити важко. Тому тверезі голови, коли їх просять зробити прогноз на той чи інший матч, зазвичай відповідають коротко - 50 на 50. Ось і я перед першим матчем «Динамо» з «Валенсією» вважав, що шанси команд на прохід у наступне коло якщо й не зовсім рівні, то майже рівні. Невеличку перевагу віддавав іспанцям з огляду на те, що у них зараз чемпіонат у розпалі. Все ж офіційні матчі і товариські спаринги - трохи різні речі. Але зараз після поразки 0:2 шанси «Динамо» пройти далі хіба теоретичні. Звичайно, хотілося б помилитися, але боюся, що це не той випадок.

- А в дива, які час від часу трапляються у футболу, ви не вірите?

- Звичайно, що вірю. Це ж якраз один із тих чинників, за що стільки людей і любить футбол. Якби у ньому все завжди розвивалося і закінчувалося, згідно з логікою, то ця гра не була би нікому цікавою. Але навіть для дива мають бути якісь підстави. Ті, хто збирається стати авторами дива, насамперед повинні володіти безмежним бажанням та вірою в можливість його творіння. А я в першій грі «Динамо», за великим рахунком, не побачив ні першого, ні другого. І маю великі сумніви, що вони з'являться у «динамівців» у грі на полі суперника.

- Тобто ви вважаєте, що команда у Валенсії вийде на поле деморалізованою?


- Ні, я не це маю на увазі. Звісно, кожен гравець перед грою казатиме, що шанси, нехай і мінімальні, залишаються і що при певному фарті ще можна навіть перемогти за сумою двох ігор. Більше того, швидше за все, футболісти не тільки так казатимуть, а й думатимуть. Але ж вони адекватні люди. Аналізуючи ситуацію, на підсвідомому рівні всі чудово розуміють, що питання про переможця пари вже вирішене. Все ж суперник - представник однієї з найсильніших футбольних ліг Європи. Це ж не команда, що грає в чемпіонаті, який на порядок слабший за українську прем'єр-лігу.

- Але у Лізі чемпіонів «Манчестер Юнайтед» також програв 0:2 «Олімпіакосу». То що, у Руні та його партнерів також вже не мас шансів на вихід у наступне коло?

- Я би не проводив паралелі між цими іграми. Так, спільне в них є. Окрім рахунку, який є об'єктивним фактором, це ще й суб'єктивний чинник - і «Манчестер Юнайтед», і «Динамо» зараз переживають не найкращі часи. Але є й відмінності, причому суттєві. Перша — коли український чемпіонат поступається іспанському, то англійський не на менше переважає грецький. Друга - «МЮ» другий матч проведе вдома, а «Динамо» гратиме у гостях. І третя відмінність - менталітет футболістів. Українці, знову ж таки на підсвідомому рівні, знають, що відігратися у матчі-відповіді після 0:2 - практично безнадійна справа. В англійців же з цього приводу, як правило, думки абсолютно протилежні - для них нічого неможливого у футболі нема. Я взагалі не думаю, що в Україні зараз є команда, яка спромоглася би навіть у когось з аутсайдерів чемпіонату Іспанії відігратися і пройти далі в матчах на вибування після поразки в першій грі з рахунком 0:2.

- Навіть «Шахтар»?

- Якби повторна гра була на «Донбас Арені», то шанси - 40 на 60. А в гостях, як це в ситуації з «Динамо», їх би не було взагалі.

Оксана ПАВЛЮК