20 грудня 2011 08:22
15

Референдум "УФ". Шовковский — лучший вратарь Украины!

Основний голкіпер київського «Динамо» знову здобув почесний титул найкращого воротаря України. Напередодні новорічних свят читачі нашої газети віддали перевагу Олександру Шовковському, який востаннє визнавався найкращим у референдумі рівно п’ять років тому. Відтак чотири рази поспіль першу сходинку посідав Андрій П’ятов… Багато хто вже списував Олександра з рахунків і стверджував, що Шовковському на часі поступово думати про завершення кар’єри, проте власною грою у воротах «Динамо» та збірної України СаШо ще раз довів, що є Професіоналом з великої літери.

Нинішній ігровий рік для Олександра Шовковського розпочався більш ніж вдало. Він практично власноруч приніс нашій збірній перемогу на кіпрському міжнародному турнірі, кілька разів рятуючи свою команду під час серії післяматчевих пенальті. Спочатку в півфінальній грі проти Румунії, яка завершилася з рахунком 2:2, Олександр з’явився на полі під завершення поєдинку і цілком виправдав покладені на нього сподівання. Два перших удари з позначки наш воротар відбив, після чого українці спокійно довели справу до перемоги. У фінальному протистоянні зі швейцарцями (1:1) Шовковський уже зі старту стояв у воротах, і в серії післяматчевих ударів, коли Євген Коноплянка зробив рахунок — 4:5, Олександр відбив останній удар від Еміра Бейрамі й приніс збірній України перемогу.

Повернувшись до справ клубних, воротар знову проявив себе в усій красі. Київське «Динамо» у лютому провело два блискучих поєдинки проти турецького «Бешикташу», обігравши турків 4:1 і 4:0, а динамівський намбе ван у тих протистояннях запам’ятався кількома ефективними сейвами, коли забирав або парирував практично мертві м’ячі. Надалі кияни провели дві гри з «Манчестер Сіті» (2:0 і 0:1), де героїчні потуги всієї команди дозволили їй тоді пройти до чвертьфіналу, в якому київський клуб досить несподівано так і не зламав захисні редути португальської «Браги», залишивши у підсумку Лігу Європи.

У чемпіонаті на той момент «Шахтар» уже було практично не зупинити, тож весняна частина першості для вболівальників «Динамо» найбільше запам’яталася розгромом донецького ворога з рахунком 3:0. Олександр тоді не дав жодної нагоди донеччанам підсолодити гіркоту поразки і подарував разом з партнерами справжнє свято прихильникам. Щоправда, у фінальній грі Кубка України «гірники» відігралися (2:0), але провини воротаря у тих м’ячах не було.

Новий сезон, так само, як і Новий рік, розпочався для Шовковського з перемоги. У матчі на Суперкубок динамівці здолали той-таки «Шахтар» (3:1), і, до слова, тоді у воротах чемпіонів України стояв Андрій П’ятов, який після програного поєдинку осів на лаві запасних і вже з першого туру національної першості поступився місцем «срібному» призеру нашого опитування Олександру Рибці. Третя сходинка — в Андрія Диканя, який своєю грою заслужив цьогоріч відзнаку в Росії. У багатьох опитуваннях і в рейтингах українця поставили на першу сходинку, проте в Україні він лише третій.

Але повернімося до Шовковського. Початок виступів у єврокубках для нашого воротаря (так само, як і для всього «Динамо»), виявився провальним. І хоч у першій поразці від «Рубіну» (2:0) провина не так голкіпера, як захисників, то у другій грі (2:1) для киян все розпочалося саме з помилки Олександра, коли він невдало відбив перед собою м’яча, чим і скористався суперник. Надалі сталося кілька подібних помилок у інших матчах, у тому числі й за збірну. Проте, пройшовши цей не надто вдалий період, наш переможець знову повернувся до надійної гри.

У чемпіонаті України динамівці, після осінньої частини чемпіонату, лідирують. Щоправда, в єврокубках навпаки — розчарували. В Лізі Європи «Динамо» провело цілу серію не надто вражаючих ігор, в результаті чого недорахувалося багатьох очок. Щоправда, провини Олександра в цьому абсолютно немає, оскільки воротар за п’ять поєдинків пропустив тільки чотири м’ячі.

Після поєдинку п’ятого туру Ліги Європи Шовковський на одному з тренувань травмувався, й останні кілька ігор довелося зіграти Максиму Ковалю. Як зазначили динамівські лікарі, наш лауреат зможе повернутися до тренувань лише на зимових зборах, тож ми бажаємо Олександру міцного здоров’я і блискучих успіхів у новому році!


Ярослав ЛЕХ, газета «Український футбол».


Коментар фахівця

Михайло МИХАЙЛОВ,
тренер воротарів київського «Динамо»:


- Олександр Шовковський цей рік відіграв дуже добре на стабільно високому рівні. Вніс у захисні редути «Динамо» та збірної України порядок і впевненість. Команда відчувала, що позаду перебуває людина, на яку можна покладатись, тому наші футболісти із Шовковським у воротах могли почуватися завжди спокійно. Мені було дуже неприємно після кількох помилок читати критику так званих фахівців на адресу голкіпера, що, мовляв, це вже його останні «штрихи». Олександр і до цього, і після тих негативних відгуків ще раз усім довів, що його недарма називають найкращим в Україні. Такому майстру хочеться побажати тільки одного - щоб його оминали травми, і тоді лідер вашого референдуму, я переконаний, іще довго зможе нас радувати своєю грою.

Найкращі воротарі України 2011 року
1. О. Шовковський («Динамо») – 241 очко (67 перших місць + 14 других + 12 третіх)
2. О. Рибка («Оболонь» + «Шахтар») – 156 (20+39+18)
3. А. Дикань («Спартак» (Росія) – 113 (3+36+32)
4. І. Шуховцев («Зоря») – 74 (9+8+31)
5. О. Горяїнов («Металіст») – 16 (1+3+7)


Голкіпери року в Україні
1990 Віктор ЧАНОВ («Динамо»)
1991 Ігор КУТЄПОВ («Динамо»)
1992 Олександр ПОМАЗУН («Металіст»)
1993 Ігор КУТЄПОВ («Динамо»)
1994 Олександр ШОВКОВСЬКИЙ («Динамо»)
1995 Олег СУСЛОВ («Чорноморець»)
1996 Олег СУСЛОВ («Чорноморець»)
1997 Олександр ШОВКОВСЬКИЙ («Динамо»)
1998 Олександр ШОВКОВСЬКИЙ («Динамо»)
1999 Олександр ШОВКОВСЬКИЙ («Динамо»)
2000 Юрій ВІРТ («Шахтар»)
2001 Віталій РЕВА (ЦСКА / «Динамо»)
2002 Віталій РЕВА («Динамо»)
2003 Олександр ШОВКОВСЬКИЙ («Динамо»)
2004 Олександр ШОВКОВСЬКИЙ («Динамо»)
2005 Олександр ШОВКОВСЬКИЙ («Динамо»)
2006 Олександр ШОВКОВСЬКИЙ («Динамо»)
2007 Андрій П’ЯТОВ («Ворскла» / «Шахтар»)
2008 Андрій П’ЯТОВ («Шахтар»)
2009 Андрій П’ЯТОВ («Шахтар»)
2010 Андрій П’ЯТОВ («Шахтар»)
2011 Олександр ШОВКОВСЬКИЙ («Динамо») 

Рыбка говномагнит)))мяч сам в него летит))
Закономерно!
Лучший без сомнений!
СаШо - супер!!!!!!! Он заслужено лучший!!!!!!!!
Приятно что хоть на данном этапе не все игроки ДК деградируют. Так держать СаШо!
Если посчитать сколько за год привезли голов остальные киперы,сомнений не остаётса-Шовковский лучший )) ..Да, Рыбка хорош. Но он играет чуть более полугода в основе.
17 лет в воротах Динамо - достижение фантастическое в наше время. Интересно, кто абсолютный рекордсмен.
На замке ворота наши, если в них Шовковский Саша!!
Сховати
+100
СаШо всегда был,есть,и будет лучшим!!!
Весной СаШо был лучшим, осенью - Рыбка. имхо