28 октября 2024 23:29

Юрий ШЕЛЕПНИЦКИЙ: "Динамо" перемудрило с кадрами, "Шахтер" остановил Крыськив"

Українське класичне дербі завершилося нічиєю. "Динамо" і "Шахтар" в поєдинку, який відбувся в Києві, на стадіоні "Динамо" сильнійшого не виявили, що зберегло дистанцію між командами в шість балів. Оцінити гру грандів в цьому матчі Footboom попросив першого капітана в історії збірної України, екс-гравця "Чорноморця" Юрія Шелепницького.


- В "Динамо", звісно, будуть розбиратися, чому така гра вийшла в першому таймі матчу з "Шахтарем", але, з кадровими пертурбаціями, на мою думку, кияни перемудрили, - зазначив Шелепницький. – Зрозуміло, що перевага "гірників" базувалася, перш за все, на більшій свіжості, бо два дні переваги у відновленні в сучасному футболі – це дуже багато.

Але ще й так сталося, що "Динамо" само себе покарало, оскільки кістяк команди на поєдинок з "Шахтарем" потрібно було награвати ще в матчі з "Ромою"… Не секрет, що проти римлян динамівці планували діяти від насиченої оборони, і те ж саме потрібно було переносити на зустріч із "Шахтарем", бо у команди Пушича міг початково бути тільки один план на цю гру: атакувати і забивати.

- Але, напевно ніхто не очікував настільки відчутної переваги "Шахтаря" в першому таймі…

- "Динамо", таке враження, саме не очікувало настільки потужного тиску, і діяло трохи інертно, плюс, дуже неякісно працювало на флангах. Окрім того, майже не було ударів по воротах суперника.

- В епізоді, коли вилучили Криськіва, чи було порушення правил на червону картку?

- Це безсумнівне видалення. Криськів не грав у м’яч і цілеспрямовано влетів в ноги опоненту. Думаю, що Криськів діяв по епізоду, в цейтноті. У грі таке буває… Потім він перегляне цей момент і зрозуміє, напевно, що він наробив…

- Заміни Шовковського були правильними і вчасними?

- Так. "Шахтар" після видалення сів в оборону низьким блоком, вирішивши відбиватися. На вістря атаки вийшов ще один форвард – Герреро, а на фланг, щоб прискорити гру й посилити тиск на захист суперника, вийшов Караваєв. Зазначу, що "Шахтар" не витримав фізично, майже зупинився, і "Динамо" його дотиснуло. Показово, що десь з 70-ї хвилини, навіть центральні захисники киян грали на половині поля "гірників". Були сподівання у "Шахтаря", що Траоре зможе чіплятися за м’яч, утримувати його, примушувати динамівців фолити на собі, однак цього не сталося. Траоре не в формі…


- Можна визначити найгіршого і найкращого гравців українського класичного дербі?

- У "Динамо" перший тайм провалила вся команда. Хіба що Бущана до перерви не було за що дорікнути. Однак, на 48-й хвилині, в епізоді з голом, Бущан помилився, або, якщо більш точно сказати, міг виручити, та не виручив… У складі "Шахтаря" помітно виділявся Судаков, який і атаки добре розганяв, і стандарти виконував - гол у ворота "Динамо" влетів після його передачі, і оборонявся добре.

- Гол "Динамо" забило, завдячуючи енергії Караваєва, який тільки-но з’явився на полі?

- Безумовно, повний сил Караваєв відірвався від втомленого Егіналду, опинився на самоті на ударній позиції і якісно вирішив долю епізоду. Хоча, вважаю, міг Караваєв і ще в парі моментів виконати небезпечні простріли в штрафний майданчик "Шахтаря", але, чомусь, зробив це якось недбало.

- Для кого в більший плюс ця нічия?

- Для "Динамо" - це непоганий результат. Однак, і для "Шахтаря" це не провал. Шість очок відставання від головного конкурента, коли попереду ще 19 турів, це не вирок. Навіть, якщо б "Динамо" виграло, і відрив був би в дев’ять балів, доля чемпіонства абсолютно не була б вирішена.

До того ж, всі чомусь не враховують амбіцій "Олександрії", яка виграє матч за матчем, і зупинити її поки ніхто не може… Да й про "Полісся" не треба забувати. Житомирська команда будується і має, я впевнений, серйозні наміри. Добре, що в цьому сезоні є команди, здатні відбирати бали у "Динамо" з "Шахтарем". Гранди ще будуть втрачати… Тому, інтрига живе!