25 октября 2024 11:16

Ярослав ВИШНЯК: "Рома" не была готова к тому, чтобы взламывать такую оборону "Динамо". Другое дело, что у киевлян не получалось переходить из обороны в атаку"

Відомий український тренер Ярослав Вишняк ексклюзивно для «УФ» оцінив виступ гравців Динамо в програному матчі з Ромою в рамках Ліги Європи.


«Рішення Шовковського змінити схему було правильним»


– Наскільки вас здивував стартовий склад Динамо у цьому матчі? Шовковський вирішив поберегти лідерів на матч з Шахтарем, який відбудеться вже у неділю?

– Думаю, ви маєте рацію. І Рома, і Динамо виходили на очний поєдинок, оглядаючись на свої наступні матчі у чемпіонаті 27 жовтня. У римлян це непроста виїзна гра з Фіорентиною в Серії А, ну а в Динамо – Класичне. Думаю, тренери тримали це в голові. Однак, гадаю, що рішення змінити схему та провести ротацію було ухвалено не лише через наступні матчі команд.


– Що саме ви маєте на увазі?

– Рома – це вертикальний колектив, який грає довгими передачами. Трійка опорних півзахисників підбирають ці м’ячі та розганяють атаки. Тому рішення Шовковського, віддзеркалити цю схему та самим зіграти в три центральні захисники, було правильним. Це дозволило нівелювати якості Довбика. Попов за великим рахунком перегравав Артема, у силовій боротьбі не поступався.


Загалом Рома не була готова до того, аби зламувати таку оборону Динамо. Інша річ, що у киян не виходило переходити з оборони в атаку. Було мало контргри. Якби динамівці мали у власному складі свого Довбика, то ця схема могла б принести більші плоди.


– І Шовковський не боїться довіряти гравцям, які здебільшого починають з лави запасних, та випускає їх на такий статусний поєдинок проти Роми на «Стадіо Олімпіко».

– Олександр Володимирович не просто так говорить, що розраховує на всіх гравців та має до них довіру. Він підтверджує свої слова діями. Це суттєвий плюс для мікроклімату. Після таких моментів колектив лише зміцнюється, адже максимальна кількість гравців почувається впевнено, оскільки мають ігрову практику в чемпіонаті та Лізі Європи.


– Динамо доволі організовано виглядало з Ромою, проте знову поступається в єврокубковому матчі. Три матчі в Лізі Європи – 0 забитих голів, 0 набраних очок. Яка причина таких невтішних результатів динамівців?

– Складно абстрагуватися від того, що у нас в країні йде війна. Це накладає відбиток на хлопців. Також постійні переїзди, які втомлюють та забирають сили. Думаю, їм необхідна підтримка.


Команда у Динамо достатньо молода, гравці отримують цінний досвід та в майбутньому зможуть конкурувати. Рішення Шовковського змінити схему свідчить про тактичну гнучкість команди. Прогресує тренер, прогресують гравці – це однозначно. Це дає надію на краще майбутнє.


– Наступні два тури в Лізі Європи для Динамо можна назвати ключовими, адже з Ференцварошем та Вікторією (Плзень) команда Шовковського має більше шансів набрати залікові бали.

– Загалом так, але буде дуже непросто. Вікторія грає у дуже атлетичний футбол, вони просто «виносять», вдало грають на стандартних положеннях, які ми недооцінюємо. Збірна Чехії зараз у непоганій формі та й чеські клуби виглядають доволі потужно.


Тому коли кажуть, що команду з чемпіонату Чехії ми маємо обігрувати – добре, але ж треба не програти боротьбу, як мінімум. Думаю, що проти Вікторії динамівці знову можуть зіграти в трійку центральних захисників, аби не поступатися у єдиноборствах. Але загалом на Динамо чекають рівні важкі поєдинки, де можна виграти, програти та зіграти внічию. Я б не розраховував на те, що далі буде легше.