24 октября 2024 12:31
1

Как "Динамо" играет против итальянских клубов на их поле в еврокубках

Сьогодні «Динамо» о 19:45 за київським часом розпочне свій третій матч основного раунду Ліги Європи — проти італійської «Роми» на її полі.


Італія в єврокубках, як ми вже підкреслювали цієї осені, — традиційно незручний суперник для України. Жереб до цього сезону зводив наші клуби між собою 42 рази, починаючи з 1969 року, і тільки в 6 (!) випадках командам з України вдалося за сумою двох матчів виграти. По два рази таке робили «Металіст» та «Дніпро», по разу — «Динамо» та «Шахтар».


Цікаво, що єдиний глобальний успіх киян стався саме у протистоянні з «Ромою» — в груповому турнірі Ліги Чемпіонів восени 2004-го. В Римі «Динамо» здобуло технічну перемогу з рахунком 3:0 — це було покарання господарям стадіону, з трибун якого летіли сторонні предмети, одним з яких розбили голову шведському арбітру Андерсу Фріску. На той момент гості вигравали 1:0 після удару Горана Гавранчіча. А в Києві команда Йожефа Сабо виграла у «Роми» — 2:0.


«Динамо» зустрічалося з італійськими суперниками в єврокубках вже 13 разів, на виїзді має лише одну перемогу (ту саму над «Ромою»), п’ять нічиїх та сім поразок.

Чи можна очікувати нової звитяги киян у Римі? Теоретично — шанси є, оскільки «Рома» наразі переживає період турбулентності, змінила тренера вже після старту сезону (Іван Юріч замість Даніеле Де Россі), в Чемпіонаті Італії посідає тільки 10-е місце, а в двох стартових турах Ліги Європи набрала одне очко, програвши три тижні тому шведському «Ельфсборгу» (0:1).


З іншого боку, не треба забувати, що «Рома» хоча і не гранд європейського футболу, але дуже міцний горішок. Так, після п’ятирічки, коли римляни в Серії А неодмінно фінішували на 2—3 місці (2014—2018), вони трохи здали позиції і три роки поспіль (2022—2024) займали підсумкове 6-е місце в турнірній таблиці. Але це було компенсовано стабільно високими результатами на міжнародній арені: 2021 рік — півфінал Ліги Європи, 2022 — перемога в Лізі Конференцій, 2023 — фінал Ліги Європи, 2024 — півфінал Ліги Європи.


Сьогоднішні труднощі можуть носити тимчасовий характер, хоча про це ми дізнаємося вже ближче до завершення сезону. Наразі ми констатуємо, що у складі римської команди присутні гравці національних збірних Аргентини, Італії, Німеччини, Туреччини, Австралії, Польщі, Кот-д’Івуару, а влітку керівництво «Роми» витратило майже 100 млн євро на новачків (більше тільки у «Ювентуса», «Наполі» та «Аталанти»).


Причому трансфер №1 цього літа за сумою грошей — перехід українського форварда Артема Довбика з іспанської «Жирони» (Трансфермаркт приводить суму в 30 млн євро). Наразі на його рахунку — чотири голи в десяти матчах сезону.


«Динамо» проти італійських клубів на їх полі в єврокубках


Заголовок бомба!
"Як "Динамо" проти італійських клубів на їх полі в єврокубках"