23 октября 2024 23:09

Владислав ВАЩУК: "В "Динамо" должны появиться лидеры, которые потянут за собой команду. У кого-то не пошла игра, чтобы кто-то другой подхватил"

Екс-футболіст Динамо та збірної України Владислав Ващук в інтерв'ю сайту Sport-express.ua поділився очікуваннями від матчу 3 туру Ліги Європи проти Роми.


«Динамо бракує лідерів, які можуть повести за собою команду»


– Динамо в чемпіонаті та єврокубках має зовсім протилежну картину. В чому причина?

– Рівень конкуренції в УПЛ не такий, яким був раніше. Сьогодні говорити про розвиток футболу в Україні не доводиться, виходячи з наших реалій. Логістика, хоч і не основний, але один з тих факторів, які впливають. Це десь б'є по концентрації, високий пік травматичності після довготривалих переїздів. Відновлення на колесах не дасть тобі повністю відійти.


– Пересічний вболівальник може сказати, що у ваш час рівень чемпіонату не був конкурентним, але ж виходили і творили дива в Європі...

– Розумієте, тоді час був інший, ментальність, обставини. Не можна сказати, що сьогоднішнє покоління не викладається, але цього замало для того, щоб подолати цей бар'єр. Ми бачили цього сезону, коли Динамо діяло збалансовано в атаці та обороні. Так повинно бути в кожній грі, а не епізодично. Звісно, що за рахунок довгої лавки можна компенсувати, але важлива якість тих виконавців, яких ти можеш випустити.


– Динамо в матчі з Ромою може розраховувати на перші залікові бали?

– Буде важко з ними. Рома останній матч з Інтером провела на достойному рівні. Проти них доведеться багато працювати в обороні, особливо при грі у власному штрафному.


– Ви погоджуєтесь, що оборона Динамо є найслабшою ланкою в команді?

– Ніхто зараз ствердно не назве основну пару центрбеків, тому що сезон починали Дячук та Попов, які випадали на певний час. Михавко, Біловар, Себальйос не були першим вибором тренерського штабу.


«Шовковський потребує якісних гравців, які можуть швидко думати на полі»


– Класний виступ влітку у кваліфікації ЛЧ міг перегріти сподівання, що восени Динамо може потягатися з більш солідними командами?

– Зараз важливо усвідомити, що, граючи в єврокубках, ти представляєш Україну, яка охоплена війною. Хіба не заради таких матчів ти пов'язуєш себе з футболом, працюєш на тренуваннях, зростаєш, набуваєш досвіду? В таких іграх ти маєш показувати свою найкращу гру, проявити себе.

Результату може зараз не бути, але з кожної гри робити висновки, докладати зусиль і рухатись далі.


– Особисто вам до вподоби робота на чолі Динамо ваших близьких друзів – Олександра Шовковського, Сергія Федорова?

– Я бачу, що команда біжить, як ми грали раніше, ризикує десь. Команда по-іншому почала рухатись. Йому бракує під рукою якісних футболістів, які могли б швидко сприймати інформацію, як Олександр Володимирович.


Не всі вміють так думати, але рух в правильному напрямку – він є. Сергій Владиславович має багаторічний досвід роботи в першій команді, розуміється на тренувальному процесі і всьому іншому.


В команді мають з'явитися лідери, які потягнуть за собою команду. Вони повинні проявлять в кожній грі. У когось не пішла гра, щоб хтось інший підхопив.


– Ви помітили у Роми слабкі місця?

– З Інтером вони провели досить непоганий матч. Вони допустили єдину помилку, яка й призвела до голу Мартінеса.


– Динамо складно буде зупинити Артема Довбика, який в Італії має інший рівень опозиції, порівняно з Україною чи Іспанією?

– Тут палка в двох кінцях. По збірній вони добре знають один одного й Артему так само треба буде діяти нестандартно, щоб забити.


– Ваш прогноз на матч?

– Не люблю займатися пророцтвами. Вірю в нашу команду.