12 октября 2024 13:55
1

Мирон МАРКЕВИЧ: "Давно я такого не видел, чтобы даже Мудрык и Шапаренко были достаточно агрессивны в отборе"

Напередодні, 11 жовтня, національна збірна України перервала свою програшну серію та здобула першу перемогу у Лізі націй. Команда Сергія Реброва на формально домашньому полі (гра проходила у польському місті Познань) з мінімальним рахунком здолала міцну збірну Грузії (1:0).


За рахунок чого Мудрик і компанія зуміли зламати хребет команді Саньоля, де зі старту і до останньої хвилини грав найкращий футболіст італійської Серії А за підсумками вересня Хвіча Кварацхелія?
Чи вписався у гру синьо-жовтої дружини її абсолютний дебютант Іван Калюжний?
Які причини того, що Ребров зважився виставити саме такий склад?


Про це і не лише кореспондент сайту Sport-express.ua Віктор Глухенький поговорив культовим тренером львівських Карпат і Металіста, екснаставником національної збірної України Мироном Маркевичем.

«Навіть Мудрик і Шапаренко були досить агресивними у відборі. От тому й «погасили» грузинів»

– Мироне Богдановичу, я не певен, але, здається, Ребров читав одне з Ваших недавніх інтерв’ю. Ми з Вами спілкувалися на початку місяці і тоді Ви сказали наступне щодо Сергія Станіславовича: «Йому потрібно бути трошки сміливішим, більше вводити у склад молодих кадрів, покращити гру в обороні – й усе буде добре». Й от – маємо перша перемога України в Лізі націй та ще й «суха».

– Україна в матчі проти Грузії дуже надійно зіграла в обороні й саме тому, я так думаю, у підсумку й перемогла. Не дали нічого зробити тому Кварацхелії та й усе. Проглядалася дисципліна і бажання перемогти. Було налаштування і по самовіддачі питань до хлопців не може бути. Знаєте, я навіть і не пам’ятаю, коли ми востаннє грали на нуль позаду (перемога над Молдовою у товариському матчі з рахунком 4:0, – прим. В. Г.).

Мені дуже сподобалося, що дійсно кожен гравець намагався грати на оборону, намагався відбирати м’яча у грузинів, коли ті намагалися пресингувати. Давно я такого не бачив, щоб навіть Мудрик та Шапаренко були досить агресивні у відборі. От тому і «погасили» грузинів, а команда у них нині дійсно дуже хороша.

– Підсумковим рахунком, певно, задоволені всі: вболівальники, Ребров, аналітики та й Ви та я. Але… Як на мене, сама гра була дуже пісною. Два удари у площину. Того ж грізного Довбика, який потроху починає розривати команди-суперниці Роми у Серії А, щось геть не було помітно.

– Ясно, що гра України була далека від ідеальної. Не шедевр. Я повторюся, дуже добре, що ніхто з гравців не боявся вимазатися, виконуючи чорнову роботу, відпрацьовували всі в обороні. Ціна перемоги була високою, тому, можливо, і зіграли так, тобто не дуже яскраво у нападі. Головне, що є результат, а гра прийде і той же Довбик ще себе проявить.

І дуже важливо, щоб стали на ноги наші травмовані хлопці, надто вже багато їх не змогло допомогти Україні проти Грузії та й проти Чехії не допоможуть, на жаль (на лікарняному зараз перебувають Олександр Зінченко, Віталій Миколенко, Віктор Циганков, Андрій Ярмоленко, Тарас Степаненко та Андрій Лунін, Володимир Бражко – прим. В. Г.).


«Калюжному до рівня Степаненка ще йти і йти, але задатки в нього є»

– Чи здивувала Вас стартова одинадцятка України з Калюжним в опорній зоні, Таловєровим у центрі оборони та Гуцуляком на правому фланзі півзахисту? Дехто таку комбінацію гравців навіть назвав «експериментальним складом».

– То життя змусило Реброва випускати такий склад. Сильно я не здивувався, коли побачив стартовий склад, бо кому, як не Калюжному, було грати в опорній зоні? Степаненко і Бражко зараз з травмами. Тому поява Івана читалась.

Гуцуляк нині теж добре виглядає в іграх за Полісся й теж заслужив на свій шанс і скористався ним, бо зіграв достойно. Досвіду в Олексія вистачає. Ну а Таловєров, хто б там і що не казав, але теж не є поганим центральним оборонцем. Скажу так – Ребров зі складом вгадав.

– Калюжний зможе витіснити зі складу вікового Степаненка? Або ж бодай застовпити за собою місце у заявці України на наступні матчі?

– Степаненко – то Степаненко. Калюжному до рівня Тараса ще йти і йти, але задатки в нього всі необхідні є. За два дні, у матчі проти Чехії, стане зрозуміло отримає чи ні Іван ще раз запрошення від Реброва, бо з грузинами він зіграв добре, але ж потрібно демонструвати стабільність не лише в одній грі, а постійно. Тому зараз робити якісь висновки по Калюжному зарано.

«Мудрик показав, що він може бути лідером на полі»

– Вболівальники визнали «Левом матчу» Мудрика. Погоджуєтесь?

– Якщо вже когось і виокремлювати, хоч я того не люблю робити, то так – Михайло заслужив на звання найкращого гравця у матчі проти Грузії, стовідсотково. Мудрик показав, що він може бути лідером на полі.

– Ребров не відступає від своєї вже фірмової тактики 4-5-1 і, зважаючи, що вона дала напередодні результат, то чи варто нам очікувати на ротацію у матчі з Чехією?

– Не думаю. Якщо зміни у стартовому складі і будуть, то мінімальні. Знову ж таки, ми повинні розуміти, що зараз у Реброва обмежений вибір виконавців. Йому [Реброву] видніше, кого виставити на гру проти Чехії, бо він розуміє хто й у яких фізичних кондиціях.

А щодо майбутнього матчу назагал, то я так скажу: якщо українці вийдуть на матч проти чехів з таким самим налаштуванням, зарядженими та злими, як проти Грузії, то мають перемогти.

"Знаєте, я навіть і не пам’ятаю, коли ми востаннє грали на нуль позаду (перемога над Молдовою у товариському матчі з рахунком 4:0, – прим. В. Г.)."

Ну не аж так давно, з Бельгією на Євро - 0:0.