26 сентября 2024 21:24

"Динамо" заполнило лишь 15% стадиона в Гамбурге - в разы меньше "Шахтера" в прошлом сезоне

«Динамо» учора вперше провело у Німеччині домашній матч єврокубків після повномасштабного вторгнення РФ.


Раніше кияни грали у Польщі та двічі у Румунії, але на груповий етап Ліги Європи вирішили переїхати до Гамбурга на Volksparkstadion (або ж «Гамбург-Арена»), на якій попереднього сезону грав домашні матчі єврокубків «Шахтар». Втім, ще під час трансляції було помітно, що на відвідуваність це сильно не вплинуло – багато порожніх місць.

Це згодом підтвердили й офіційні дані – всього 7 751 вболівальник, хоча стадіон вміщує 51,5 тисячі на міжнародних матчах. Заповнені були близько 15% арени.


З одного боку, це все одно непогані цифри для «Динамо» – другий найкращий показник за 2 роки, якщо не враховувати Лігу чемпіонів, на яку зазвичай всюди ходять активніше.


«Динамо» заповнило лише 15% стадіону в Гамбурзі – в рази менше «Шахтаря» минулого сезону

Як видно: статус турніру дійсно має значення.


З іншого боку, навіть попри різницю у турнірах є величезний розрив з тим, як на свої матчі фанатів у Гамбургу заохочував приходити «Шахтар». Минулого сезону він теж базувався у цьому місті (зараз натомість обрали Гельзенкірхен).


Жодного разу гірники не опустились нижче відмітки у 46 тисяч глядачів у групі ЛЧ, а у плей-оф ЛЄ з «Марселем» зібрали близько 29 тисяч.

Навіть на «Антверпен», який за статусом значно поступається «Лаціо», прийшло 47 тисяч. Але тут також потрібно зазначити, що це частково стало можливим завдяки продажу пакетів на усі ігри разом – тобто це і гарантія відвідування усіх домашніх зустрічей ЛЧ, і певна економія (ніж якщо купувати квитки окремо).

Тому ті, хто хотів побачити «Барселону», завітав й на «Антверпен».


«Динамо» заповнило лише 15% стадіону в Гамбурзі – в рази менше «Шахтаря» минулого сезону

Для «Шахтаря» переїзд у Гамбург дійсно став значним покращенням, бо у сезоні 2022/23 у Варшаві вони збирали на 15-20 тисяч менше – на той же «Реал» прийшло 29 тисяч.

А ось перший німецький досвід «Динамо» не зовсім вдався – принаймні не з таким ефектом, як очікувалось, хоча суперник був доволі статусним. На відміну від «Ференцвароша», «Вікторії» та РФШ, яких далі прийматимуть кияни.