18 сентября 2024 11:26
1

Олег ФЕДОРЧУК: "На примере "Динамо" мы увидели, как тяжело попасть в Лигу чемпионов с другого места, кроме первого"

"Футбол 24" разом із тренером Олегом Федорчуком розбирався, чому чемпіон України пробуксовує на початку сезону.

Вісімнадцятого вересня Шахтар візьме старт у Лізі чемпіонів нового зразка. На першому етапі "гірники" проведуть вісім матчів – проти Болоньї, Аталанти, Арсенала, Янг Бойз, ПСВ, Баварії, Бреста і дортмундської Борусії.

Про готовність українського клубу до єврокубків і шанси команди потрапити до турів з вибуванням Футбол 24 поговорив з Олегом Федорчуком, відомим наставником багатьох клубів Першої та Другої ліг.

– Олеже Вікторовичу, старт сезону в Шахтаря не вдався – дві поразки в чемпіонаті у п’яти матчах. Що коїться з командою?

– Гадаю, такого слабкого старту в чемпіонаті у Шахтаря ще не було. Прийти до тями йому певною мірою допомогла невпевнена гра Карпат в останньому турі. Поправили психологічний стан. Але головна проблема нікуди не ділася. Мені, який сам грав і багато років треную, кидається в очі незадовільна функціональна готовність футболістів. Даються взнаки виступи гравців за збірну. При цьому зауважу, що й у національній команді фізичний стан гравців донецької команди був не найвищого рівня. На когось із них тренери розраховували, але місце в складі вони не отримали.

– Тільки незадовільною функціональною підготовкою можна пояснити поразки від Полісся й Олександрії?

– У сучасному футболі захист починається на половині поля суперників. Захисники й воротар – це останній рубіж. Основний тягар йде на центральних півзахисників. А Судаков не може набрати форму, Криськів, Зубков провалив старт чемпіонату. Ця ланка півзахисту не допрацьовує. Мені здається, що коли був голландський спеціаліст (Патрік ван Леувен, – Футбол 24), він це помічав. І, як говорять наближені до клубу люди, він постійно тиснув на гравців із метою покращити відбір футболістів. У цьому плані його роботою були незадоволені. Але ми бачимо, що він мав рацію.


– З іншого боку, зараз нападники Шахтаря мало забивають, тому їхню роботу мають виконувати півзахисники. Звісно, тоді менше уваги вони приділяють обороні.

– Тут усе має бути в комплексі. Бондаренко, який тричі забив Карпатам, взагалі атакувальний півзахисник, креативний, технічний. Помітно, що футболісти, яких не викликали до збірної, виглядають краще. Бо виклик до національної команди іноді впливає на фізичний стан. Одна річ, що ти граєш за збірну, інша – сидиш на лаві запасних. У такому разі випадає 11-12 днів підготовки. І це не на користь клубу.

– У Шахтарі бракує конкуренції в нападі. І не перший рік. Напрошується запитання, чи не можна було підсилити атаку корисним придбанням кваліфікованого форварда?

– Те, що я бачу: в цьому напрямку Шахтар провалює вже не перший рік селекційну роботу. А ті, хто приходять, вони швидко йдуть по орендах, ми навіть не встигаємо запам'ятати їхні прізвища. У Шахтаря будуть проблеми попереду. Цілі в команди – виграти чемпіонат і вдало виступити в Лізі чемпіонів. Тому потрібні мінімум два футболісти на одну позицію, або, може, й три. Бо в атаці, враховуючи функції, які виконують гравці нападу, ротація потрібна частіше, ніж у захисників. Тому, на мій погляд, це слабке місце в сучасному Шахтарі.

– Олеже Вікторовичу, Болонья провела чотири матчі в чемпіонаті Італії і не здобула жодної перемоги – три нічиїх у матчах зі середняками Удінезе, Емполі й Комо та поразка від Наполі. Така пробуксовка італійської команди може зіграти на користь Шахтарю?

– Тут важко спрогнозувати. Пам’ятаєш, коли в Марселі перед зустріччю з Шахтарем змінили тренера? Наш чемпіон тоді припинив виступи в Лізі Європи, хоча французи переживали важкі часи в чемпіонаті. З Болоньї пішов на підвищення в Ювентус Тьяго Мотта, прийшов Віченцо Італьяно. Йому потрібен час, щоб розібратися. І для нього й команди в цілому гра з Шахтарем дуже важлива з психологічної точки зору. Вони, гадаю, будуть дуже мотивовані. Тим більше, що Болонья вперше грає в Лізі чемпіонів.


– Порівняно з минулим сезоном, склад Болоньї суттєво змінився.

– І це, на мою думку, додасть їм мотивації. З історичної точки зору клуб і його керівництво розуміють, що повторити цей успіх їм швидко не вдасться. Болонья зазнала дуже великих втрат, особливо в захисті. На Джошуа Зіркзеє, Рікардо Калафйорі й інших вони заробили більше 90 мільйонів євро. Це рекорд для клубу. Тому з точки зору іміджу вони робитимуть дуже великі ставки на Лігу чемпіонів і на гру з Шахтарем зокрема.


– У Лізі чемпіонів, звісно, слабких команд немає. Але ж є фаворити. Хто вони в нашій групі?

– За назвами, звичайно, це Арсенал і Баварія. Але зауважу, що на їхню гру сильно впливає місцеперебування в турнірній таблиці національних чемпіонатів. Пріоритети у них там. Велика кількість матчів із рівними суперниками впливає на стан футболістів. Ми ж пам’ятаємо, як провалювали Лігу чемпіонів Парі Сен-Жермен, Мілан. Тож гра покаже.


– Шахтарю належить зустрітися ще й з дортмундською Борусією і Брестом. З представниками Німеччини і Франції наш чемпіон грає, скажімо так, не дуже вдало.

– Бо якість гри у них дуже висока. Футболісти там дуже рухливі й фізично розвинуті. А Шахтар не впевнено грає з командами, які діють у силовій манері. У нашій команді пріоритет робився на технічних футболістів. А ми розуміємо, що Бог не дає одразу техніку і силу в одному флаконі. Переважно щось одне. Тому Шахтарю іноді не вистачало гармонії.

Був у Шахтарі свого часу Луїс Адріано. За Луческу він діяв на вістрі атаки. Його критикували за нахабство, але ж був результат. Він був звіром. Сучасному Шахтарю агресії не вистачає.

"Болонья схожа на Шахтар": Срна – про невдачі старту сезону, фінансування й Ахметова, італійців у ЛЧ і 10 років без дому “Болонья схожа на Шахтар”: Срна – про невдачі старту сезону, фінансування й Ахметова, італійців у ЛЧ і 10 років без дому

– Як ви оцінюєте шанси Шахтаря потрапити до топ-24 і продовжити боротьбу за трофей у плей-офф?

– Трохи менше, ніж 50 на 50. Треба розуміти, що Шахтарю потрібно перемогти в чемпіонаті, щоб наступного року також грати в Лізі чемпіонів. На прикладі Динамо ми побачили, як важко потрапити до турніру з іншого місця. Відбір пройти неможливо. А це великі кошти. Заробиш 30 мільйонів – це одразу підсилення складу.

– Фаворитів ви назвали. Яку роль відводите іншим командам?

– Буде напружена боротьба. З Болоньєю, як на мене, можна брати очки. Янг Бойз, ПСВ – ці команди міцні, але в них, як правило, багато молоді, бо клуби їх виводять на певний рівень і готують до продажу. Брест – дебютант, команда особливо не підсилилася. Аталанта продала Ювентусу Компейнерса, але й залучила чимало новачків. Борусія суттєво підсилилася.

Шанси, звичайно, є, і бажання присутнє. Проте Шахтар виглядає не так, як минулого року. Потенціал став нижчим, принаймні на поточний момент.

– Чому так сталося?

– Можуть бути різні причини. Хоча всі вони ведуть до тренера. Маріно Пушіч до Шахтаря майже не працював із командами, як головний тренер. Тому виклики Лігою чемпіонів можуть бути для нього завищеними. Як він впорається з такими навантаженнями? Це неабиякий психологічний тиск, та й треба стратегічно мислити. Наразі в Шахтарі немає такого захоплення його роботою, яке було на початку. Інформація подається стримано. Гадаю, менеджмент вже розуміє, що щось не те робиться.

– Минулого сезону він ще на багажі попередника виїхав, а тут вже треба показати своє.

– Так, а своє не виходить. Гра зовсім не змінилась, а десь навіть погіршилася в усіх компонентах. Особливо у відборі в середині поля. Дуже нестабільна атака. Тому є над чим задуматися керівництву. Мені здається, що в Пушіча є 2-3 місяці часу. Йому треба давати результат. Така професія, всі переживають стрес. А рівень фахівця можна
З наступного сезону "халяви", у вигляді попадання в основний райнд ЛЧ з першого місця, вже не буде. Як казав один муд... "видатний розвідник": "проеб@ли".