22 августа 2024 11:26

СМИ: Россия закупает американские микросхемы, необходимые для навигации ракет и цензуры интернета

У росію продовжують ввозитися унікальні мікросхеми, незамінні для навігації ракет та дронів, фільтрації контенту в інтернеті та розпізнавання облич.


Такі напівпровідникові пристрої, які називають ПЛІС (програмовані логічні інтегральні схеми), виробляють головним чином американські Intel і AMD.


Експорт ПЛІС до росії для військових цілей було заборонено без відповідної ліцензії ще 2020 року. У 2022 році було введено ширше ембарго на експорт мікросхем до росії, безвідносно того, хто і навіщо їх отримуватиме.


Навіть під час експорту до третіх країн передбачалася очна перевірка покупців спеціальними комісіями фірм-виробників, щоб гарантувати, що ПЛІС не потраплять до росії для використання у військових цілях. Але компанії просто ігнорують цю процедуру.


У ракетах, безпілотниках та військових літаках, які бомбардують українські міста, неодноразово знаходили мікросхеми, зроблені американськими компаніями. Серед них є й чіпи, які відбуваються у міжнародних документах як товари подвійного призначення.


Це означає, що вони можуть застосовуватися або навіть найчастіше застосовуються саме у військовій техніці та технологіях або технологіях для стеження.


До таких типів пристроїв відносяться програмовані логічні інтегральні схеми. У системі навігації ракети Х-101, яку росія запустила до дитячої лікарні «Охматдит» у Києві у липні 2024 року, використовувалися інтегральні схеми Xilinx (виробник AMD).


Подібні, але просунутіші мікросхеми є і в БПЛА «Ланцет». Кристали Xilinx та Altera (виробник Intel) використовуються в навігації «Іскандерів» та «Калібрів». ПЛІС, які використовуються у військових технологіях, продовжують ввозити до росії, незважаючи на всілякі санкції, торговельні ембарго та обмеження.