30 июня 2024 16:24

Сергей ПУЧКОВ: "У нашей сборной нет стабильности"

Відомий український тренер Сергій Пучков оцінив виступ національної збірної України на Євро-2024.


– Хто, на ваш погляд, винний у фіаско збірної України?

– Всі! І тренерський штаб, і футболісти. Що тепер з цим робити? Нехай переглядають своє відношення і замислюються над тим, що і як. Адже самі розумієте, що так слабо і безвідповідально Україна не мала права з румунами грати. Я ще до старту нашої національної команди у чемпіонаті Європи попереджав, що від першого матчу буде залежати багато. Так воно, зрештою, і вийшло. Програли з великим рахунком ту гру – і посіли останнє місце в групі. А набрали б в ній хоча б одне очко – і все було б інакше. У такому випадку і налаштованість на наступні матчі була б іншою, та й гра складалась би переконливіше. А так поразка від Румунії вийшла боком. Зокрема, вона вплинула на команду у психологічному плані. Що стосується нічиєї з Бельгією, то це вже було щось на кшталт крику тонучого.


– Що скажете щодо застосованої збірною України тактичної схеми у поєдинку проти бельгійців?

– Я, як тренер, теж є прибічником гри у два нападника. Тож у поєдинку з Бельгією участь із перших хвилин Яремчука і Довбика була правильною. Хоча у тій грі я дещо поміняв би у складі. Взагалі вважаю, що грати за схемою 4-4-2 – це цікаво. Потрібно лише правильно пояснити футболістам, що і як робити. Ми ж у цьому матчі стали грати у п’ять захисників. Зібрались обігрувати бельгійців з такою кількістю оборонців і двома нападаючими?! Ви ж прекрасно розумієте, що це не «те». А використали б класику у вигляді вже згаданих 4-4-2 – і я впевнений, що все було б по-іншому.


– Тим більше, що футболісти збірної Бельгії були не схожими на себе у порівнянні з двома попередніми матчами…

– Нічого дивного. Вони ж теж переживали за результат, і сподівались його здобути. Хоча у різних засобах масової інформації пишуть, що бельгійці на останніх хвилинах матчу, знаючи про те, як зіграли між собою Словаччина і Румунія, теж почали грати на нічию. Але це їхні проблеми, а не наші. Ми ж своє втратили у першій грі, а наздоганяти в останньому поєдинку з таким серйозним суперником, як Бельгія, було вже складно. Що витворяв у бельгійців на лівому фланзі Доку! Я думаю, що після цього матчу наш Тимчик гарно спав. У середині поля чимало корисного зробив Онана, який запрошений у збірну із англійського «Евертона». Оці двоє гравців дуже здорово себе проявили. А от Тілеманс, який забив у попередньому матчі румунам, з гри дещо випав.


– А кого попри результат відзначили б у нашій команді?

– Якщо за п’ятибальною системою, то поставив би п’ятірку воротарю Трубіну. А якщо обирати серед польових гравців, то важко сказати. У нашої збірної немає стабільності. От скажіть, хто окрім голкіпера на континентальній першості зіграв стабільно? Більше ніхто! Візьміть будь-кого з футболістів – у кожного були провали.


– А Віталій Миколенко?

– Так, згоден, але знову «зламався».


– Яку оцінку поставили б збірній України за виступ у європейській першості?

– Якщо за п’ятибальною системою, то на два з плюсом. Та й то завдяки тому, що в останній грі змогли зіграти внічию з серйозним суперником. А що, цікаво, ми робили б, якби пропустили від Бельгії? В тому, що не відігралися б, я впевнений. Це ще добре, що було кілька моментів, у яких бельгійці не змогли вразити наші ворота. А от як ми не забили, коли Яремчук не віддав м’яч партнеру, коли була сприятлива нагода? Не розумію. Що поробиш, у збірної України немає лідера, який повинен був повести за собою товаришів по команді. Такого, слово якого – закон. Що він сказав – те і повинні партнери робити. Такого, який виконує на полі обов’язки головного тренера. Якби знайшовся такий, то можливо, був би шанс із збірною Бельгії не 0:0 зіграти, а виграти. І правильно говорять чимало моїх колег, що на цьому чемпіонаті Європи деякі наші футболісти продавали самі себе. Думали, що румунів вони стоячи обіграють. Але що з цього вийшло – усі ми добре знаємо.


Фото - офіційний сайт СК "Таврія"