7 мая 2024 22:05

Решение Комитета по вопросам интеграции Украины в ЕС: "КГБ-истские" практики давления на "Суспильне" недопустимы"

(публикуется на языке оригинала)


Раніше голова правління Національної суспільної телерадіокомпанії України Микола Чернотицький звернувся до Комітету у листі щодо атак на Суспільне.
«КДБ-істські» практики тиску на Суспільне є неприпустимими, — рішення Комітету з питань інтеграції України до ЄС


Парламентський Комітет з питань інтеграції України до ЄС у відповідь на лист голови правління Національної суспільної телерадіокомпанії України Миколи Чернотицького ухвалив рішеня, де висловив підтримку Суспільному мовнику. Про це написала на своїй фейсбук-сторінці очільниця Комітету Іванна Климпуш-Цинцадзе, опублікувавши відеозапис засідання.


Учасник засідання Комітету ухвалили рішення, в якому наголосили на неприпустимості будь-якого тиску на Суспльне. У рішенні нардепів, який є у розпорядженні «Детектора медіа», йдеться про наступне:

Держава має забезпечити належне функціонування незалежного суспільного мовника, зокрема його фінансування у визначених законом обсягах;

Будь-які дії, що підривають роботу та незалежність суспільного мовника, зокрема «КДБ-істські» практики тиску на нього, є неприпустимими;

Усім ЗМІ слід звернути увагу на дотримання єдиної національної інформаційної політики;

Комітету ВР з питань бюджету у разі надходження законодавчих ініціатив, що стосуватимуться фінансування суспільного мовника, слід враховувати міжнародні зобов’язання України;

Кабінету міністрів рекомендується вжити заходів для забезпечення належного фінансування суспільного мовника згідно з чинним законодавством.


Очільниця Комітету Іванна Климпуш-Цинцадзе також прокоментувала обговорення рішення на засіданні.


«Сьогодні на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України до ЄС вирішували, що відповісти на лист голови суспільного мовника, який звернувся до нас по захист.


Вийшло довге обговорення, яке би назвала сумішшю непрофесіоналізму, незрозумілої "слухняності" і абсолютного нерозуміння, що таке свобода слова і європейська інтеграція. Соромно», — написала нардепка.

Нагадаємо, нещодавно голова наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України Світлана Остапа в коментарі «Детектору медіа» розповіла, що Суспільне пропонують прибрати з вечірніх слотів телемарафону «Єдині новини» і залишити йому тільки нічні та ранкові слоти.


Народна депутатка України Мар’яна Безугла оприлюднила кілька постів на своїй фейсбук-сторінці, які присвятила темі доцільності фінансування шести державних каналів, причому до «державних» вона зарахувала і Суспільне мовлення.

У дописі Мар’яна Безугла, зокрема, написала про те, що «є аж 6 (!) державних мовників, але немає інформаційних військ, які росіяни створили собі ще в 2014 році» та що «Суспільне, Дом і FreeДом мають мізерні охоплення і диверсифікують кошти». Нардепка запропонувала залишити фінансування лише одного каналу, зокрема «Ради» або Суспільного.