4 января 2023 22:46

Журналист: "Потенциал россиян обстреливать наши города зависит не только от запаса ракет. Здесь нужно смотреть, что у них с носителями для крылатых ракет"

(публикуется на языке оригинала)


Журналіст Іван Киричевський висловився у своєму Facebook про подальші можливості росіян завдавати масовані атаки по Україні.


- Потенціал росіян обстрілювати наші міста залежить не тільки від наявного запасу ракет. Тут потрібно дивитись, що у них із носіями для крилатих ракет.



- "На папері" росіяни мають аж 60 стратегічних бомбардувальників Ту-95МС, кожен з яких може взяти або до 6 ракет Х-555, або до 8 ракет Х-101.


По факту боєздатні з них максимум 50%, одночасно для удару по України орки піднімали лише до 20 літаків Ту-95МС, при "стелі" в 6-8 ракет на борту були 1-3 ракети.
Так, Ту-95МС — це ефективний бомбардувальник. Але середній вік "борта" коливається на рівні 30-40 років, і очевидно це виключає можливість літати з повним бойовим навантаженням. Тому, наприклад, навіть якщо росіяни і хотіли б відстріляти в одному залпі аж 120 ракет, у них виходить максимум 60-70 ракет в одному залпі.
Із Ту-160 в росіян ситуація ще більш специфічна.


"На папері" вони мають 16 таких бомбардувальників, "найстарішому" із яких лише 35 років, майже третина (або 6 одиниць) — виготовлені взагалі після розвалу срср у 1990-х та 2000-х роках. Кожен із Ту-160 може взяти на борт до 12 ракет типів Х-101 чи Х-555, усі 16 бомбардувальників могли б відстріляти загалом до 200 ракет за один раз.


Але щось в росіян трапилось невідоме, і вони свої Ту-160 взагалі не використовували для ударів по Україні протягом листопада-грудня 2022 року.
Щось схоже у росіян і з їх Ту-22М3, носіями смертоносних ракет Х-22 або ж Х-32.


"На папері" є 60 таких бомбардувальників, але одночасно для вильоту піднімали не більше 10. При бойовому навантаженні до 3 ракет Х-22 на борт брали максимум одну. "Вік" російських Ту-22М3 теж коливається в діапазоні 30-40 років.


Росія має кораблі для запуску "Калібрів", зосереджені в тимчасово окупованому Криму: 2 фрегати проекту 11356, 3 ракетні корвети проекту 21631 та чотири субмарини проекту 636, сумарний залп – до 56 ракет. (Ще 1 фрегат, 1 корвет та 2 субмарини чф рф до початку війни "застрягли" біля Сирії, повернутись на базу не змогли, і саме тому ВМСУ постійно дають зведення і по Середземному морю також).


Надводні кораблі з "Калібрами" відходять на максимум 10 км від берега не тільки тому, що бояться "Нептуна". Але й тому, що мають хронічні проблеми із силовими установками.


Влітку росіяни могли вивести одночасно лише 2 субмарини із "Калібрами", зараз вивід навіть одного підводного човна у море – вже рідкість.


Само собою, що росія зараз намагається будувати нові носії для крилатих ракет, щоб замінити старі.


Наприклад, в новоязі кремля з'явилось нове слово "воспроизводство", і це вони так описують процес виробництва Ту-160 із "задела" часів срср. Справді, воно так і виглядає — простояв центроплан та інші "заготовки" на заводі аж три десятки років після розвалу радянського союзу, а зараз з цього росіяни бомбардувальник будують, під індексом Ту-160М2. Перший викотили із цеху в січні 2022 року, другий — наприкінці грудня того ж року.


Росіяни також добудовують в тимчасово окупованому Криму два ракетні корвети проекту "Каракурт", це + 16 "Калібрів" до загального залпу чф рф.


Поки ситуацію для нас урівноважує неорганізованість ворога. Зданий у січні Ту-160М2 росіяни поки так і не зуміли поставити у стрій "ВКС рф". Виготовляти нові титанові центроплани для таких бомбардувальників російський ВПК поки що не здатен.


А ті два ракетні "Каракурти" окупанти в Криму вже майже рік тримають "на випробуваннях".
Такі справи.