16 декабря 2022 23:03

Финал Аргентина – Франция. Прогнозы комментаторов

У неділю, 18 грудня, о 16:50 у фіналі Чемпіонату світу з футболу-2022 гратимуть збірні Аргентини та Франції. Цей матч транслюватимуть місцеві телеканали Суспільного Мовлення, сайт Суспільне Спорт та Радіо Промінь. Коментатори цьогорічного Чемпіонату світу зробили свій прогноз на фінальний поєдинок турніру.


Галина Вініченко


Я не вболівала за жодну зі збірних, які опинились цього разу у фіналі. Але думаю, що на нас чекає потужний поєдинок. Як Франція, так і Аргентина показали не надто переконливу гру в своїх групах. Французи поступилися Тунісу в останньому матчі (щоправда, граючи резервним складом і вже вирішивши свої завдання), а аргентинці шокували поразкою від Саудівської Аравії на старті. У плей-оф стежити за командами було набагато цікавіше. Чвертьфінальні поєдинки Нідерланди – Аргентина і Англія – Франція дійсно потішили як інтригою, так і якістю гри. Цього разу складно спрогнозувати переможця. Чекаю на відкритий, динамічний, швидкісний футбол з великою кількістю моментів. Думаю, що принаймні раз заб’є кожна з команд. Велика ймовірність овертайму і серії післяматчевих пенальті. Віддаю невелику перевагу аргентинцям. Лише тому, що вони виглядають більш зарядженими на перемогу.


Олександр Монзолевський


Один з найбільш малопрогнозованих матчів мундіалю. Навіть букмекери дають практично однакові шанси на чемпіонство обох команд, зовсім незначна перевага на перемогу у французів.


Мессі! Мессі тягне Аргентину, і навіть не тими пенальті, які він реалізовує практично в кожному матчі (вже хтось бачить і змову арбітрів, які допомагають Аргентині — чого б це?), а в першу чергу своїми результативними діями. Титул чемпіона світу був би прекрасною окрасою його кар’єри — сам він уже заявив, що це його останній матч на чемпіонатах світу. У двобої з Мбапе, можливо, визначиться і найкращий бомбардир чемпіонату — в обох по п’ять забитих м’ячів. До речі, в Альвареса і Жиру — по чотири, так що тут теж своя інтрига.


Але командно — французи кращі. Думаю, їх і будемо вітати з чемпіонством.


Андрій Столярчук


Фінал мрії. Матч, в якому зіграють дві найкращі гравці цього мундіалю — Ліонель Мессі та Кільян Мбаппе. Поєдинок, в якому важко визначити фаворита.


Якщо аналізувати гру команд у попередніх матчах, то Аргентина виглядає сильнішою з точки зору організації командних дій і тактичної гнучкості, а Франція має кращий підбір гравців, навіть попри епідемію травм серед лідерів команди.


Ліонель Скалоні, обираючи тактичну схему і набір виконавців під неї, зазвичай «грає від суперника», намагаючись нівелювати його сильні сторони. Навіть якщо при цьому його команда десь і втрачає притаманні їй козирі. Але це глибоко прорахований тренером Аргентини розмін, де на перший план виходить фактор Мессі, геніальна гра якого ставала визначальним чинником у попередніх матчах плей-оф. Тому команда Скалоні й у цьому матчі, найпевніше, обере варіант обережного, в'язкого футболу другим темпом, чекаючи на свій шанс і/або на черговий прояв геніальності Мессі.


Успішність же Франції у фіналі насамперед буде залежати від того, який план на гру обере Дідьє Дешам. З одного боку, вага матчу зобов'язує грати обережно. Але з іншого боку, у в'язкому футболі шансів більше буде в команди, у складі якої грає Мессі. До того ж і організація захисних дій, і загалом гра оборонців Франції, м'яко кажучи, це далеко не найсильніша сторона цієї команди. І потенційна перевага європейців може бути, якщо вдасться матч трохи відкрити з точки зору атакувальної активності. Але як це зробити й водночас не підставитися під контратакувальний удар Аргентини?! Ось це і є ключове питання. А враховуючи, що команда Скалоні в плей-оф «грає від суперника», то Франції треба якраз щось цікаве придумати в тактичному плані, до чого Аргентина не була б готова.


У будь-якому випадку це повинен бути топ-матч. І за статусом. І за глибиною тактичної думки обох тренерів. І за якістю гри команд. Тому що це фінал чемпіонату світу. І останній матч Ліонеля Мессі на мундіалях. Матч, який нарешті може зробити його справжнім Королем футболу.


Зазначимо, 17 грудня о 16:50 місцеві телеканали Суспільного Мовлення та сайт Суспільне Спорт транслюватимуть матч за 3-тє місце між збірними Хорватії та Марокко.


Нагадаємо, Суспільне Мовлення — офіційний транслятор Чемпіонату світу з футболу-2022. Радіо Промінь — офіційний радіопартнер Чемпіонату світу з футболу-2022.