13 декабря 2022 18:12

Блогер: "Динамо" U-19 в нынешнем сезоне уступает своему прошлогоднему и позапрошлогоднему объему. Очевидно, что зашла большая группа игроков из академии"

(Публикуется на языке оригинала)


Блогер Михайло Смоловий у своєму Телеграм-каналі розповідає, як грають команди у чемпіонаті України U-19.

Як грають команди U19
Просування м’яча до воріт суперника


Тут вже так не жуватиму, як УПЛ. Але трохи зрозуміти тенденції варто.

Отже, на рівні адекватності процес просування побудовано у:


- Ворсклі (роблять найбільше передач з просуванням з найкращою точністю)
- Шахтарі
- Динамо
- Русі
- Дніпрі-1
- Олександрії

Разом шість молодіжних програм, де процес просування не є суцільним рандомом. Решта ліги - бий-біжи, і, нажаль, це не лікується...


Цілком логічно, що п’ять команд з шести з «позитивним просуванням» є лідерами чемпіонату за володінням. Ці ж п’ять команд (ШД, Рух, Д-1, ДК та Ворскла) є найменш запресингованими в нинішньому розіграші.

Але дяка Богу, що хоча б в таких тепличних умовах існує група дітей, яка має шанс на світле майбутнє. Усі мають розуміти: перше потрапляння під серйозний тиск обернеться трагедією...


Що з Динамо-2 (тобто із Зорею)? Намагаються йти нога в ногу з Динамо головним. Але точність пасів слабка - 65.3%. Тобто третина летить в нікуди, і це ще успіхом можна вважати.


В минулому сезоні точність сягала 81.1%, тож тут в Зорі вимушено вектор змінюється з новим тренером та гравцями.


Динамо в нинішньому сезоні поступається своєму минулорічному та позаминулорічному обсягу. Очевидно, що зайшла велика група гравців з академії. Закономірно впала і якість: з 80.3% до 74.9%.

Тобто падіння після академії на перший рік в U19 майже неминуче. Бо, навіть, Шахтар постраждав:


- в минулому сезоні були лідерами за точністю пасів з просуванням в усій лізі (82%)
- зараз лише п’яті із втратою 9% (73%)

Не дуже вірю, що Шахтар змінює вектор на бий-біжи, бо інакше не виконували б по 573.98/90 передач (на 100 менше, ніж минулоріч). Теж група новачків, що не тягне звичні налаштування. І це Шахтар, де не пухнуть з голоду.

Рік тому середня команда чемпіонату виконувала 68.3/90 пасів з просуванням - зараз 67.92/90. Плюс/мінус те саме. Точність тоді складала 67.61%, зараз впала до 64.96%!


Якщо в Полтаві виникнуть проблеми з фінансуванням через кримінальне переслідування Жеваго, то загальна картина стане ще менш веселою.


Пам’ятаємо і про війну, як суттєвий відкладений фактор: велика купа дітей, залишила країну...


Тому на горизонті майорить «Бий-біжи-Ліга», якщо нічого не робити. Але робити щось схоже #неначасі. З футболом майбутні розіграші чемпіонатів будуть мати мало спільного, бо шістнадцять збірних Марокко для одного турніру, то забагато