26 октября 2022 22:54

Блогер: "Деградация "Динамо" напрямую связана с тем, как киевляне играют с мячом"

(Публикуется на языке оригинала)

Блогер Михайло Смоловий у своєму Телеграм-каналі розповість про проблеми "Динамо" через відсутність травмованого Миколи Шапаренка.


Що сталося з Динамо
Фактор Шапаренка ч.1


Існує доволі стійка тенденція в журналістів/коментаторів, які дивляться Динамо в Європі через раз, а в УПЛ лише у матчах з ШД, що травма Шапаренка досить сильний фактор деградації команди.

Самому стало цікаво скільки тут правди, а скільки фантазії. Тому давайте порівняємо те, де Шапа відігравав значущу роль - дистрибуцію.


Таблиця максимально проста та зрозуміла. Поки зосередимо увагу на загальних тенденціях. Про вплив конкретно Шапаренка - окремо в другій частині.

Відсоток володіння майже не змінився (+0.9%), кількість передач дещо зросла, на 1.5% впала точність. Не вмирати, враховуючи, що тиск проти киян в УПЛ залишився сталим на рівні ~16.1 PPDA.


Тож перші висновки: Динамо приблизно в тих самих обсягах володіє м’ячем. Копати варто там, як володіння використовують, бо у підсумку:


- страшенно впала кількість дотиків до м’яча в штрафному з 31.78/90 до 23.44/90
- солідно впала кількість ударів, яких кияни завдають з 17.57/90 до 13.73/90 при падінні й якості з 0.133 xG до 0.091 xG

Деградація Динамо прямо пов’язана з тим, як кияни грають з м’ячем. Він в них в тих же обсягах, але КПД впав? Чи через Шапу? Мб, перевіримо.


Динамо стало робити більше втрат: з 84.04/90 до 93.33/90. Зникла акуратність, кияни вирішили стати примітивнішими:


- кількість довгих передач зросла
- їх якість впала до просто жебрацьких 49.5% (з 64.4%), це вже точно «фактор Бєсєдіна», бо почали пуляти на нього


Динамо дійсно стало «стихійнішим», дивіться:


- зросла кількість передач з просуванням, але точність впала
- зросла суттєво кількість пасів до фінальної третини, але точність впала


Відповідно впав темп на 0.8 передач на хвилину.


Динамо стало гірше комбінувати у 20 метровій зоні від воріт. Це очевидно не лише із дотиків в штрафному, а й за глибокими передачами - втрачено 2 (з 14.88/90 до 12.76/90).

Можемо говорити про що завгодно, але нікуди не дітися від факту: Динамо дуже неякісно готує свої входження до фінальної третини, чимось нагадуючи Динамо U19 Костюка.

Зараз ще достаменно вам не скажу, бо питання до молекул не вивчив, але шляхи два:


- Динамо зумисно почало грати в більш примітивний в порівнянні з минулими сезоном футбол, і це прямо санкціоновано дідом (з якихось причин)
- Динамо стало таким убогим через вливання до складу нових гравців, що не тягнуть рівень (прізвища самі згадуйте, бо не хочу ображати нікого зараз, доки питання повністю мною не вивчене)

Деградація настільки очевидна, навіть без вивчення 100500 метрик, що важко думати про якусь випадковість.


Динамо стало суттєво гірше грати в пас, майже, як малі діти в Академії. І лише за рахунок майстерності окремих гравців (Циганков чи Буяльський) перебувати в середині турнірної таблиці УПЛ, а не ще нижче.


Чи дійсно травма Шапаренка стала винуватцем цього дауншифту? Цілком можливо, відкидати цю тезу не варто, але копатимемо далі:


- відбувся перерозподіл функцій Шапи між іншими чи ні
- змінилися ролі інших чи ні
- зріс вплив когось іншого чи ні