26 октября 2022 22:29

В Киеве состоялась премьера фильма "Нация футбола"

(Публикуется на языке оригинала)


Сьогодні в Києві відбулась прем’єра фільму «Нація футболу» режисера Володимира Мули («Юкі»). Сценарій для фільму написав відомий українським прихильникам футболу Микола Васильков.


Фільм побудований на історії хлопчика Віталіка, який хоче в майбутньому грати за збірну України. І якщо він досягне своєї мети він стани першим в історії збірної футболістом з такою долею. Але Микола Васильков просив не розкривати секрет фільму й не казати, чим Віталік особливий.


У самому кіно гравці та тренери збірної згадують найвизначніші матчі в історії національної команди. Цікавою деталлю фільму є те, що не просто закадровий голос розповідає про події, а начебто самі футболісти звертаються до глядача розповідаючи історію від свого імені.


У фільмі була згадана збірна Йожефа Сабо, Валерія Лобановського, Олексія Михайличенка, Михайла Фоменка, Андрія Шевченка та дві команди Олега Блохіна. Були показані як найкращі матчі, так і найтрагічніші ігри в історії збірної України.


Спікерами в «Нації футболу» виступили Андрій Шевченко, Йожеф Сабо, Олег Блохін, Артем Мілевський, Олександр Караваєв, Володимир Єзерський, Олександр Зінченко, Руслан Ротань та інші відомі постаті в українському футболі.


Родзинкою фільму став український дубляж колишніх гравців, які давали інтерв’ю іншою мовою. Голос та інтонації яким «заговорив» Андрій Шевченко мають увійти до списку кращих дубляжів в історії українського кінематографу.


Загалом документальне кіно Володимира Мули має сподобатись всім прихильникам українського футболу, бо воно дозволяє повернутися в часі та знову пережиті емоції від матчів збірної України і особливо від голу Шевченка Філімонову.


До речі в «Нації футболу» показано атмосферу яка була навколо матчів України проти росії в 98-99 роках. Розповідається про те, що росія перетягувала в свою збірну немало українських гравців на початку 90-х років. І один з них (володар «золотої бутси») у фільмі розповів чому футболісти збірної України змінювали громадянство і надалі виступали за російську збірну.


Насамкінець невеликий спойлер, Віталіку та його батьку зателефонував один з українських тренерів та наблизив хлопця до здійснення мрії.


В широкий прокат фільм «Нація футболу» виходить 27 жовтня. Тому, якщо маєте час та бажання сходіть в кіно та підтримайте український кінематограф, а також гарно проведіть час за переглядом цікавого фільму.


Андрій Вирва