30 августа 2022 20:48

Северная Корея и Россия проведут переговоры по поводу роли северокорейского спецназа в Украине

(Публикуется на языке оригинала)


Відбудуться переговори про роль північнокорейського спецназу в Україні, повідомляє у своєму Facebook українська юристка Агія Загребельська з посиланням на Intellegence online.


Лідер Північної Кореї може зустрітися зі своїм російським колегою у Владивостоці, щоб обговорити можливе розгортання військ – ознаку безпрецедентного зближення між двома країнами, які постраждали від санкцій.

Джерела повідомляють, що північнокорейський лідер Кім Чен Ін готується зустрітися з президентом Путіним у перші вихідні вересня напередодні Східного економічного форуму (5-8 вересня) у місті на сході Росії.


Серед пунктів порядку денного – можливе розміщення північнокорейських військ, включаючи спецназ, для підтримки російських військ, що воюють в Україні. Очікується, що ця пропозиція викличе великий інтерес у російського командування - його кадровий потенціал обмежений, і прагне уникнути непопулярного варіанту масового призову в армію всередині своєї країни.


Стратегічні ставки


Сили спеціального призначення Північної Кореї вважаються, поряд з артилерією, одним із стовпів її наступальної сили: вони краще навчені, оснащені, нагодовані і мотивовані, ніж інші збройні сили країни. Розвідувальне управління міністерства оборони США (DIA) стверджує, що вони становлять "пряму загрозу для Південної Кореї та американських військ, що базуються в Південній Кореї".


Здатні виконувати завдання з проникнення та вбивства цілей у районах, близьких до кордонів Північної Кореї, їхня репутація робить їх інструментом внутрішньої пропаганди для режиму Пхеньяну. Вони прикріплені до міністерства оборони, яке керує звичайними збройними силами країни, а також операціями з забезпечення іноземної валюти.


На карту поставлені не лише оперативні міркування: за лаштунками Москва вже кілька місяців працює над тим, щоб розширити рамки стратегічного протистояння із Заходом, включивши до нього корейське питання. У квітні рішення Північної Кореї провести випробування тактичних ядерних ракет стало відлунням припущень російських офіційних осіб щодо можливості застосування такої зброї в Україні.

Тим часом Росія активно наполягає в міжнародних організаціях на м'якому підході до Північної Кореї, сподіваючись створити прецеденти в міжнародному праві, які зрештою можуть принести користь Кремлю.


Квітучі відносини


Можлива зустріч Кіма та Путіна – це плід безпрецедентних дипломатичних кроків між двома країнами з початку війни Росії в Україні.


Як повідомлялося в Intelligence Online, наприкінці травня в Москві пройшла серія зустрічей між північнокорейською делегацією та проросійськими представниками сепаратистських територій Донецька та Луганська. Північнокорейці запропонували направити в регіон трудових мігрантів для отримання іноземної валюти – практика, заборонена санкціями відповідно до резолюції Ради Безпеки ООН – та попросили надати їм доступ до західних військових технологій, захоплених на лінії фронту.

Москва також відродила ряд спільних промислових проектів із Північною Кореєю та двосторонні міністерські відносини під керівництвом міністра з розвитку Далекого Сходу Росії Олексія Чекункова.


Одна з офіційних осіб, які були присутні на цих переговорах, посол Північної Кореї в Москві Сін Хонг Чол також має взяти участь в економічному форумі у Владивостоці.