18 июля 2006 17:32

Сборная Украины получит не 20, а 8 млн. долл., а Блохин, возможно, останется


У вівторок збірна України стала багатше на 2 мільйони 525 тисяч гривень. Сертифікат на таку суму президент ФФУ Григорій Суркіс отримав від президента "Київстару" Ігоря Литовченка за виступ синьо-жовтих на чемпіонаті світу з футболу. За перемоги в груповому турніру українська збірна премійована 757.500 гривень за кожний виграш. Перемога в 1/8 фіналу над Швейцарії принесла українські команді 1.010.000 гривень. У разі виграшу ЧС-2006 українська команда отримала від "Київстару" додатково ще 2.777.500 гривень.

Що стосується преміальних збірної України на ЧС в Німеччині, то це питання не надто сподобалося Григорію Суркісу і він запропонував поставити крапку на історії з грошима для української команди. За словами Суркіса збірна України за свій виступ на ЧС-2006 отримає 8 млн. доларів.

"Немає сьогодні жодного джерела фінансування збірної, щоб сказати прямо так: от це Блохіну і команді, а це на розвиток дитячо-юнацького футболу. Я вже говорив і більше до цієї теми ми повертатися не будемо. Мені, здається, що ця тема сколихує наших громадян, тому що вони, на жаль, живуть іншим життям і в них стан інший. Футболісти ж за свою роботу повинні отримати гарну мотивацію. Це, звичайно, добре, але, я думаю, що не основне. Вони перш за все, грали кожен за самого себе, за свою сім`ю, а разом за свою державу.

За свою гарно виконану роботу вони отримають 8 мільйонів доларів. Сертифікат –це порядка 500 тисяч доларів і ці гроші вливаються у ці 8 млн. доларів. Це спеціальний фонд, який створений перед чемпіонатом. Наша команда повинна була отримати за вихід з групи 2,5 млн. доларів. У результаті, після того як ми вийшли з групи я зайшов в роздягальню і сказав: "хлопці ваша додаткова вартість до гарно виконаної роботи ще 500 тисяч доларів".

Тобто, це вже 3 млн. доларів. 4,5 млн. за вихід в ¼ фіналі і та ж сама ситуація, тобто ще 500 тисяч і це вже 8 млн (раніше ми вже писали, що загальна сума преміальних з виплатами ФІФА мала скласти більше 20 млн. доларів. Прим. "Чемпіон"). Ці хлопці гроші найближчим часом отримають і не брутто, а нетто. Вони їх отримають так, що будуть виплачені відповідні податки. На цьому крапка", - Суркіс.

Що стосується продовження контракту з Олегом Блохіним в збірній України, то Суркіс майже впевнений, що "коуч" української команди продовжить і надалі тренувати українську збірну. Щоправда, існує ймовірність того, тренерський штаб збірної зміниться. Суркіс піддав жорсткій критиці тренера воротарів Юрія Роменського, який в інтерв`ю "Комсомольській правді" розповів: "що, коли Шевченко дізнався зарплату тренерського штабу збірної України, то ледве з стільця не впав". Звичайно, мова йде про їх низький рівень, адже після контракту з "Челсі", Шевченка важко чимось здивувати.

"Я вам скажу відверто я нікого не буде вмовляти. Я готовий сідати за стіл і все обговорювати. Мені не подобається заява Роменського. Я відверто вам кажу, коли Роменський дає інтерв`ю "Комсомольській правді" і каже про те, що Шевченко звалився зі стула, коли дізнався, яка в нього зарплата... У нього є ще одна перспектива і нехай іде і підшукує собі нову команду. Я нині говорю про Роменського.

У мене немає абсолютно бажання обговорювати шантаж. Ми маємо кваліфікований тренерський штаб на чолі з Олегом Блохіним. Якщо ми всі разом взяті, хочемо того, щоб ці люди продовжували роботу зі збірною, то зробимо все можливо, щоб так і було. Думки, я сьогодні не хочу обговорювати", - зазначив Суркіс.

Пізніше Суркіс додав: "У мене немає жодних сумнівів, що Олег Блохін настільки патріотичний, що й далі буде керувати збірною. Якщо сьогодні преса піднімає навколо цього питання, то Олег Володимирович нічого не казав чи буде він працювати в збірній, чи ні. У Блохіна не було контракту, який передбачав би зарплату та інше. Він же приніс нам задоволення? Я думаю, що мої особисті відносини з Олегом Блохіним дозволяють, якщо буде необхідність і надалі з протягнутою рукою скріплювати всі наші домовленості."

Свої майбутні плани та виступ України у відборі на Євро-2008 Суркіс пов'язує з кризою в італійській збірній та черговою зміною поколінь у Франції.

"Я би подивився на розхвалених італійців, якби ми не пропустили швидкий гол або ж зрівняли рахунок. Я не знаю, де була б італійці тоді, а, де були б ми. Італію струсонув скандал. Ми не знаємо, де будуть грати провідні гравці італійської збірної. Ви знаєте чим закінчився конфлікт Буффона та Матерацци. Буффон проявив найвищі людські якості, коли він сказав, що з таким футболістом і людиною як Матерацци він більше не буде виходити на футбольне поле. Можливо, це було емоційно.

Ми не знаємо, в якому складі вийде збірна Франції оскільки, Тюрам Макелеле, Зідан та Бартез заявили про завершення кар`єри. Збірна Франції у першу чергу, з цими футболістами і без їх – це зовсім дві різні команди. Ми не повинні забувати, що в нашій групі є також прагнучі крові грузини, в яких завжди кинджали витягнуті і заточені. Непередбачувані шотландці, у нелегкому березні гра з Литвою. Але я впевнений, що тренерський штаб зробить все можливе, щоб радувати нас таким видовищем як фінальна частина Євро-2008

Несподіваним для Суркіса виявилося питання, чи правда, що він має намір придбати київський "Арсенал". Суркіс жартівливо помітив, що в нього у кабінеті вже є "арсенал" серед якого є кулемет "максим", є колекція трофеїв як мисливця і він не збирається додавати до неї ФК "Арсенал".

На сам кінець Суркіс розповів, яка гра йому найбільш запам`яталася на ЧС-2006 –це матч з Іспанією тому що залишив найбільше рубців на серці. "Я матч з Іспанією не забуду ніколи".

Найбільше сподобався Суркісу матч з Італією, де в другому таймі він в збірній України побачив якості команди, яка може грати з грандами світового футболу.