20 марта 2006 18:45

Президент "Карпат" винит в возможном срыве телетрансляции кубкового матча "Динамо"


Вперше почесний президент ФК „Карпати” Петро Димінський спілкувався з журналістами у прямому ефірі 12-го каналу Львівського телебачення. Уболівальники мали нагоду зателефонувати до студії й поставити Петру Петровичу питання. Пропонуємо вашій увазі витяги з розмови почесного президента львівського футбольного клубу з журналістами та уболівальниками.

Василь Тріска, журналіст ЛТБ: Наша програма називається „Карпати” – 2006”. Тож якою нині є команда і якою ви її бачите у 2006 році?

Петро Димінський: Найголовніше завдання «Карпат» у цьому році - здобути путівку у вищу лігу. Також зробимо усе можливе для того, щоб вийти у фінал Кубка України. А, можливо, і повторити досягнення „зелено-білих” 1961 року... Я по декілька днів був на двох тренувальних зборах команди в Анталії, дивився за новачками... Побачив новобранців, яких мені рекомендував Юрій Дячук-Ставицький – Піреса, Бобилєва і Стуса. Усі вони молоді. У „Карпатах” гратимуть футболісти, які люблять футбол не до глибини своєї кишені, а до глибини свого серця. Це найголовніше... На другому плані буде майстерність, фізична готовність, тощо. А от без любові в серці у футбол не можливо грати. У нас команда, як на мене, перспективна.

Моя ідея має припасти до душі кожному можновладцю. Хочу створити народну команду. Причому не на словах, а так, щоб кожен уболівальник зміг придбати акції клубу. Створена впродовж цього року холдингова команда функціонуватиме за принципами, що я бачив у мадридському „Реалі”, туринському „Ювентусі”, „Мілані”. Планую продати щонайменше 20 відсотків акцій уболівальникам. Решта акцій належатиме ФК „Карпати”. Наголошую, двері у цей холдинг будуть відчинені і для влади. Я ставлю перед собою лише максимальні завдання. Якщо воля усіх зацікавлених у розбудові „Карпат” людей збігатиметься, то, думаю за 6-7 років „зелено-білі” гратимуть у Лізі чемпіонів. Ось такі наші амбітні плани. У вищу лігу ми йдемо не для того, аби бути статистами у Суркіса чи Ахметова. Ми йдемо туди, щоб ставити перед собою найвищі завдання. Усе необхідне для цього у нас нині є, окрім розуміння з боку влади. Стадіон „Україна” перебуває у власності міської влади. Є генеральний план забудови цього стадіону. Але мені нещодавно сказали, що біля „України” з’явився ресторан, а біля нього зводять супермаркет. Звертаюся до уболівальників, говорю так, як думаю: „Якщо ви мені нині не допоможете, тоді теж можете розраховувати на аналогічну мою реакцію. Запрошую усіх до співпраці – з уболівальниками, владою”.

Ростислав Ящишин, інформаційний центр „Карпат”: Чи буде трансляція матчу „Карпати”—„Динамо”?

Петро Димінський: Не можу сказати: буде трансляція чи ні. В одному з інтернет-видань, яке, я так розумію, наближене до ФФУ або ФК «Динамо», прочитав інформацію, що ми з динамівцями не зійшлися у ціні. Буцімто, ми вимагали від «Динамо» 20 тисяч доларів. Розмовляв з керівником «Карпати Спорт Маркетинг» Ігорем Дедишиним, який запевнив мене, що такі переговори не велися. Ігорю Дедишину дав завдання будь-що домовитися про трансляцію кубкового матчу. Навіть якщо доведеться безкоштовно віддати права на трансляцію. Є домовленість про трансляцію на 12-му каналі Львівського телебачення. З якою ціллю унеможливлюється показ на усю Україну гри „Карпати” – „Динамо”? Не знаю, правий я чи ні. Це покаже час. У випадку якщо трансляції на всеукраїнському каналі не буде, то слова Ігоря Суркіса про те, що „Динамо” зробить усе для того, щоб не пустити „Карпати” у фінал Кубка, пов’язані з суддівством гри. До арбітрів ми пошлемо парламентарів. Мабуть, це буде голова Федерації Футболу Львівщини Ярослав Грисьо, хтось з правоохоронних органів та журналістів. Звернемося до суддів й попросимо їх не провокувати наших уболівальників. Львів - це не Маріуполь. Звертаюся до братів Суркісів: „Не варто чинити з нами так, як це було зроблено у першому офіційному матчі цього року в Маріуполі”. Якщо гра буде чесною, подивимося, як вона закінчиться. Ігор Дедишин нині працює над цим питанням, й, сподіваюся, матч транслюватимуть на одному з всеукраїнських телеканалів.

Андрій Сиротяк, ТРК „Люкс”: Чи розглядаєте кандидатури на посаду гендиректора ФК „Карпати”?

Петро Димінський: Нині зарано думати про це. Спочатку потрібно відати належне Богдану Федоришину, а уже потім думати про нового генерального директора.

Гліб Ваколюк, інформаційний центр ФК „Карпати”, „Львівська газета”: Чи переглядали останні матчі київського „Динамо”?

Петро Димінський: Переглядав повністю матч у Маріуполі, де, як на мене, кияни незаслужено перемогли. Я такого суддівського свавілля не бачив давно. Хіба тоді коли, арбітри „топили” „Карпати”. Недарма мій колега почесний президент „Іллічівця” та народний депутат Володимир Бойко ледве не зняв команду з першості України. Дивився перший тайм матчу „Динамо” з донецьким „Металургом”, повністю переглянув гру з „Ворсклою”. Якщо динамівці гратимуть з нами як з полтавчанами, то шансу на успіх у них немає. Якщо гратимуть з нами, як з „Металургом”, то мені важко сказати хто переможе. Запевняю вас - ми не боїмося „Динамо”. Думаю, вони бояться нас. Якщо буде дотримано принципу чесної гри, то шансів на успіх більше у „Карпат”. Принаймні, у Львові.

Андрій Сиротяк, ТРК „Люкс”: Чи гратимуть проти „Динамо” Євген Шмаков та Максим Фещук?

Петро Димінський: Визначення складу команди на кожну гру є прерогативою тренера. Ніколи не втручався й не втручаюся у його роботу. За це йому гроші платять. Моя особиста думка десь співпадає з думкою уболівальників. На форумі одного інтернет-сайту побачив відгук одного уболівальника. Він написав, що не розуміє Фещука та керівництва „Карпат” – потрібно примусити цього хлопця грати або гнати в шию. Який шлях оберуть наші вихователі – тренерський штаб, я не знаю. Але погоджуся з будь-яким рішенням Юрія Дячука-Ставицького. Йому визначати кому грати.

Василь Тріска, журналіст ЛТБ: Чи задоволені новобранцями „Карпат”? Петро Димінський: Трансферною політикою у клубі займаюся лише я. Без попереднього перегляду футболістів я заборонив запрошувати їх до клубу. Оцінити наших новобранців ви мали нагоду у матчі проти сумського „Спартака”. Того ж самого Піреса... Немає жодного сумніву щодо його таланту. Набагато скромніший, аніж Шмаков та Фещук. Якщо брати до уваги слова тренера „Шахтаря” Мірчі Луческу, який розказує Ахметову, що бразильцям на адаптацію треба 1-2 роки, то Пірес, якщо адаптується за цей час, зможе дуже нам допомогти. Ми з вами зможемо на нього розраховувати. Щонайголовніше, Пірес хоче допомогти „Карпатам”. Вочевидь, і Стус, і Бобилєв нічим не гірші за тих футболістів, які нині є в „Карпатах”.

Записав Гліб ВАКОЛЮК