11 января 2006 22:53

Шандор Варга о Шовковском, Герасимюке и Лужном


Один із найвідоміших агентів ФІФА, громадянин Угорщини Шандор Варга мешкає на Лазуровому узбережжі Франції, в Антибі – місті, де фешенебельною нерухомістю володіють російський олігарх Боріс Бєрєзовскій і власник лондонського "Челсі" Роман Абрамовіч. Утім, він тісно пов’язаний з Україною професійними контактами.

Угорець працює в тренерському комітеті УЄФА та є найкращим футбольним агентом Східної Європи. Співпрацювати з ним мають честь такі відомі гравці, як Сергій Ребров, Олег Лужний, Руслан Ротань, Олександр Шовковський, Адріан Пуканич, В’ячеслав Свідерський, Сергій Нагорняк, Сєрґєй Алєйніков, мегазірка 1990-х Андрій Канчельскіс. Телефоний дзвінок до Шандора Варги застав його в ОАЕ, де він зустрічався зі своїми підопічними - Сергієм Ребровим, Олександром Шовковським та Русланом Ротанем.

- Ще декілька місяців тому вели розмови про ймовірний перехід в інший клуб воротаря київського "Динамо" Олександра Шовковського. Він навіть сам декларував бажання змінити команду. Тепер воротар “динамівців” має шанс перейти в інший клуб?

- Не надходило гідних пропозицій. А переходити в посередній європейський клуб немає сенсу. Тим паче, що нині він разом зі своїми одноклубниками готується до чемпіонату світу. Думаю, оптимальний варіант – Шовковський наразі залишається в "Динамо", а після Мундіалю, якщо буде гідна пропозиція, перейде в іншу команду. Тож до цього питання повернемося після ЧС. А таке бажання в Олександра є. Можна зрозуміти воротаря, який одинадцять років захищає ворота одного клубу та прагне спробувати власні сили на іншому рівні. В чемпіонаті України йому іноді нудно стояти на воротах. А деколи у нього взагалі немає роботи в матчах внутрішньої першості. Переконаний, якби Шовковський грав у провідному клубі Італії, Іспанії чи Англії, це було б вигідно і для збірної України.

- Влітку ваш підопічний Олег Герасим’юк із луцької "Волині" перейшов у київське "Динамо". Однак у нього наразі не складається кар’єра в столичній команді. Спершу Олега віддали на правах оренди назад у "Волинь", а декілька днів тому він опинився в симферопольській "Таврії". Не шукаєте Герасим’юкові нової команди, в якій він зміг би сповна розкрити свій потенціал?

- І я, й Олег розчаровані цією ситуацією. Коли він тільки прийшов у "Динамо" та провів перші тренувальні збори з командою, перед ним відкривалися неабиякі перспективи. Після перших ігор йому говорили, що регулярно гратиме.

Але Олег зазнав травми, а потім змінився тренер. Ці переміни вплинули на футболіста. Але він молодий гравець і ще знайде себе. Наразі ще до кінця не вирішено питання з його переходом у "Таврію". Прикро, що 2005 рік був невдалим для Олега. Але в Герасим’юка все ще попереду.

- Судячи з ваших слів, попри те, що триває трансферний період, не маєте багато роботи. Ваші клієнти задоволенні умовами праці, перед вами не стоїть завдання шукати для них інші команди...

- Справді, тепер роботи і цьому напрямі небагато. Але потрібно правильно трактувати працю футбольного агента. Це не лише людина, яка продає футболістів. Я можу бути агентом Шовковського ще десять років, і він увесь цей час гратиме в київському "Динамо". У мене є багато інших функцій...

Приміром, після кожної гри розмовляю з гравцем, його тренером. Вирішую певні нюанси його професійної кар’єри, намагаюся зробити так, щоб він думав лише про футбол. Це і є робота агента. Звісно, важливо вирішувати питання щодо його переходу в іншу команду. Але це не основне. Лужний одинадцять років грав за "Динамо", а ще п’ять провів в англійському "Арсеналі". Але все одно ми з ним співпрацюємо багато років. Моє завдання – зробити так, щоб гравець почувався добре у своєму клубі. На жаль, не всі так думають. Але в мене саме такий підхід. Моя робота не завжди залежить від трансферного періоду. Щодня спілкуюся зі своїми футболістами, вирішую їхні проблеми.

- Вочевидь, найбільше футболісти прагнутимуть вашої допомоги після чемпіонату світу?

- Сподіваюся, що вони вдало виступлять у Німеччині. Але, ще раз наголошую, це не обов’язково буде пов’язано з переходом того чи іншого гравця. Звісно, було б приємно, якби збірна України залишила по собі таке враження, щоб усі провідні європейські клуби прагнули купити когось із українців. Будемо сподіватися на це...

- Ви згадали про Олега Лужного, який після роботи в латвійській "Венті" зник із поля зору українських уболівальників. Де Лужний планує продовжити тренерську кар’єру?

- Нещодавно він отримав тренерську ліцензію в Києві. А тепер прагне отримати найвищу європейську категорію. У травні в них будуть останні іспити. На початку літа можна буде говорити про працевлаштування Олега Лужного.

Гліб Ваколюк, "Львівська газета"