29 сентября 2005 10:24

Анатолий ДЕМЬЯНЕНКО: "В декабре будем принимать решение по каждому легионеру"


В останньому турі чемпіонату України з футболу київському “Динамо” вдалося вщент розгромити луцьку “Волинь”. У цьому поєдинку кияни провели аж сім голів і пропустили лише один. Напередодні зазначеної зустрічі “динамівці” з рахунком 7:0 обіграли івано-франківський “Спартак” у матчі розіграшу Кубка України.

Після неабиякого злету “гольової” активності гравців столичної команди почали говорити про вихід команди з кризи та про доцільність затвердити на посаді наставника виконувача обов’язків головного тренера Анатолія Дем’яненка.

У розмові з журналістом “Газети” Анатолій Васильович розповів про бойовий настрій “динамівців” і відповів на багато інших запитань.

– Психологічний стан футболістів після “вильоту” з Ліги чемпіонів був не найкращим, – сказав Анатолій Дем’яненко. – Тому першочерговим моїм завданням стало повернути бойовий дух команди. А загалом у нас добрі футболісти, вони вміють грати.

– Анатолію Васильовичу, може, ви маєте власний секрет, як виводити футболістів із психологічної кризи?

– (Сміється) Жодних секретів немає. Просто потрібно було спілкуватися з ними зрозумілою мовою, донести до них, що грають у славетній команді – київському “Динамо”, що в нашому клубі є свої традиції, свій дух. Й вони потихеньку почали все це повертати.

– Для київського “Динамо” це вже не перший провальний старт нового сезону. З чим це можна пов’язати – з незадовільною передсезонною підготовкою чи з іншими чинниками?

– Важко відповісти на це запитання. Можливо, хлопці десь недопрацювали. В принципі, провал стався лише цьогоріч. А так ми завжди пробивались у груповий етап Ліги чемпіонів.

– А торік була несподівана домашня поразка на кваліфікаційному етапі Ліги чемпіонів від турецького “Трабзонспора”, що спричинила відставку з посади головного тренера “Динамо” Олексія Михайличенка...

– Але все-таки тоді команда вийшла в Лігу чемпіонів. Думаю, торік психологічна підготовка теж була не на належному рівні. А передсезонний тренувальний збір проходив добре, футболісти були непогано підготовлені фізично.

– Про вашого попередника на посаді головного тренера київського “Динамо” Леоніда Буряка говорять як про доброго фахівця. Але водночас зауважують його невміння тримати “залізну” дисципліну в команді...

– Не хотів би говорити про свого колегу. Ніколи привселюдно не обговорював роботи інших тренерів. У кожного свій підхід до тренувального процесу. А оцінювати когось – неетично й негарно. Кожен має свої плюси та мінуси.

– Декілька тижнів тому президент ФК “Динамо” Ігор Суркіс заявив, що в клубі робитимуть акцент на українських футболістів, а з деякими легіонерами доведеться розірвати контракт. Із ким саме клуб відмовиться співпрацювати?

– Нині не можу сказати нічого стосовно цього. До зимового періоду міжсезоння кардинальних змін не відбудеться. Ігор Суркіс розмовляв із гравцями команди, зокрема з легіонерами. У грудні ухвалюватимемо рішення щодо кожного легіонера. Можливо, з кимсь попрощаємося. В останньому матчі чемпіонату України проти луцької “Волині” за нашу команду виступали семеро українців. Легіонери в київському “Динамо” мусять бути на найвищому рівні. Якщо це іноземець, то він повинен грати не просто добре, а дуже добре.

– Після інциденту Родріго з Алієвим Ігор Суркіс заявив, що має намір продати бразильця (наприкінці матчу дублерів київського “Динамо” проти дубля “Ворскли” кияни отримали право пробити штрафний удар. Виконати його дуже хотіли Алієв і Родріго. Між цими гравцями виникла суперечка, а після того, як Алієв таки намагався пробити, до нього підійшов Родріго й ударив його, – “Газета”). Але Родріго досі виступає за “Динамо” і, схоже, не покине його.

– Родріго перепросив перед керівництвом клубу та партнерами. Все залежить від того, як він працюватиме та гратиме. В поєдинку з лучанами бразилець був у запасі.

– А хто спровокував той інцидент на футбольному полі?

– Ми переглядали відеозапис гри. Можу сказати, що винуваті обидва. Алієв спровокував, а Родріго не втримався.

– В одному з інтерв’ю Сергій Ребров заявив, що йому простіше взаємодіяти з українцями. А вам з ким легше працюється – з українцями чи з легіонерами?

– Безумовно, українці ближчі, вони досконало розуміють мову. В іноземців інший менталітет, вони з різних країн. Ми спілкуємося, намагаємося зрозуміти одне одного.

– А в київському “Динамо” справді існують угруповання за національною ознакою, які відокремлені одне від одного?

– Не зовсім так. Зрозуміло, що бразильці більше дружать між собою. Але це не означає, що вони не підтримують товариських стосунків з іншими хлопцями. В команді нормальні взаємини між гравцями.

– У Київ періодично приїздять іноземні фахівці, яких керівництво клубу розглядає як кандидатів на посаду головного тренера команди. Мабуть, за умов невизначеності президента клубу щодо того, хто буде наставником “Динамо”, на ваші плечі лягає подвійний психологічний тягар?

– Моя справа – готувати “динамівців” до наступних матчів Кубка України та першості. Ця невизначеність не надто впливає на мене. Потрібно працювати й демонструвати, що вмієш.

– Вихід збірної нашої держави на чемпіонат світу збільшить інтерес європейських клубів до українських футболістів. Чи вживатимуть якихось заходів, щоб утримати їх у команді?

– Кожен футболіст підписав контракт із клубом, має певні зобов’язання. Тож це й буде запобіжним заходом у такій ситуації. Вихід на чемпіонат світу – заслуга Федерації футболу України та, зокрема, її президента Григорія Суркіса. Його брат Ігор теж доклався до цієї справи. Ці люди фанатично віддані футболу, й це дуже приємно.

– Олександр Шовковський заявляв, що розглядатиме пропозиції щодо власного переходу в інший клуб. Ви спілкувалися з ним щодо цього? Не знаєте, хтось уже цікавиться голкіпером?

– Чув про таке, але ми з ним на цю тему не спілкувалися. Він має чинний контракт із “Динамо”, розмов про його перехід не ведуть.

– Поділіться враженнями від виступу українських клубів у розіграші Кубка УЄФА й оцініть шанси наших команд пройти в наступне коло змагань?

– Непогано зіграв у першому матчі з угорським “Дебреценом” донецький “Шахтар”. Особливо добре “гірники” діяли в першому таймі. Думаю, з виходом у наступне коло Кубка УЄФА у донеччан проблем не виникне – вони зобов’язані перегравати угорців. Донецький “Металург” і дніпропетровський “Дніпро” теж, гадаю, вийдуть у наступний раунд єврокубків. “Дніпро” та “Металург” зіграли внічию на виїзді, тож мають більше шансів на успіх, аніж їхні суперники.

Розмовляв Гліб Ваколюк