13 августа 2005 19:47

Олег БЛОХИН: "Я авантюрист!"


Сьогодні у конференц-залі Навчально-тренувальної бази ФК „Динамо” Київ відбулася прес-конференція головного тренера національної збірної команди України Олега Блохіна з нагоди старту ІІІ Міжнародного турніру пам’яті Валерія Лобановського, в якому бере участь і українська команда. За словами наставника зараз на базі знаходиться 13 гравців. Андрій Шевченко, через участь у черговому турі чемпіонату Італії, приїде на базу 15 серпня, а Андрій Воронін – 14. У розташуванні команди перебувають усі гравці „Динамо” окрім Реброва і Федорова, яких, через брак ігрової практики, буде залучено у матчі на Кубок України. Близько половини збірників „Дніпра” також допомагає команді здобути позитивний результат у кубковому двобої. Відсутні лише представники донецького регіону.

- Я не розумію наставника донецького „Шахтаря”, який не відпустив Бєліка, Тимощука та Свідерського у розташування команди (Воробей травмований). Складається враження, що українські наставники йдуть назустріч збірній, а от наставник донеччанин не хоче нам допомагати. Тільки сьогодні у Борисполі після кубкового двобою „Шахтаря” ми зможемо отримати цих гравців у своє розпорядження.

- Серед новачків у нас лише Старцев. Ми могли запросити Близнюка, однак тренерський штаб знайомий з його можливостями, тож вирішили дати нагоду проявити себе молодому гравцеві. Мені не вдалося додзвонитися Андрію Шевченку, однак якщо він і прибуде, то не факт, що гратиме.

Мені приємно, що нам вдалося цивілізовано домовитися з Кучеревським, котрий попросив залишити в його розпорядженні кілька гравців збірної. Стосовно запрошення Ващука, то я мав розмову з Альтманом і з самим футболістом. Його нинішня фізична форма нас влаштовує, а чи говорив Влад з керівництвом київського „Динамо” стосовно проблем стосовно переходу з „Динамо”, я не знаю. Можливо по поверненню з відпустки з ним відбудеться розмова з цього приводу.

- Я задоволений, що в Україні ввели ліміт на легіонерів, адже це допомагає вітчизняним виконавцям заявити про себе. Я переконаний, що без цього у багатьох командах ми не побачили б на полі жодного українця. Що говорити, коли наставник збірної Іспанії просить національну федерації більш вимогливо ставитися до обмеження на легіонерів у внутрішніх змаганнях. Я б із задоволенням запросив до команди молодих виконавців, але поки з цим є великі проблеми. Ще не побачив жодного футболіста з молодіжної команди, котрий міг би реально посилити нашу збірну. - Динамівці, на мій погляд, мають нормальний психологічний стан. У всякому разі я не помітив негативних моментів у цьому плані.

- Я має одне бажання: завершити цей відбірний турнір уже в Грузії, і в інших матчах ціле направлено готуватися вже до фінальної частини світової першості.

- Бачу великі проблеми з наявністю воротарів. Якщо Шовковський, не дай Боже, отримає травму, необхідно довго думати над тим ким його можна замінити. У нас дуже обмежене коло кандидатів на цю позицію.

- Я не хочу щоб мене порівнювали з Лобановським. Я – Блохін і у мене власне бачення своєї роботи. Стосовно моєї думки про суміщення Валерієм Васильовичем посад наставника „Динамо” і збірної, то гадаю йому було простіше, адже в збірній грало 13 гравців „Динамо” і йому необхідно було просто перенести клубну схему гри на збірну.

- Я не вважаю, що „Дніпро” є кістяком команди. Зверніть увагу скільки гравців цього клубу виходить на поле, незважаючи на запрошення вісьмох представників. Проти Греції грало двоє дніпрян і ще один вийшов на заміну. Тож спад в грі команди Євгена Кучеревського не повинен ніяким чином відбитися на загальному малюнкові гри збірної.

- Ми насправді відчуваємо певний „прес” напередодні важливих офіційних двобоїв. Коли команда знаходиться за півкроку до мети всіх українців, то дуже важко справитися з хвилюванням та відчуттям відповідальності. Я пригадую, коли до 200-го гола мені залишалося лише одного разу засмутити суперника, то не міг цього зробити протягом довгого часу. Але сподіваюся, що уже у Грузії ми виконаємо поставлене завдання. Адже вихід на чемпіонат світу – це для мене особисто величезний успіх. Та й для вітчизняних уболівальників не менший.

- Можете так і сказати: Блохін – авантюрист. Коли я говорив, що вийдемо з першого місця в групі, я в це вірив. І не можна сказати, що я фартовий чи не фартовий. Фартовий це той, хто може виграти 5-6 матчів, але обіграти турків, греків та датчан – це, гадаю, дещо інше.