21 марта 2020 19:04

Вирус человечности против COVID-19: как фанаты в Европе помогают бороться с пандемией

Пожертвування, покупки, виконання доручень літніх людей, відкриття інформаційний гарячих ліній, вдячні банери на стінах лікарень та заклики дотримуватися карантину на розтяжках у людних місцях: рух фанатів у Європі дуже швидко переорієнтувався із підтримки своїх команд до солідарності в часи кризи. Навіть непримиренні ультрас йдуть на співпрацю із клубами, що дуже рідко траплялося в історії їхніх стосунків.

У Німеччині від Кіля до Мюнхена численні фан-сцени закликають правильно поводитися для стримування розповсюдження вірусу, заохочують допомогу і поводяться активно у цьому питанні.


«Шановна наша футбольна родино! Події останніх днів не залишають нас спокійними. Всім зрозуміло, що кризовою ситуацією можна керувати лише
згуртованістю та солідарністю. Ми, фанати Кіля, також хочемо жити із соціальною відповідальністю у нашому місті», — повідомляє паблік «Блок 501» — найактивнішої групи «Кіля» і пропонує номери торгового сервісу для старих, хворих та людей на карантині.

Європейські фанати розпочали небувалу й інформаційну кампанію. Їхні соцмережі забиті попередженнями про необхідність дотримуватися карантину, адже часто саме молодь — ядро руху — не дуже відповідально ставиться до обмежень. Окрема «фішка» — клубні тренери з фізпідготовки,а часто й футболісти записують ролики, у яких показують, як тримати форму в умовах карантину (і це хороша противага вірусним відео із рулонами туалетки).



Заняття від фізруків Вімблдону

Ультрас групи та фан-сцени команд перших трьох німецьких пропонують свою підтримку та допомогу нужденним. Тут навіть створили спеціальну онлайн-карту, на якій позначені дані понад 11 тисяч волонтерів з числа фанатів і небайдужих до футболу людей, які можуть допомогти виконати яке дріб’язкове доручення.

Ультраси Schalke, наприклад, пакують спецкомплекти для літніх людей. У Бабельсбергі ультрас Бранденбурга пропонують збігати в аптеку і закликають усіх громадян зареєструватися у карантинній довідці Потсдаму. Ультраси Леверкузена також залишають літнім німцям свої номери, щоб збігати в магазини. У Штутгарті впливова фан-група Commando Cannstatt закликає здавати кров і збирати пожертви для лікарні в італійській Чезені. Фани Ганзи з Ростоку також здають кров, але вже для німців, «на потім, про запас». «Солідарність — це наша зброя», — заявила ультрагрупа F95.Antirazzista із Дюссельдорфа.
А от фанати Аталанти, які не змогли відвідати гру проти Валенсії в Лізі чемпіонів віддали гроші за повернення квитків у лікарню в Бергамо, щоб допомогти придбати медичні засоби. А це, дло речі, аж 40 тис. євро, повідомила у Фесбук ультрас-група Sostieni La Curva.
Інший приклад активностей — фанати забрали свої банери зі стадіонів, але намалювали нові, антикоронавірусні. В Антверпені група Antwerp Dynamite - AD14 оригінально подякувала лікарям місцевих госпіталів і побажала одужання хворим на COVID-19 — вони намалювали відповідні банери і розвісили їх на стінах лікарні та будинках напроти.



Фанати «Уніона» розвісили банери у берлінському районі Кьопенік, там де власне й базується клуб. На одному з них написали подяку медикам: «Увесь Берлін знімає капелюха перед вашою сміливістю». На іншому «уніонці» дякують тим, хто працює на карантині: «Лікарні, будинки престарілих, супермаркети — будьте здорові, «залізні» і сильні!».



Не відстають від своїх вболівальників і європейські клуби. Хетафе виклав відео, яке записали вболівальники із розумовими вадами. Вони просять фанатів клубу залишатися вдома. Реал Бетіс оголосив челендж, просячи фанатів викладати фото у клубних кольорах про те, що вони роблять вдома. Юве започаткував компанію «Об’єднані на відстані», а в YouTube публікує ролики під хештегом Вдома з Юве. Інтер започаткував разом зі своєю офіційної кібер-командою Clash Royale Tournament.
Дуже активні у цьому сенсі голландські клуби. Бреда, Антверпен, ПСВ, Утрехт запустили спеціальні платформи, на яких можна попросити чи запропонувати допомогу — від придбання продуктів для когось до простого спілкування по скапу з одинокими літніми людьми, чи приготування їм їжі.



Юрій Конкевич