6 апреля 2005 01:01

"Коалиция участников помаранчевой революции" обнародовала документы о льготах "Динамо", полученных от власти


Президент Федерації футболу України Григорій після того як розпочався скандал навколо київського "Динамо", майже постійно зазначав, що київський клуб не мав жодних пільг і преференцій від влади, а створювався лише на кошти акціонерів команди.

Утім, на прес-конференції у Києві активісти Всеукраїнської громадської організації "Коаліція учасників помаранчевої революції" надали документи в яких йдеться, що "Динамо" отримувала від влади в різні часи і пільги і навіть кредити. За словами представників КУПР вони оприлюднили документи через ажіотаж, який створився навколо клубу. "Ми є вболівальниками київського "Динамо" та українського футболу і в нас за мету стоїть довести до громадськості, що ситуація в "Динамо", якими керують олігархічні клани не надто гарна. Ми не маємо відношення ні до Суркіса, ні до Григоршина. Наше завдання полягає в тому, щоб прокуратура, в якій знаходяться всі документи по "справі Динамо" винесла правильне рішення", зазначив голова КУПР Сергій Мельниченко.

Окрім оприлюднення даних "помаранчеві" активісти пообіцяли створювати акції протесту, а також поставити наметове містечко, де буде інформаційний центр по "справі "Динамо".

Що стосується самих документів, а мова йде про розпорядження стосовно "Динамо" прем`єр-міністрів України, розпочинаючи від Масола до Кінаха, то організатори прес-конференції відмовилися сказати звідки в їх дані матеріали, зазначивши, що з часом все стане відомо.

Цікаво, але окрім вже звичних наїздів на Суркіса, самі КУПРівці, визнають, що Суркіс вклав гроші в "Динамо", але їх цікавить, коли ці кошти зможуть втілитися в перемоги команди на єврокубковій арені.

Тепер що стосується самих документів. На даній прес-конференції їх було роздано хлопцями в помаранчевих беретах та чорній формі чимало. Розпочинаючи від договорів на купівлю та продаж квартир та землі Медведчуком, Світланою Суркісою та фірмою "Динамо-Атлантік" та закінчуючи довідкою, яка нерухомість зареєстрована на всіх членів сім`ї Суркісів.

Утім, на увагу заслуговують інші документи, а саме розпорядження Кабінету міністрів по київському "Динамо". Відверто кажучи, прочитавши їх не виникає сумнівів у тому, що влада у всі часи допомагала київському "Динамо", а слова Суркіса, що його команда підняла на ноги "Динамо" своїми силами не підпадають під логіку. І річ не в тому, чи допомагали "Динамо" і потрібно було це робити. Але замість того, щоб визнати це Григорій Суркіс продовжує "мутити воду" навколо клубу. Причому, це лише один момент в діяльності клубу під керівництвом Суркіса, який стане відомий громадськості.

Наразі наведемо кілька розпоряджень Кабінету міністрів стосовно київського "Динамо".

Найпізніше з них датоване від 27-го січня 1995 і йде за підписом тодішнього прем`єр-міністра України В. Масола в якому йдеться: "З метою зміцнення матеріально-технічної бази спорту вищих досягнень надати МВС для Центральної Ради фізкультурно-спортивного товариства "Динамо" фінансову допомогу у вигляді пільгового кредиту з державного бюджету в сумі 250 млрд. крб. для здійснення реконструкції плавальних басейнів". Відзначимо, що на стадіоні "Динамо" свого часу працював відкритий басейн на місці якого з`явилася автостоянка…

Ще одне розпорядження датоване 11 вересням 1996 року, яке ще підписував Павло Лазаренко за часів свого прем'єрства.

"З метою створення центру олімпійської подготовки з водних видов спорту, забезпечення навчально-тренувального процесу національної, молодіжної та юнацької збірних команд України по футболу, будівництва медико-реабілітаційного центру на території бази Акционерного товариства "Футбольний клуб "Динамо" Київ" у Конча-Заспі та відкритого плавильного бассейну олімпійського класу прийняти пропозицію Державного комитету з фізичної культури і спорту по зменшення ставки ввозного мита на устаткування, матеріали, обладнання та спортивне спорядження, що поставляться відповідно до контрактов укладе них АТ Футбольний клуб "Динамо" з фірмами "Умбро", від 6 березня 1992 року (спонсорський), "Адідас" від 27 червня 1996 року (спонсорський), "Ньюпорт Менджемент" від 29 квітня 1994 року, "Сільбер Трайдінг" від 4 січня 1995 року, "Мінолта" від 30 липня 1996 року, установивши її в розмірі 0,01 відсотка митної вартості зазначеного устаткування, матеріалів, обладнання та спортивного спорядження."

Підкреслимо, що база київського "Динамо" в Конча-Заспі під будівництво якої і виходило дане розпорядження є нині власністю Суркісів, але при цьому Суркіс постійно нагадує, що "Динамо" дає "кришу" для збірних України....

У подальшому "Коаліція учасників помаранчевої революції" обіцяє нові викривальні документи у "справі "Динамо".