16 марта 2005 19:28

Тренерский штаб сборной команду не бросит


Ситуація навколо відставки головного тренера національної збірної команди України Олега Блохіна, без сумніву, прикувала увагу футбольної громадськості, і не лише в Україні. Політичні інтриги, що змусили Блохіна напівдороги залишити національну збірну, яка є беззаперечним лідером своєї відбірної групи ЧС-2006, нині наклали негативний відбиток і на головну команду країни. Своїми враженнями від “перебігу події” поділилися помічник Олега Володимира по тренерському штабу Андрій Баль, а також провідні гравці національної збірної команди Анатолій Тимощук і Олександр Шовковський.

Андрій Баль:

- Тренерський штаб із розумінням поставився до заяви Олега Володимировича. Гадаю, ми маємо підтримати його і зробити те ж саме. Я не знаю, як вчинять мої колеги, але я також звільняюся. Дуже прикро на півдорозі залишати команду, адже зроблено величезний обсяг роботи, нам вдалося заручитися довірою гравців. Новому керівництву для завершення справи необхідно буде враховувати кілька чинників. По-перше, заручитися підтримкою команди, а по-друге, створити чудову атмосферу в колективі. Останніми днями головний тренер отримує велику кількість телефонних дзвінків від гравців команди. Вони відзначають, що ця негативна ситуація навколо його особи може негативно вплинути на психологічний стан збірної. Водночас тренерський штаб, усвідомлюючи усю відповідальність за результат тривалої роботи, не кине команду напризволяще, а цілеспрямовано готуватиметься до найближчої зустрічі. Переконаний, що Олег Володимирович, незважаючи на відставку, братиме участь у підготовці до цього відповідального матчу.

Анатолій Тимощук:

- Нинішнє лідерство збірної України у своїй відбірній групі - це спільна заслуга всіх гравців команди, тренера, який її очолює, і вболівальників, котрі завжди вірять у нас. Щодо доречності підняття даного питання про сумісництво тренерської посади й виконання депутатських зобов'язань, це логічно було б зробити або перед початком відбірного циклу, або по мірі виконання поставленого завдання. Наскільки я знаю, в історії не було жодного скандалу, який би сприяв успіху. Постає питання: що це дає збірній, і чи подумав хтось про інтереси гравців, уболівальників, престиж України?

Мені неприємно втрачати тренера зараз, у настільки відповідальний період. Адже вся команда, тренери й керівництво збірної взяли на себе певні зобов'язання перед уболівальниками, і ми повинні їх виконувати. Кожна людина має право приймати будь-яке рішення, але через брак повної інформації важко сказати, які причини спонукали головного тренера написати заяву про звільнення. Водночас, якби щось подібне стосувалося мене особисто, я б відразу розставив для себе пріоритети й боровся б до кінця, відстоюючи свої інтереси. Якось «залізна леді» Маргарет Тетчер сказала: «Дуже небезпечно стояти посередині дороги. Вас можуть збити машини, які їдуть в обидві сторони».

Олександр Шовковський:

- У це важко повірити. Ще вчора наша команда, яка під орудою Олега Блохіна стала колективом однодумців, будувала плани на майбутнє, серйозно сподіваючись виконати дану тренером обіцянку посісти перше місце в групі, а сьогодні, виходить, усі наші плани руйнуються?

Мені важко зрозуміти мотиви високих державних чиновників. Скажу одне – це не піде на користь українському футболу, не сприятиме підняттю авторитету нашої країни в світі. Не хочу загадувати наперед, але відставка Олега Блохіна може негативно вплинути на збірну. Тільки далекі від спорту люди можуть не розуміти цього.