16 марта 2005 18:44

Комментарии специалистов и футболистов по поводу отставки Блохина


"Газета" поцікавилася думкою провідних діячів українського футболу щодо відставки з посади головного тренера збірної Олега Блохіна.

Равіль Сафіулін, президент ПФЛ

- Довгий час у парламенті тривають розмови з приводу поєднання Блохіним роботи на посаді головного тренера збірної та виконання обов’язків народного депутата. Можливо, цю заяву викликали саме такі розмови. Я б не пов’язував звільнення Блохіна з конфліктом довкола київського “Динамо”. Попри те, що був одним з тих, хто утримався під час призначення Олега Володимировича, тепер я говорю, що це неправильно. Незабаром відбудеться матч з Данією. Але навіть не це головне. Нині команда досягнула успіхів, яких ще ніколи не досягала збірна за жодного тренера. Є результат, який напряму й безпосередньо пов’язаний з іменем Блохіна. Тому не вважаю за доцільне зараз щось змінювати. Я є народним депутатом і президентом ПФЛ, Григорій Суркіс також є народним депутатом і президентом ФФУ. Багато народних депутатів є активними громадськими діячами. Ці дві посади можна елементарно поєднувати, якщо немає жодної оплати праці. А для людини це улюблене заняття, якому він присвятив усе своє життя. Нині він тренує збірну, це приносить результат, відтак я не вважаю, що це протирічить зі званням народного депутата.

Віктор Прокопенко, спортивний директор донецького “Шахтаря

- Я б на місці Олега Блохіна, не розмірковуючи, жбурнув далі мандат народного депутата й робив би улюблену справу. Не розумію, чому він обрав працю в парламенті в той час, коли збірна демонструє непогані результати та має доволі добрі шанси потрапити на чемпіонат світу. Безумовно, ця справа пов’язана з політичною ситуацією в державі. Переконаний, що відставка Блохіна аж ніяк не поліпшить психологічний настрій гравців.

Сергій Федоров, гравець збірної України та київського “Динамо”

- Це ще не катастрофа, але мені дуже прикро, що такий хороший тренер через політику змушений піти зі збірної. Мені здається, що його примусили зробити такий крок або поставили перед вибором. Це дуже погано. Нині збірна виступає доволі непогано й дуже наблизилися до чемпіонату світу. Відставка головного тренера, безумовно, є помилкою. Не хочу говорити про політику та висловлювати припущення, кому вигідна відставка Блохіна. Вважаю, що український футбол дуже постраждає через це. Мабуть, на перших порах хтось буде виконувачем обов’язків головного тренера збірної. Очевидно, це буде людина з тренерського штабу збірної. Сподіваюся, що в команді залишаться тренери, які працювали з Олегом Володимировичем. Мені важко назвати фахівця, який міг би очолити національну дружину. На тій людині, яка погодиться на це, лежатиме величезна відповідальність. Адже, не дай, Боже, якщо ми опустимося нижче першого місця, винуватим зроблять нового тренера.

Андрій Воронін, гравець збірної України та німецького “Байєра”

- Я недостатньо поінформований про ті події, які відбуваються в Україні. Читав декілька статей в інтернеті про те, що Олег Блохін, можливо, покине збірну, але до останнього моменту не хотів вірити в це. Олег Володимирович чимало зробив для того, щоб національна команда стала однією сім’єю, яка працює на досягнення спільної мети. Значною мірою завдяки йому нині ми посідаємо перше місце у відбірній групі. Тож для збірної відставка Олега Блохіна є великою втратою. Мені складно сказати хто б міг замінити Олега Блохіна на посаді головного тренера збірної. До тренерського штабу Олега Володимировича входять дуже хороші фахівці, кожен із них міг би очолити національну команду. Семен Альтман є найдосвідченішим тренером збірної, тож цілком імовірно, що він стане головним тренером. Хоча Андрій Баль також заслуговує на те, щоб очолити збірну.

Мирон Маркевич, заслужений тренер України

- Щиро кажучи, не знаю, що спонукало Олега Блохіна написати заяву на звільнення з посади головного тренера національної збірної України. Чи він зробив це на знак певної солідарності зі Суркісом і київським “Динамо”, чи через те, що йому забороняють поєднувати роботу в парламенті й у збірній. Цього я не знаю. Але однозначно, неправильно в такий період писати заяву на звільнення. Команда йде на першому місці й перебуває за крок до здобуття путівки на чемпіонат світу. Збірну сформовано, й у разі реальної відставки Олега Блохіна потрібно, щоб хтось продовжив роботу, яку він почав, і нічого не ламав. Мені здається навіть, що потрібно додати злості, позаяк такого шансу потрапити на світовий форум у нас ще не було. Ми колись грали перехідні ігри зі словенцями, а нині перед українцями просто ввімкнено зелене світло. Вдома необхідно взяти 9 очок - і справу зроблено. Як на мене, то на роль головного тренера підходить Михайло Фоменко. Хоча не впевнений у цьому, оскільки ситуація є не зовсім простою.

Євген Кучеревський, головний тренер ФК “Дніпро”

- Учора (розмова відбулася в середу, 16 березня, – “Газета”) спілкувався з Олегом Блохіним. Він цікавився станом здоров’я десяти гравців “Дніпра”, яких планував викликати на тренувальний збір національної команди й жодним словом не обмовився про власну відставку. Тому звістка про те, що Олег Володимирович зробив такий крок, дуже здивувала. Мені наразі ніхто не пропонував очолити збірну. Коли така пропозиція надійде, добре обміркую її й, можливо, дам свою згоду.

Гліб Ваколюк "Львівська газета"