11 ноября 2019 08:27
3

А был ли расизм?..

Напередодні, після матчу 14-го туру УПЛ "Шахтар" - "Динамо" у Харкові, футбольну Україну струсонула насправді непересічна подія. На жаль, автор цих слів точно не пам’ятає, чи були подібні нюанси з проявами расизму загалом, але на такому рівні – точно вперше.


На 74-й хвилині арбітр зустрічі Микола Балакін прийняв рішення зупинити матч через начебто неналежну поведінку вболівальників "Динамо". В епіцентрі подій опинився капітан "Шахтаря" Тайсон, який спочатку показав прихильникам "біло-синіх" середній палець, а потім вдарив м’яча у бік гостьового сектора.


Усі глядачі, які спостерігали за цим протистоянням, у даному епізоді були приголомшені – дехто не з першого разу зрозумів, що відбулося. І лише коментатор на усім відомому телеканалі "Футбол 1" "прояснив усе" – мовляв расизм. Принаймні, так оголосили по стадіону. До речі, оголосили російською мовою, а не українською!


І всі, звичайно ж, повірили! Бо це ж про київських уболівальників. А вони всі як один – "фашисти", "хунта" та все інше...


Проте, пройшло кілька годин після матчу, а ФК "Шахтар", крім невиразної заяви про "расову дискримінацію, ксенофобію і нетерпимість", нічого більше не надав. Ні відео, ні інших пояснень – нічого.


За даними "Динамоманії", вигуки на адресу футболістів і вболівальників "Шахтаря" були. Але ці вигуки аж ніяк не стосувалися расизму. "Фу-у-у-у-у!" ви можете почути на кожному стадіоні світу, коли грають принципові суперники. Не став винятком і цей матч. Не є винятком і кожен домашній поєдинок "Динамо" проти "Шахтаря", коли глядачі зустрічають активні дії суперника оцим "фу-у-у-у!".


А тепер про те, кому це вигідно.


А вигідно це, перш за все, тому ж таки Тайсону. Футболіст, якого влітку не відпустив клуб у Європу, вже, напевне, не знає, як йому по-іншому піти. А тут фанатів "Динамо" можна звинуватити. Як не скористатися такою можливістю? Та ще й поплакати на камеру. Ну як тут відмовлять?..


До речі, а ви помітили, що Балакін хотів відразу показати червону Тайсону за його жест, але довелося зачекати? І довелося піти на повідку у Дентінью та інших, які почали розповідати про якийсь расизм. Сльози Тайсону не допомогли, і він свою червону отримав після поновлення гри. Поплакав ще й Дентінью.


А диктор на стадіоні, наголошуємо, російською мовою заявив, що матч призупинено на цілих 3 (три) хвилини. Цілих три!


Тайсон йшов з поля, а фанати "Динамо" у цей момент підтримували свою команду не якимись видуманими "расистськими вигуками", а простими речівками.


Так чи був расизм? Чи це тільки вигадки бразильців із "Шахтаря"?? А то виходить, що у "Динамо" якісь плюшеві фанати. Їх попросили – і вони припинили все!..

Вместо того что бы решительно осудить любые намеки на расизм со стороны фанов, мы выгораживаем их и внушаем "все норм пацыки, продолжайте дальше в том же духе"
Это не первый подобный случай, и не первый раз вместо решительной реакции сми (динамоские) клуб поглаживают по головке ребят " все норм, вы не виноваты"

аййй ну что за !?
ну какого Бена мы ведем себя как ШД!? ну почему мы не можем быть действительно клубом который вызывает впервую очередь уважение!
я не думаю что Шахтер, должен видео давать, и подтверждать факт расизма. Работа эта не клуба, а футбольных органов.

Если расизма не было вопросов несколько:

а) почему игроки Динамо реагировали так, как будто расизмы имел место быть, успокаивали фанатов. Просили перестать "ффукать" ? :)

б) почему ультрас не сделают заявление в стиле, ничего не было, Тайсон все придумал ?

в) почему выгораживают фанатов, делают пострадавшей стороной Динамо исключительно про динамовские сами. Тренерский штаб, игроки после игры ни че го говорить не стали. втф ?

Хочется разобраться в ситуации, хочется верить (хотя тяжело очень) что, да, ситуация действительно выдумана бразильской диаспорой.
Но по факту все выглядит так, как будто динамомания, Шахов, Франков и другие мало чем отличаются от кротоболов и Денисова.
- "нічого більше не надав. Ні відео, ні інших пояснень – нічого". Ну режиссерская работа по наложению звука требует время. Как и перемещение линий при офсайтах