6 февраля 2005 12:35

Александр ИЩЕНКО: "Юношеские сборные Украины переходят на игру в линию"


У понеділок, 31 січня, на нараді за участю тренерів юнацьких збірних було прийнято рішення щодо застосування лінійного захисту у грі наших команд. Здебільшого це пов’язано з тим, що більшість кандидатів до збірних U-16 – U-18 представляють футбольні школи київського „Динамо” та донецького „Шахтаря”. На думку старшого тренера юнацьких збірних команд ФФУ Олександра Іщенка, подібні нововведення дозволять готувати футболістів, до яких висувають високі вимоги - як щодо фізичних якостей, так і щодо тактичної грамотності.

- Юнацькі збірні команди під керівництвом Анатолія Бузніка, Ігоря Жабченка та Вадима Дьодря вже намагалися грати за цією схемою. - сказав Олександр Іщенко прес-службі ФФУ. – І вже мають певний досвід. Лише збірна Юрія Калитвинцева, на яку в травні очікує елітний раунд Євро-2005 серед дев’ятнадцятирічних, поки гратиме за старою схемою. Для вдосконалення знань нашим тренерам було запропоновано пройти відповідні курси. В якості лектора своїм досвідом поділився заслужений тренер України В’ячеслав Грозний.

- Останнім часом юнацькі збірні тішать нас успіхами на міжнародній арені, це пов’язано з більш глибоким та серйозним підходом до селекції, навчально-тренувальних зборів...

- Нещодавно я брав участь у навчальних зборах другої та третьої команд „Шахтаря”, що проходили в Криму. Провели досить продуктивні бесіди з наставниками клубу - Миколою Федоренком та Євгеном Яровенком – і досягли домовленостей стосовно кількох досить важливих моментів, пов’язаних із взаємодією між клубним тренерам та тренером збірної. Скажімо, відтепер тестування футболістів у клубах та збірних узгоджуватиметься.

Важливо, щоб клубні тренери надавали об’єктивну інформацію стосовно травмованих гравців та характеру пошкодження, аби уникнути рецидиву старої або незаліченої травми.

Щодо організаційної роботи, то відділ планування вимагатиме підтвердження виклику кандидатів до збірної, для уникнення неузгодженості. Вже найближчим часом зустрінемося зі старшими тренерами Міжрегіональних футбольних центрів під час проведення на Львівщині турніру пам’яті Ернеста Юста.

- Як відомо, національна та молодіжна збірні грають з останнім захисником, і, мабуть, недоцільно на даному етапі щось змінювати...

- Так, це вірно. Команди Олега Блохін та Олексія Михайличенко на полі продовжують діяти у звичній манері. Під час розмови з тренерами виникла жвава дискусія, і саме на тому, що наші головні команди не грають у лінію, наголошував Анатолій Бузнік. Однак головне завдання юнацьких збірних - підготувати гравців, здатних у майбутніх відбірних циклах грати у складі національної та молодіжної збірних за новими тактичними схемами.