6 сентября 2004 11:33

Дания - Украина. Послематчевые пресс-комментарии


Олег Блохін:
Те що сьогодні був День Народження Президента Федерації на настрої гравців якимось чином позначилось?
Це має суто людське ставлення – хлопці знали про День Народження у Президента і хотіли гарно зіграти. Ви знаєте, що в останні роки на День народження Григорія Михайловича команда не могла позитивно зіграти. З одного боку ці емоції і бажання відігравали позитивну роль, з іншого боку я намагався аби вони не зашкалювали. Від імені хлопців ще раз приємно привітати президента – така дата – це пора зрілості. Я думаю він ще дуже юний і я побажаю йому щастя здоров’я і успіхів у особистому житті, в політиці як народного депутата і звичайно ж як Президента Федерації.

Уже в літаку з Копенгагена до Києва ми почнемо вивчати більш Пильно Казахстан. У них буде перевага у тому, що цілих два тижні вони цілеспрямовано готуються до поєдинку з нами. Вони зіграють свіжими першу гру з нами, а ми практично через півтори доби знову на літак – довгий переліт – чотиригодинна різниця у часі і маємо зіграти обов’язково добре. У нас головне завдання – відновити хлопців і внести окремі корективи до складу збірної.

Андрій Гусін:
Данці володіли ініціативою не тільки у першому таймі, вони володіли ініціативою упродовж всієї гри. Ще до матчу ми готувалися до того, що будемо більшу частину часу грати на власній половині поля. Суперники дуже гарно контролювали м’яча, нам не вдавалося перекривати їх на їхній половині поля і сідали, таки справді дуже глибоко. Напевно нам ще не вистачає взаєморозуміння в команді. Іноді ми втрачали гравців, які пересувалися на нашій половині поля. Нам треба трішки більше зіграності і гостроти в атаці – тоді все буде гаразд.

У другому таймі почали грати краще. З чого з’явилася упевненість – поспілкувалися з тренером?

Звичайно, у роздягальні була серйозна розмова з тренером. Неможна було грати без м’яча, як це було у першому таймі. Добре що по перерві вже у нас з’явилися кутові. Приємно, що ми реалізуємо стандарти і в Динамо і в національній збірній. Хочеться ще в ігрових ситуаціях аби ми забивали частіше, адже створюємо ми не так вже й багато моментів, аби їх тринькати. Треба забивати те що ми стврорюємо.

На Казахстан буде особливий настрій? Чи встигнете відновитись?

Нам треба буде перемогти їх, тому що втратить будь який сенс ось ця гра. Нам не можна втрачати очки і я вважаю що тут ми досягли достатньо позитивного для себе результату. Данія дуже міцна команда. А Казахстан треба перемагати за будь-яких обставин.

Олександр Шовковський:
Шкода що Гусєв у вигідній ситуації не розпорядився м’ячем як слід, я думаю могло б усе бути й інакше. Але на виїзді одне очко з сильною командою – це абсолютно прийнятний результат. Я думаю враховуючи те що останні ігри команда взагалі програвала ми маємо бути задоволеними. У нас налагоджується гра і ліпиться колектив.

Андрій Шевченко:
Сьогодні була гра характеру, хлопці його проявили і в мене немає слів. Незважаючи на те що гра давалася важко – ми досягли нічиєї. Я думаю не кожна команда у Європі зможе тут зробити те саме. Сьогодні було продемонстровано не стільки ігрові якості, як якості бійцівські. Ми показали характер.

У першому таймі було дуже багато вільних зон і збіна України виглядала непереконливо. У другому багато що змінилося. За рахунок чого? Для того щоб нам виглядати переконливо нам треба дуже багато працювати. Думаю що кожен з вас дивлячись на футбольне поле має очікувати не стільки гарної гри, як характеру, який сьогодні наша збірна продемонструвала. Нам треба виховувати характер. А з ним у нас з’явиться і майстерність і з’явиться гарна збірна. Буде характер – буде і впевненість. А буде впевненість – з’явиться майстерність і буде команда.

Багато сил витрачено – чи вистачить часу на відновлення?

Будемо старатися. У мене тільки розпочинається сезон, тому 90 хвилин в такому темпі на ногах проводити дуже важко. У деяких хлопців, хто має мікротравми, також є час на відновлення. Наступна гра для нас дуже важлива. Не дивіться на те, що граємо з Казахстаном. Це не буде легка гра. Наша група дуже важка і сьогоднішні результати це підтверджують. Тут важливе кожне очко.Переліт у Казахстан, невідомі нам умови, стан газону, не знаємо як нас там будуть приймати, але найважливіше продемонструвати характер і там.

Григорій Суркіс:
Було цілком очевидно, що в нашій групі команди будуть втрачати очки і тому сьогоднішнє очко, добуте командою завдяки самовідданій грі у Данії варте дуже багато. Як на мене, був колектив гравців, які не шкодували себе і знали що вони хочуть. Результат напевно по грі, хоча, якщо бути відвертим то і одна й інша команда могла розраховувати на перемогу. По голевим моментам у першому таймі ми гру програли 0:1, але в нас були моменти, щоб при більш вдалому збігові обставин ми могли піти на перерву і в кращому настрої. Але я ще раз повторюю, - це стартова гра. Тут було хвилювання. Після Англії я говорив, що якщо буде концентрація сил і Блохін зможе підправити – то все буде гаразд. На мій погляд нічия сьогодні по грі.

Було два різних тайми. Чому?

Треба запитати у Блохіна що саме він говорив у перерві гравцям. Вони збагнули те, до чого їх закликав тренер. Не знаю на високих, ніжних чи інших інтонаціях він говорив з футболістами, але у другому таймі на поле вийшла інша команда і результатом я повною мірою задоволений. Особливо з урахуванням того, що турки сьогодні зіграли з грузинами внічию, албанці переграли чинних чемпіонів Європи греків 2:1. Це свідчить мабуть не про те, що греки слабкі – очевидно вони втомились, або ж албанці були настільки переконливими, що переграли діючих чемпіонів Європи.

Футбол сьогодні вирівнявся і на полі результат часто вирішують не зірки, а командна гра. Якщо говорити про командну гру, то нам є над чим працювати і з точки зору від лагодження зв’язок у лініях. Нам потрібен гравець, який би в середині поля міг налагодити контроль м’яча і міг віддавати гострі передачі. Але дуже важливо не втрачати очки там, де ми не повинні їх втрачати. Нам важливо до 9 і 13 жовтня, коли будуть домашні матчі підійти з чотирма очками. Але не треба займатися шапкозакиданням, - Казахстан непростий суперник, бере участь вперше у відборі до ЧС2006. Нс чекає нелегкий виїзд, але сподіваюся що команда буде налаштована тільки на перемогу і в неї є більший досвід ніж у Казахів. Бажаю, щоб команда забула про сьогоднішні емоції, непростий матч і планомірно готувалася на Казахстан.

Гра Андрія Шевченка сьогодні – це, на ваш погляд, відповідь критикам, які вважають, що він не достатньо гарно грає за збірну?

Я побачив капітана на полі, побачив лідера нашої команди, побачив людину, яка за великим рахунком згуртувала колектив. Сподіваюся, що у Олега Володимировича така ж думка, хоча розібрати гру на складові має право тільки тренер. Ми можемо бути задоволені видовищем, можемо бути гурманами, але я не професійний тренер і можу оцінювати видовище лише як Президент Федерації і як уболівальник. Мені сподобалась гра Андрія Шевченка так само, як і інших гравців принаймні у плані самовіддачі. Було багато техічного браку, була неузгодженість у лініях, дехто нервував, але нам треба гідно здати осінню сесію. Якщо це вдасться – з урахуванням того що наступного року у нас буде більше матчів удома – це дає непогані перспективи і важливо не втратити того, що ми маємо добути у осінніх баталіях.