5 мая 2004 10:43

Юношеская сборная Украины U-17 стартовала неудачно


Сьогодні у французькому містечку Авон відбувся перший матч за участю української збірної на фінальному турнірі чемпіонату Європи-2004 серед 17-ти річних. Дебютний матч проти збірної Англії для команди Віктора Кащея виявися дуже невдалим, як за результатом так і за грою. Зустріч основних суперників по групі португальців та австрійців завершилась нульовою нічиєю. Тож наступні матчі необхідно грати з повною концентрацією та віддачею.

Двічі назад
Дорога від Тура до Авона супроводжувалася різкою зміною погоди та дощем зайняла близька 50 хвилин. Хоча до міста проведення гри українці потрапили за пів години. Двічі водій, чи то навмисно, чи то випадково кружляв біля стадіону та розвертав автобус у протилежному напрямку до арени...

Тайм без переможця
Віктор Кащей у стартовому складі випустив одного форварда, якому повинні були допомагати відсунуті у півзахист Олександр Яковенко та Вадим Оліщук. Тактика гри проти англійців, яки у всіх вікових категоріях демонструють футбол високого рівня, не дають можливості супернику спокійно приймати м’яч, зіграти надійно у захисті та контратакувати використовуючи потужного форварда харківського „Металіста”, проти якого грали двоє захисників суперника.

Англійці активно розпочали перший тайм, однак надійні дії голкіпера та захисників нашої команди перевели гру у більш спокійне русло. Так візуально англійці мали перевагу, їх форварди Пол Шейн та Джеймс Волкер постійно тримали в напрузі наших гравців, але не більш того. В свою чергу за перший тайм в актив українцям можна записати лише один (!) удар Гладкого по воротах Алнвіка, який не склав труднощів для голкіпера.

Щастить сильнішим?
Першими у другому таймі мали можливість відкрити рахунок українці. На 58-й хвилині Олександр Яковенко отримав м’яч у центрі поля та на швидкості виходив сам на сам з воротарем суперника. На жаль українського гравця наздогнав захисник та у грубому підкаті у штрафному майданчику вибиває м’яч, арбітр матчу не зафіксував порушення правил. А вже за дві хвилини англійці повели у рахунку. Після флангового прострілу український захисник не зміг вибити м’яч, якій опинився у Пола, удар якого з близької відстані Рибка відбити був безсилим. Наприкінці матчу українці намагалися відігратися, однак наразилися на атаку суперника, потужний удар з за меж штрафного майданчика Дойла. М’яч потрапив у спину Оліщуку, змінив напрям польоту та опинився у воротах – 0:2.

Віктор Кащей: старший тренер збірної України

- На жаль програли. Я не можу бути задоволеним результатом, адже матч міг закінчитися інакше. Команда не зіграла у той футбол що вміє грати. Вважаю, що хлопці не справилися з хвилюванням. Як у першому моменті коли нам забивали так і у другому, щастя було на боці збірної Англії. Але цим і цікавий футбол! Моя особиста думка, що новими м’ячами (Adidas) ще зарано грати юнацьким збірним, тому що обидві команди з труднощами приборювали нову розробку німецького виробника. У нас є час, проаналізуємо нашу гру та австрійців і намагатимуся зіграти краще.

Джон Пеком: тренер збірної Англії:
- Дуже важка гра, як я і передбачав українці зіграли щільно у захисті, та довго не давали можливість відкрити рахунок. Я задоволений що нам вдалося перемогти сильного суперника.

Україна: 23.Рибка, 2.Кудянов, 4.Ремезовський, 7.Дорош-к, 8.Яковенко (15.Заневський,59), 9.Дедечко, 10.Олійник (13.Сахнюк,59), 11.Гладкий, 14.Бриж, 16.Оліщук, 18.Накоренок (5.Циколія, 66).
Запасні: 1.Сямін, 3.Коротецький, 6.Мороз, 17.Молдован.

Попередження: Оліщук (65).
Голи: 1:0 Пол (60), 2:0 Дойле (79).

Нічия на користь українців
Матч між португальцями та австрійцями видався цікавим, хоча глядачі так і не побачили забиті м’ячі. Обидві команди мали можливості відзначитись, однак бракувало точності. Збірна Австрії, наступний суперник українців є досить організованою командою яка швидко переходить від захисту до атаки. Але гравці дають простір для атак суперника, грають не так щільно як англійці.

На матчі були присутні Віктор Кащей та старші тренери юнацьких збірних команд Юрій Калитвинцев (U-18) та Ігор Жабченко (U-16).