29 апреля 2004 00:00

Дания U19 - Украина U19. Отчет о матче


Другий кваліфікаційний раунд третього чемпіонату УЄФА U-19 2003/2004, Група 4, Англія, Словенія, Данія. Україна.

Данія U-19 - Україна U-19 - 0:1 (0:0)

28 квітня 2004 року. Словенія. Веленьє, стадіон «Премоговник».

ДАНІЯ U-19: 16. Торнес, 2. Абсалонсен. 3. Бернбург (14. Олсеї. 59), 4. Брандруп, 5. Сагара, 7. Фетаї (15. Відкіер, 84), 9 Якобсен. 10. Йоргенсен (17. Хансен, 67), 11. Кілдентофт, 13. Лорензен 18. Зімлінь (к).
Тренер: Пер АНДЕРСЕН.
Запасні: 1. Амбросен, 6. Хрістенсен, 8. Смедегаард, 12. Ларсен

УКРАЇНА U-19: 23. Шуст, 3. Чигринский. 4. Кіцута, 5. Яценко, 6. Рожок (18. Максимов, 84). 7. Прошин (к), 8. Алієв (14. Кравченко, 61). 9. Ситник, 10. Мілевський, 16. Воробей (11. Котенко, 87), 17. Володимир Самборський.
Тренер: Павло ЯКОВЕНКО.
Запасні: 1. Прохоров, 2. Трусевич, 13. Полєвой.

Гол: 0:1, 7. Прошин (73)

Жовті картки: 7. Прошин (28), 11. Килдентофт (66).

Статистика
Данія-----Удари------УКРАЇНА
7 (6)-----Всього-----21 (7)
2 (2)-----Точно------10 (2)
5 (3)-----Кутові-----8 (4)
4 (2)-----Флангові---3 (1)
1 (1)-----Офсайди----1 (1)
16 (13)---Фоли-------19 (12)

Перший матч у четвертій групі другого кваліфікаційного раунду чемпіонату Європи проходив у словенському місті Веленьє. Годину і двадцять хвилин тривав автобусний переїзд від центру дислокації всіх учасників міні-турніру УЄФА - курортного містечка Рогашке Слатіна. Середа, 28 квітня, стала першим, по-справжньому сонячним днем за весь час перебування української делегації в Словенії. Нагадаємо, що вихованці Павла Яковенка прибули на цей турнір ще в суботу, 24 квітня, першими з чотирьох учасників відбірної групи. У неділю в готелі „Загреб” розмістилися господарі англійці. Наступного дня приїхали даньські футболісти.

Матч із командою Даніїї через дві жовті картки, отриманих під час першої кваліфікації змушений був пропустити Григорій Ярмаш. На жаль, у наступній зустрічі – із Словенією через подібне покарання на поле не зможе вийти Андрій Прошин: уже на 23-й хвилині наш капітан отримав попередження. Для нападаючого Артема Мілевського ця гра стала першою офіційною в складі національної збірної команди України після того, як 18 березня 2004 року ФІФА надала динамівцю дозвіл виступати за нашу країну. Цього дня свій 19-й день народження відзначав Іван Котенко - нападаючий дніпропетровського «Дніпра». До речі, як і два роки тому в Данії, у першому матчі фінального турніру чемпіонату Європи УЄФА, Іван відзначав день народження на футбольному полі. Тоді українці поступилися майбутнім чемпіонам Старого Світу - збірній Швейцарії (1:3), єдиний гол у складі українців забив Котенко. Цього разу він теж вийшов на поле, але вже на заміну. Команда постаралася аби цей день став для всіх приємним подарунком, українці здобули перемогу в матчі відкритті міні-турніру УЄФА.

Зустріч проходила на великих індивідуальних і командних швидкостях. У високому темпі збірні прагнули створити тиск на суперника на будь-якій ділянці поля. При цьому даньці головною своєю зброєю обрали блискавичний перехід від оборони до атаки. У резерві тримали фірмові аути-стандарти, за яких м'яч руками закидали в район одинадцятиметрової позначки, створюючи певний тиск на захисні порядки української збірної. І водночас серйозно загрожували під час виконання стандартних положень. На щастя, обидва рази на шляху м'яча ставала «стінка».

У свою чергу українська команда будувала гру, контролюючи м'яч, прагнучи ефективно, за рахунок коротких і середніх передач, гри в один дотик переводити м'яч з центральної зони до воріт суперника. У разі потреби, особливо в другому таймі, колективно тиснули на редути даньців як у центральній зоні, так і поблизу штрафного майданчика суперника. Це в підсумку і принесло результат. Підопічні Павла Яковенка цілком успішно користувалися і зброєю суперника - швидким переходом від оборони до атаки.

Словом, тактичний арсенал української збірної виявився трохи багатшим. Але це аж ніяк не применшує чеснот нашого суперника, який продемонстрував динамічну командну організацію гри. І якби не врятував у двох епізодах першого тайму Богдан Шуст, а штанга на останніх хвилинах не прийняла на себе удар номінальних господарів поля, нашій збірній було б складніше здобути три очки.

Хоча справедливості заради слід відзначити, що вже в дебюті рахунок міг відкрити Мілевський – після його удару м’яч пролетів поруч із хрестовиною. Потім Воробей, який вийшов на рандеву з голкіпером, не зумів переграти суперника, а згодом Ситник відправив м'яч у воротаря з кількох метрів.

Другий тайм можна було б назвати часом втрачених можливостей. Якби не успішне завершення атаки українців - на 72-й хвилині наш капітан Андрій Прошин після передачі Артема Мілевського вивів команду вперед. Для початку знову Мілевський двічі не зумів як треба прикластися до м'яча зі штрафного майданчика збірної Данії. Потім ще кілька моментів втратили Мілевський і Воробей. Найпоказовішим у плані ігрової переваги українців став епізод за участю Костянтина Кравченка, який замінив Олександра Алієва. Його удар із-за меж штрафного з надзусиллями парирував воротар, але першим „на м'ячі” опинився Олександр Ситник... Його удар знову відбив голкіпер, тепер уже на кутовий. Потім Фортуна таки посміхнулася нашій збірній.

Підсумок другого тайму виявився цілком закономірним. Українська команда завдала 14 пострілів, 8 з яких – у площину воріт. Суперник зумів відповісти тільки одного разу, цей удар „парирувала” штанга. Хоча кінцівка гри пройшла під акомпанемент позиційних атак даньців і частих навісів у штрафний майданчик української збірної, що створювало нервозність в обороні української команди. Але при цьому рахунок залишився незмінним - 0:1, на користь збірної України. А за кілька годин господарі міні-турніру УЄФА - збірна Словенії, у місті Сельє, переграли команду Англії з рахунком - 2:1.

30 квітня в Мариборі, на стадіоні однойменного клубу, суперника київського «Динамо» у Лізі чемпіонів УЄФА 1999/2000, о 19:00 за київським часом, відбудеться четверта гра у четвертій кваліфікаційній групі: Словенія - Україна. Цього ж дня о 16:00, на поле міста Кидричево вийдуть невдахи першого дня змагань - команди Англії і Данії. Вся боротьба попереду.