17 апреля 2004 22:10

ФФУ и ПФЛ определились с лимитом на легионеров


Сьогодні, 17 квітня, під головуванням президента національної федерації футболу, народного депутата України Григорія Суркіса відбулося спільне засідання Виконкому ФФУ та Ради ПФЛ України, на якому було розглянуто та затверджено ряд важливих питань.

Ліміт на легіонерів – нагальна необхідність

Досить активного обговорення більш як 4-годинної розмови на засіданні викликав пункт порядку денного про зміни та доповнення до Регламенту Всеукраїнських змагань з футболу серед професіональних команд в частині ліміту на легіонерів та про відрахування обов’язкового грошового внеску на розвиток дитячо-юнацького футболу. Президент ФФУ Григорій Суркіс вкотре наполягав на необхідності введення ліміту на легіонерів з обмеженням до 8 іноземців в одному матчі, починаючи вже з ХІV чемпіонату (сезон 2004/05 рр). Однак члени Ради ПФЛ були іншої думки, наполягаючи на перенесенні введення будь-якого ліміту на 2 роки, для того, щоб отримати час для підготовки переходу на цей ліміт.

Під час емоційної та тривалої дискусії пропонувалося чимало варіантів вирішення цієї проблеми. І все ж, учасники засідання, врахувавши побажання представників провідних вітчизняних клубів та розуміючи необхідність вирішення цього питання в інтересах національної збірної та українського футболу в цілому, ухвалили рішення про введення обмеження на участь легіонерів з сезону 2005/06 рр. Тож, вже в ХV чемпіонаті України в одній грі на полі не може з’являтися більш як 8 футболістів-іноземців. По завершенню осінньої частини цього чемпіонату учасники засідання повернуться до обговорення даного питання, скрупульозно пропрацювавши тему щодо подальшого обмеження кількості іноземних гравців в українському чемпіонаті.

Клуби стимулюватимуть дитячий футбол

Починаючи з ХІV чемпіонату України (сезон 2004/05 рр.) кожен клуб вищої ліги, що заявить до складу команди легіонера, зобов’язаний буде сплатити у Фонд розвитку дитячо-юнацького футболу України обов’язковий грошовий внесок еквівалентний 10 000 у.о. За кожного наступного іноземця ця сума зростатиме на 5 000 у.о. У клубах першої ліги ця сума відповідно буде 5000 у.о. і 2500 у.о. Кошти використовуватимуться на стимулювання роботи дитячо-юнацьких тренерів та на проведення змагань під егідою Дитячо-юнацької футбольної ліги України. Контроль за розподілом коштів здійснюватиме спеціальна комісія, до складу якої входитимуть представники ФФУ та ПФЛ України. Ця схема працюватиме лише один сезон, після чого спеціальна комісія проаналізує, доопрацює та внесе пропозиції щодо вдосконалення подальшої ефективності цієї роботи.

Календар доопрацюють

У зв’язку зі стартом офіційних матчів національної збірної команди у відбірному циклі чемпіонату світу 2006, новим сезоном єврокубкових турнірів та напруженим графіком внутрішніх змагань учасники засідання прийняли рішення передати на доопрацювання календар І кола змагань з футболу в сезоні 2004/05 рр. На наступному тижні робоча група у складі розробників, представників клубів та наставника національної збірної команди Олега Блохіна внесуть свої корективи до проекту календаря.

Здоров’ю футболістів – особлива увага

Голова Спортивно-медичного комітету ФФУ В.Попов доповів про стан справ з медико-біологічного забезпечення у вітчизняному футболі. Федерація футболу України стурбована роботою медичних працівників у футбольних клубах. Останні трагічні події, пов’язані зі смертями молодих футболістів київського „Арсеналу” змушують керівництво національної федерації звернути особливу увагу на роботу та професіоналізм медичних працівників футбольних клубів. Бо як з’ясувалося, багато команд вищої та першої ліги не мають атестованих лікарів, а в другій лізі їх немає взагалі.

Для вирішення цієї проблеми ФФУ підтримала діяльність Спортивно-медичного комітету спрямовану на організацію курсів з первинної спеціалізації лікарів професіональних футбольних клубів; проведення передатестаційних курсів з метою отримання відповідної професійної категорії та обов’язкове введення в практику роботи професіональних команд єдиної обліково-звітної медичної документації та медичних карток футболістів, а також їх функціонального обстеження і розробку програм фармакологічного забезпечення. У щоденну практику роботи професіональних футбольних клубів буде введено обов’язковий обсяг диспансерного обстеження спортсменів. Звернуто увагу керівників регіональних федерацій та футбольних клубів на якнайшвидше усунення виявлених недоліків та недопущення їх у подальшій роботі.

На наступному засіданні Виконкому національної федерації голова Спортивно-медичного комітету ФФУ В.Попов має надати пропозиції щодо вдосконалення медичного забезпечення у клубах та національних збірних.

Кошти УЄФА на будівництво футбольних полів

У рамках програми УЄФА „Солідарність” національна федерація щороку отримує певні кошти для розподілення їх між клубами. Члени Ради ПФЛ України погодилися з пропозицією щодо передачі грошового траншу УЄФА 2002/03 рр., на будівництво футбольних полів навчально-тренувальної бази, що розміститься на 20-му км. Житомирського шосе. Нагадаємо, що вже за кілька тижнів за 20 км. від Києва у с. Гореничах національна федерація розпочне будівництво сучасного тренувального центру для національних збірних команд України. „Ми будемо раді прийняти у цьому сучасному комплексі вітчизняні футбольні клуби, котрі приїжджатимуть до Києва. Із задоволенням надаватимемо їм всі необхідні умови для підготовки до матчів не лише внутрішньої першості”, - підкреслив Григорій Суркіс.

Равіль Сафіуллін спростовує свою інформацію

З інформацією тимчасової групи щодо перевірки діяльності обставин, викладених у інтерв’ю президента ПФЛ України, віце-президента ФФУ Р.Сафіулліна у газеті „Зеркало недели” №10 від 13-19 березня 2004 року виступив голова робочої групи, член Виконкому ФФУ, перший віце-президент НОК України І.Федоренко.

Президент ПФЛ Р.Сафіуллін підтвердив як у сьогоднішньому номері газети „Зеркало недели” (№15, від 17-23 квітня 2004 р.), так й перед усіма учасниками спільного засідання Виконкому ФФУ та Ради ПФЛ України, що він погоджується з висновками робочої групи і рішенням Президії ФФУ про те, що його інформація в інтерв’ю газеті „Зеркало недели” не відповідає дійсності.

У своїх виступах перший віце-президент ПФЛ С.Поліщук, віце-президент З.Авдиш та інспектор другої ліги А.Молотай звернули увагу присутніх на наявність внутрішніх проблем щодо організації роботи в самій ПФЛ, які Р.Сафіуллін пообіцяв негайно вирішити.

На засіданні затверджено також Положення про турнір дублюючих складів команд вищої ліги та Регламент ІІ чемпіонату України з пляжного футболу. Завершуючи засідання президент ФФУ Григорій Суркіс ще раз наголосив на необхідності консолідації зусиль між Федерацією футболу України та Професіональною футбольною лігою і закликав усіх до спільної щоденної кропіткої праці з удосконалення та підвищення рівня українського футболу.