19 ноября 2003 00:08

"Спартак" И-Ф - "Динамо-2". Отчет о матче


Чемпіонат України. Перша ліга. Перенесений матч 14-го туру

"Спартак" Івано-Франковськ - "Динамо-2" Київ 2:1 (0:1)
Голи: 0:1 Алієв (26), 1:1 Вікарюк (50), 2:1 Гутникевич (54).

17 листопада. Стадіон "Рух". 6000 глядачів. 6 градусів. Оцінка поля - 4.

Судді: О.Протасюк, І.Безуглий (обидва - Луцьк), Ю.Дерев'янко (Львів).
Делегат ФФУ: В.Лисенко (Одеса).
Резервний арбітр: І.Лаврів (Івано-Франківськ).

"Спартак": Мартищук, І.Тимощук-к, Візавер, Поляниця, Бігун, Курносов, Штаєр (Лесів, 25), Мигалатюк (О.Кунденок, 65), Вікарюк (Мозес Андо, 68), Гутникевич, Крижанівський.
Запасні: Стронцицький, Сокирка. Тренер: Богдан Блавацький.

"Динамо-2": Худжамов, Алессандру (Башлай, 46), Головко (Пучков, 46), Ярмаш, Яценко, Рожок (Милько, 60), Мелащенко (Кругляк, 46), Алієв-к (Самборський, 46), Бровкін, Д.Воробей, Оберемко.
Запасний: Прохоров. Тренер: Володимир Онищенко.

Чесна гра: 8,0 - 8,0.

Звітний поєдинок мав відбутися ще 24 жовтня, але був перенесений. Тоді, нагадаємо, через погані погодні умови чартер із київськими футболістами не зміг здійснити посадку в Івано-Франківську. Її вдалося зробити в сусідньому Львові і звідти столична делегація автобусом дісталася до місця зустрічі, але із запізненням. За обопільною згодою представників клубів і після відповідних узгоджень з ФФУ та ПФЛ було вирішено матч того дня не проводити, а перенести його на пізніше.

Динамівці, навчені гірким досвідом, прибули на Прикарпаття напередодні. А небесна канцелярія і цього дня, схоже, вирішила не обходитися без сюрпризів. Під час матчу з 60-ї хвилини розпочався дощ.

Якщо наприкінці жовтня кияни привезли в основному гравців 1984-1986 років народження, то тепер їхній склад мав дещо сильніший вигляд. А в іванофранківців - навпаки. Через перебір "гірчичників" поєдинок змушені були пропустити Гамарник, Качур, Кравченко. Відсутніми також були найкращий бомбардир іванофранківців бразилець Люсіано, який відбув додому, та головний тренер Богдан Блавацький, котрий проходив ліцензування та здавав іспити у Києві. Попри все, спартаківці були у гарному настрої: команда перевиконала завдання на перше коло, розташувавшись замість запланованого раніше 10-го місця одразу за лідерами. І прагнули завершити чемпіонат на мажорній ноті. При певних обставинах спартаківці мали шанс піти на перерву другими…

Дебют був за гостями. У стартові десять хвилин Мелащенко та Рожок перевірили пильність Мартищука. Голкіпер виявився на висоті. Чергова спроба вразити ціль Мелащенком ледь не виявилася успішною, але в останню мить Бігун вибив м'яча з-під ніг нападника. На 13-й (!) хвилині ледь не забив м'яча Воробей після помилки Мартищука на виході. Наступна серйозна атака також не обійшлася без активного Воробея. На правому фланзі Алессандру відпасував на Дмитра, той далі на Оберемка, а завершального удару завдавав Бровкін - повз "рамку". У господарів у цей ігровий відрізок гра в атаці і в середині поля не складалася. Спартаківці наче розгубилися під пресингом столичних футболістів. І перевага киян з кожною хвилиною ставала все помітнішою. З середньої відстані "стріляв" Рожок, і знову неточно: "плямистий" пролетів значно вище поперечини. Незабаром динамівські дублери, врешті-решт, матеріалізували свої атаки у забитий м'яч. Усе розпочалося з помилки Візавера біля лівої бровки. Воробей переадресував об'єкт суперечки Алієву, котрий, перебуваючи навпроти воріт, прицільно вдарив з-за меж штрафного майданчика і Мартищук виявився неготовим. М'яч затріпотів у лівому куті - 0:1. Кияни не збавляли обертів. Воробей виконав штрафний, але цього разу Мартищук м'яча забрав.

У відповідь Крижанівському не вистачило дещиці, щоб перехитрити Головка. Гутникевичу забракло влучності (вище), а Вікарюку - розважливості (офсайд). Мигалатюк непогано виконав штрафний, і після довгої навісної подачі зусилля партнерів завершував Лесів, але також у ворота не влучив. За дві хвилини той же Лесів парашутом запустив м'яча, проте лише розім'яв Худжамова. Схожою люб'язністю тут же "віддячив" Алессандру. Заключні хвилини першої половини перетворилися на бенефіс Воробея.

Спершу десятий номер киян прийняв м'яча від партнера і одразу ж небезпечно вдарив - "смугастий" пролетів у кількох сантиметрах від стійки. Згодом він же, немов слаломіст, "накрутив" кількох спартаківців, але оборонці вчасно винесли м'яча на кутовий. Динамівці встигли його подати. "Шкіряний" навіть опинився у воротах, однак за мить до цього арбітр сигналізував про завершення першого тайму.

Після відпочинку у складі "біло-блакитних" відбулося одразу чотири заміни. Наставники киян замінили найдосвідченіших і, на нашу думку, найгостріших (якщо не враховувати Воробея) виконавців. Спартаківці одразу ж цим скористалися. Здалося, що гості навіть не встигли оговтатися, як уже програвали. Не зробила секундна стрілка і п'яти повних обертів, як настирний Вікарюк після подачі зліва і кількох рикошетів буквально проштовхнув м'яча у сітку київських воріт. Нічийний рахунок також тримався недовго. Високий на зріст Пучков не зміг завадити Курносову на своєму фланзі подати м'яча у володіння Худжамова, де Гутникевич виявився спритнішим від оборонців - 2:1.

ПІСЛЯМОВА

Віктор КОНДРАТОВ, тренер "Динамо-2":

- Підтекст сьогоднішнього поєдинку зрозумілий: останні матчі, і команди прагнуть піти на перерву, маючи запас очок і у хорошому настрої, який буде у них і у відпустці, і у підготовчий період. Саме тому і ми, і суперник хотіли зіграти сьогодні якомога краще. Щодо власне гри. Я вважаю, що ми мали непоганий вигляд. В окремих моментах навіть кращий від "Спартака", але цим і несподіваний футбол, що інколи одна команда має перевагу, більше контролює м'яч, має більше нагод для взяття воріт, а опонент створить два-три моменти, але реалізує їх стовідсотково. По грі ми заслуговували щонайменше на нічию, але, на жаль, програли. Так іноді трапляється.

- Здається, що поразку зумовили проведені у перерві заміни?

- Річ у тім, що, згідно з регламентом, ми можемо використовувати кількох гравців першої команди. Але сьогодні, незалежно від результату, Алієв, Головко, Алессандру, Мелащенко повинні були зіграти лише 45 хвилин. Що ми і зробили. Можливо, цих гравців буде використано у кубковій зустрічі з маріупольцями. Тому, за домовленістю з Олексієм Михайличенком, ми їх використовували стільки, скільки він вважав за потрібне. Натомість - випустили нашу молодь. А на неї у цьому році лягло дуже велике навантаження. 17-річні хлопці, які виступали за юнацьку та молодіжну збірні, і психологічний та фізичний тягар на них через це був відчутним. Окрім того, нині ми граємо через два дні на третій - перенесені поєдинки. У вашої команди був один зайвий день для відпочинку, оскільки "Спартак" зіграв з "Нафком-Академією" минулого четверга, а ми з красилівцями на день пізніше. Не виключено, що це також вплинуло на те, що ми сьогодні дещо "знизили" оберти.

- Ваша думка щодо освітлення на стадіоні…

- Вважаю, що воно певною мірою не достатнє, але не скажу, що це докорінно вплинуло на хід поєдинку та на результат.

- Отже, 24 жовтня, коли ви спізнилися, але все ж приїхали до Івано-Франківська, при цьому світлі можна було грати, адже основною причиною переносу матчу інспектор і арбітри (ці ж, до речі, що і сьогодні) тоді назвали саме недостатнє освітлення?

- Ми все ж приїхали і готові були грати. Повірте, нам не хотілося ще раз сюди летіти, адже це чималі додаткові витрати для клубу. Якби тоді вирішили матч провести, то ми приїхали для того, щоб зіграти. Це вже залежало не від нас. Я не знаю, чим керувався інспектор та судді, приймаючи таке рішення. Не знаю їхніх повноважень у такій ситуації. Але наша команда готова була вийти на поле.

Микола ПРИСТАЙ, тренер "Спартака":

- Ми мали серйозні кадрові проблеми. Троє гравців матч пропускали. Люсіано виїхав додому, оскільки у нього завершувався термін візи. Маємо надію, що він повернеться до нас. Для футболістів, які вийшли сьогодні в "основі", настав момент, коли потрібно себе проявити. Ця зустріч дала для тренерів багато інформації щодо того, в якому напрямку нам надалі потрібно працювати. Необхідно буде серйозніше проводити селекційну роботу - добирати п'ять-шість, а то й вісім хороших виконавців. Хоча до сьогоднішнього поєдинку, якщо виходити із результатів турнірного становища, і коли ставити серйо-зніші завдання, ми думали, що наявні футболісти повністю задовольняють тренерський штаб. Матч із серйозним суперником засвідчив наші кадрові проблеми. Перший тайм ми програли повністю.

- Чим викликана доволі швидка заміна Штаєра?

- Нас не задовольняє його ставлення до роботи. І це триває уже кілька місяців. Він не виправдав виданих йому авансів напередодні сезону і надій, що ми покладали на нього. Серйозна розмова з Максимом попереду. Один забитий м'яч для нападника - хіба це показник?

- У сьогоднішній зустрічі ви маєте претензії і до інших гравців?

- Зважаючи на рівень гри київського "Динамо", хоча це і друга команда, і рівень наших футболістів, то особливих претензій немає. І щодо самовіддачі також. Низці наших гравців просто-таки не вистачає майстерності.

- Як оціните гру Гутникевича сьогодні і у першому колі загалом?

- Йому поки що не вистачає футбольної зрілості. Він провів надто мало часу у серйозному футболі. Але його ставлення до роботи і людські якості обнадіюють у тому, що в перспективі він може вирости у гравця високого рівня. Гра Ярослава багато в чому залежить від його фізичних кондицій, "під нього" треба брати ще одного гравця в середню ланку, щоб Гутникевич міг якнайкраще розкрити свої якості, бо в окремих матчах Ярославові доводилося виконувати не свої функції.