18 марта 2003 00:04

Переплеткин сможет играть за Украину только если сменит гражданство


Нещодавно в електронних засобах масової інформації, зокрема на Інтернет-сайті «Терикон» http://www.terrikon.dn.ua/, з’явилося повідомлення про молодого футболіста Андрія Перепльоткіна (27.12.1984), який народився у Харькові. Хлопець починав тренуватися у рідному місті, потім переїхав до Москви, а згодом отримав запрошення від англійського футбольного клубу «Саутгемптон». Футболіст виступав за молодіжний склад британської команди і через проблеми з отриманням робочої візи переїхав до Ірландії, де захищає кольори клубу “Богеміанс”. З’явилася також інформація про те що гравець може змінити громадянство.

Зазначимо, що Андрій на сьогоднішній день має російський паспорт і є громадянином Російської Федерації, однак не виступав у складі юнацьких збірних Росії і не був заявленим за команду Росії U-19 (1984 рік народження) під час першого кваліфікаційного раунду другого чемпіонату Європи УЄФА U-19 2002/2003.

Заяви деяких ЗМІ про те, що Україна, мовляв, втрачає перспективних футболістів навряд чи можна назвати обґрунтованими. Андрій Перепльоткін не є громадянином України і згідно з правилами ФІФА не може грати у складі національних збірних команд нашої країни. Тільки у випадку, якщо футболіст виявить бажання змінити свій статус, не буде задіяний в офіційних матчах за національну збірну іншої країни та при наявності інтересу до гравця з боку тренерського штабу молодіжної збірної України Андрій Перепльоткін може де-юре стати українцем. Крім того, незважаючи на мажорні повідомлення ЗМІ, Андрій досі не викликався до юнацької збірної Росії U-19, яка вийшла до другого кваліфайну чемпіонату континенту, чи молодіжної збірної цієї країни.