11 марта 2015 15:22
1

Что будет после Шовковского

Контракт легендарного 40-річного голкіпера з "Динамо" розрахований до кінця нинішнього сезону

Олександр Шовковський є вихованцем "Динамо", в якому грає з 1993 року. У різний час конкурентами за місце у воротах найтитулованішого клубу України в нього були такі відомі голкіпери, як Ігор Кутєпов, Андрій Ковтун, покійний Вальдемарас Мартінкенас, Тарас Луценко, В'ячеслав Кернозенко, Олександр Філімонов, Віталій Рева, Станіслав Богуш та інші.

В кар'єрі голкіпера були злети і падіння, а також важкі травми, через які у сезонах 2000/2001 і 2001/2002 він більше лікувався, ніж грав. Тоді голкіпер не знав, що пропустить домашній ЧЄ-2012 через травму плеча, якої зазнає в матчі з "Волинню". Через це Шовковський навіть завершив кар'єру в збірній.

Але сьогодні голкіпер у свої 40 років є основним в "Динамо". Конкуренти Шовковського - 27-річний Рибка, 22-річні Рудько та Коваль - не можуть витіснити його з основного складу.

Новий контракт

Президент "Динамо" Ігор Суркіс розповів нам, що легендарний голкіпер у будь-який час може продовжити контракт з киянами.

"У нас з Шовковським джентльменська угода. Все залежить від нього. Якщо він забажає і надалі грати за "Динамо" - він про це скаже", - зазначив Суркіс.

За словами президента киян, контракт продовжать, якщо Шовковський цього захоче.

Навесні 2014 року Шовковський вже продовжив контракт з "Динамо" на рік. Наразі голкіпера інколи непокоять травми, але схоже на те, що Олександр цілком може грати ще довго.

Добре це чи погано

Наразі у Європі не так багато вікових голкіперів. Шовковський може стати в один ряд з 42-річним австрійцем Шварцером з англійського "Лестера", 43-річим Фріделем з "Тоттенхема". Але такий вік для голкіперів цілком нормальний, особливо, якщо взяти японського стража воріт Кудзюйосі Міуру, який захищає ворота "Йокогами" у віці 48 років.

От тільки молоді воротарі "Динамо" отримують менше ігрової практики. Взяти хоча б вихованця "Динамо" Дениса Бойка, який тривалий час був у тіні Шовковського, ходив по арендах, одна з яких стала доленосною. В 2013 році Бойка орендував "Дніпро", де він став основним і вже у 2014 року підписав повноцінний контракт з клубом Коломойського. Гра Бойка робить його одним з головних претендентів на місце у воротах збірної України. Те ж саме можна сказати і про Олександра Рибку, який тривалий час був дублером Шовковського, потім проявив себе в "Оболоні" і у 2011 році перейшов до "Шахтаря", де вибив з основи Андрія П'ятова. Згодом допінговий скандал і дворічна перерва у кар'єрі завадила Рибці бути основним у збірній України, але після повернення у "Динамо" в 2014 році він на деякий час зумів стати номером один.

22-річний Максим Коваль, який у 17-річному віці (2010 рік) перейшов у "Динамо", взагалі вважався одним з найперспективніших молодих голкіперів Європи. Юним талантом навіть цікавилися клуби з Англії, але у складі киян він за всі роки зіграв трохи більше 50 матчів.

Фактор тренера

Успіх Шовковського пов'язують з його талантом, а також із "протекцією" тренера воротарів Михайла Михайлова. Не секрет, що Михайлов і Шовковський дуже давно працюють разом, і саме до Олександра у тренера існує найбільша довіра.

У кінці 2007 році Михайлов пішов з "Динамо". Тоді клуб очолив росіянин Юрій Сьомін, а з голкіперами працював Краковський. У тренерському штабі Сьоміна також був й інший відомий голкіпер - Овчінніков. У 2008 році в складі "Динамо" з'явився голкіпер Станіслав Богуш, який дуже швидко витіснив з основи Олександра Шовковського.

Втім, у 2009 році Богуша почали переслідувати травми, а на посаду тренера голкіперів повернувся Михайлов. Шовковський повернув собі місце в основі.

Що буде, якщо Шовковський завершить кар'єру

В такому випадку у воротах "Динамо" його гідно зможуть замінити Рибка та Коваль. Цілком можливо, що селекція киян знайде перспективного голкіпера в інших українських командах. Так само в "молодіжці" підростає досить перспективний 18-річний Вадим Солдатенко родом із Запоріжжя. Але сама школа "Динамо", на жаль, після Шовковського та Рибки за всі ці роки не змогла випустити саме київського голкіпера, в якому можна було б побачити майбутнього стража воріт першої команди "Динамо".

Також київський клуб залишиться без легендарного капітана, який навіть не цурається заспокоювати ультрас, захищаючи стюардів.

Найцікавіші досягнення Шовковського

12-разовий чемпіон і 9-разовий володар Кубку України. Перший голкіпер в історії світового футболу, який зумів зберегти свої ворота в недоторканності під час післяматчевої серії пенальті на чемпіонаті світу (2006 проти Швейцарії).

Шовковський входить до списку чотирьох воротарів, які зіграли понад 100 матчів в Лізі чемпіонів. Чудова гра Шовковського в 1999 році не обійшла стороною симпатії експертів, які внесли Олександра в топ-50 футболістів, які претендували на "Золотий м'яч". Зазначимо, що в тому ж році українець був визнаний другим воротарем Європи. Свого часу Олександр був визнаний американським виданням Bleacher Report найкращим голкіпером світу з відбиття пенальті. У 1999 році він став кавалером ордена "За заслуги" III ступеня. Через сім років Олександр був удостоєний ордена "За мужність" II ступеня.

"Ляп", який ледь не зіпсував кар'єру

Ну і як не згадати про "ляп" у матчі плей-офф відбору ЧЄ-2000 зі Словенією. Стався він у складі збірної України. Тоді українці програли словенцям у гостях 1:2, а згодом у Києві зіграли 1:1.

На Євро вирушили словенці, а Шовковському ще довго згадували цю помилку. Майже забули про неї, мабуть, аж у 2006 році, коли голкіпер не пропустив жодного пенальті в матчі з Швейцарією на ЧС-2006.

Андрій Коваленко

Что будет после Шовковского? Вопрос риторический. Тоже,что и после Шевченка,Блохина,Беланова,Демьянинка и т.д. Будут играть другие,не менее талантливая молодежь. А Саша,по сравнению со многими талантливыми игроками,обладает некоторыми качествами,которые помогут стать хорошим тренером.Что я ему и желаю!