16 апреля 2010 14:06

Киплячі води Дніпра

У неділю в Києві відбудеться центральний матч 26-го туру української Прем'єр-ліги між "Динамо" та "Дніпром" - першою та четвертою командами країни. 

Двобої між київським "Динамо" та "Дніпром" завжди мали принциповий характер. У неділю вони знову з'ясовуватимуть стосунки в очному двобої. Турнірне становище не залишає вибору обом: кожен із суперників прагнутиме бодай-що здобути перемогу на стадіоні ім. Валерія Лобановського.

Наразі чинні чемпіони випереджають донецький "Шахтар" лише завдяки кращій різниці м'ячів, отже, кожне очко на фініші матиме для них вартість золота. Водночас "Дніпро" ув'язався в погоню за "Металістом", котрий відірвався від конкурента на три пункти. Якщо харків'яни виборювали бронзу протягом трьох попередніх сезонів, то дніпропетровці востаннє підіймалися на п'єдестал ще у 2004-му.

Між іншим, попри високі завдання, що їх вирішують нині підопічні Володимира Безсонова, допоки вони не гарантували собі навіть мінімуму - путівки до єврокубків. Львівські "Карпати" та сімферопольська "Таврія", які крокують слідом і також мріють про участь в Лізі Європи УЄФА, чекають на осічку "Дніпра" і при нагоді готові скористатися нею.

У свою чергу Безсонов протягом 14 років захищав кольори "Динамо", тривалий час був його капітаном. Утім, зараз на чолі "Дніпра" він намагатиметься зупинити своїх колишніх одноклубників, котрих поведе у бій російський фахівець Валерій Газзаєв. До речі, у радянські часи, виступаючи за динамівців Москви та Тбілісі, останній неодноразово протистояв Безсонову на футбольному полі.

У перших матчах після зимової паузи і кияни, й дніпропетровці демонстрували невиразну гру та втрачали важливі очки. Через що обидва тренери отримати чималі порції критичних зауважень. Одначе, схоже, Газзаєву та Безсонову вдалося подолати чорні смуги. Переможна серія "Динамо" в чемпіонаті налічує вже чотири матчі, тоді як "Дніпро" виграв п'ять поєдинків поспіль, щоправда, на своєму полі, проте у трьох останніх турах не пропустив жодного м'яча.

У двох попередніх зустрічах місце в центрі захисту "Дніпра" займав колишній динамівець Віталій Мандзюк. "На двобій з Києвом не потрібно додатково налаштовуватися. Будемо виходити на поле й битися", - наголошує він. Разом з Мандзюком у складі гостей можуть зіграти хавбеки Сергій Кравченко та Руслан Ротань, котрі раніше також захищали кольори "Динамо".

"Недільна гра для нас є дуже принциповою. Не знаю, як вона складатиметься, однак ми їдемо до столиці лише за трьома очками", - підкреслює Ротань, котрий попри пошкодження руки сподівається взяти участь у поєдинку. А ось капітан "Динамо" та найкращий бомбардир поточної першості Артем Мілевський не зможе допомогти своїм партнерам. Форвард, котрий відзначився 14 разів у 23 іграх, пропускатиме матч через дискваліфікацію.

За відсутності Мілевського на вістрі київської атаки діятиме 33-річний Андрій Шевченко. Досвідчений майстер переживає другу молодість, і його дубль у ворота "Оболоні" (4:0) у середу - зайве тому підтвердження. У свою чергу "Дніпро" покладає великі надії на 20-річного Євгена Коноплянку. Атакуючий півзахисник регулярно виходить у стартовому складі і вже стукається у двері національної збірної. В попередньому матчі гол та результативний пас Коноплянки забезпечили команді Безсонова перемогу над запорізьким "Металургом" (2:0).  

Динамівці зазвичай вдало грають з "Дніпром". Із 37 матчів у рамках чемпіонату України кияни взяли гору в 25 і лише в п'яти поступилися. У поточному сезоні вони також увезли три очки з Дніпропетровська (2:0), вигравши з урахуванням кубкових змагань п'яту очну дуель поспіль. За умови продовження цієї серії у неділю, команда Газзаєва забезпечить для себе участь у кваліфікації Ліги чемпіонів-2010/11.

Разом з цим не слід забувати, що остання перемога дніпропетровців над "Динамо" хоча й відбулася майже три роки тому, була здобута саме в Києві (3:1). Зокрема, гравці "Дніпра" Сергій Назаренко, Андрій Русол, Сергій Самодін брали участь у тому матчі й звісно, намагатимуться оновити своє досягнення.