26 жовтня 2009 19:36

"Арсенал" фальсифицировал переход Федорчука и должен заплатить штраф

Витяг з протоколу засідання Контрольно-дисциплінарного комітету ФФУ 22 жовтня 2009 року

  

Про перегляд рішення Контрольно-дисциплінарного комітету ФФУ від 17 вересня 2009 року з питання «Про скаргу ТОВ «ФК «Арсенал» Київ на бездіяльність ОПФКУ «Прем’єр-ліга» та її посадової особи» за нововиявленими обставинами».

  

У процесі підготовки та розгляду питання встановлено:

 

10 вересня 2009 року до Комітету з питань статусу і трансферів футболістів ФФУ (далі − Комітет зі статусу) звернувся «ФК «Арсенал» Київ щодо заявки футболіста Федорчука В. У своєму зверненні клуб поінформував, що клубом було надано до ОПФКУ «Прем’єр-ліга» усі необхідні документи для заявки футболіста Федорчука В. за їх команду (лист «ФК «Арсенал.» Київ №815 від 10 вересня 2009 року, де зазначено, що клубом було надано заявковий лист, особистий контракт футболіста з клубом, лист-підтвердження про проведення компенсаційних розрахунків з попереднім клубом та копія додаткової угоди від 31 серпня 2009 року про дострокове розірвання контракту між футболістом Федорчуком В. і «ФК «Львів» Львів). 

 

Комітетом зі статусу досліджено документи надані клубом, а саме:

- заявковий лист;

- особистий контракт футболіста Федорчука В. з клубом терміном дії з 01 вересня 2009 року по 30 червня 2014 року;

- лист підтвердження про проведення компенсаційних розрахунків з попереднім клубом;

- копія додаткової угоди від 31 серпня 2009 року про дострокове розірвання контракту між футболістом Федорчуком В. і «ФК «Львів» Львів;

- копія листа Прем’єр-ліги № 1187 від 9 вересня 2009 року.

 

На підставі наданих «ФК «Арсенал.» Київ документів Комітет зі статусу зробив висновок, що усі необхідні передумови для заявки футболіста у відповідності до підпункту а) пункту 2 статті 19 Регламенту ФФУ зі статусу і трансферу футболістів виконані.

 

Комітет зі статусу, керуючись одним з основоположних та загальноприйнятих принципів ФІФА і УЄФА, що при виникненні будь-яких суперечливих питань футболіст не повинен страждати від цього і мусить грати, та на підставі вищезазначених документів прийняв наступне рішення:

«У зв’язку з виконанням усіх необхідних передумов для заявки футболіста Федорчука В. за «Арсенал» Київ, ОПФКУ «Прем’єр-ліги», у порядку підпункту а) пункту 2 статті 19 Регламенту ФФУ зі статусу і трансферу футболістів, провести заявку футболіста Федорчука В. згідно наданих документів «ФК «Арсенал.» Київ».

Дане рішення Комітету зі статусу належним чином було направлено ФК «Арсенал» Київ і ОПФКУ «Прем’єр-ліги». Дане рішення не було оскаржено ні ФК «Арсенал» Київ, ні ОПФКУ «Прем’єр-лігою».

 

ФК «Арсенал» Київ з необхідним пакетом документів звернувся до ОПФКУ «Прем’єр-ліга» з проханням заявити футболіста Федорчука В. ОПФКУ «Прем’єр-ліга», мотивуючи перевищенням повноважень з боку Комітету зі статусу та у відповідності до пункту 15 статті 7 Регламенту Всеукраїнських змагань з футболу серед команд клубів ОПФКУ «Прем’єр-ліга» сезону 2009/2010 років, відмовила «ФК «Арсенал.» Київ» у заявці футболіста Федорчука В. за їхню команду.

ФК «Арсенал.» Київ звернувся до КДК ФФУ зі скаргою на бездіяльність ОПФКУ «Прем’єр-ліга» та її посадової особи щодо відмови заявки футболіста Федорчука В. за їхню команду.

 

Контрольно-дисциплінарний комітет ФФУ 17 вересня 2009 року знову ж таки на підставі наданих «ФК «Арсенал.» Київ документів прийняв наступне рішення:

 

«1. Зобов’язати ОПФКУ «Прем’єр-ліга» виконати рішення Комітету з питань статусу і трансферів футболістів ФФУ від 11 вересня 2009 року і заявити футболіста Федорчука В. Ю. за команду «Арсенал» Київ відповідно до підпункту а) пункту 2 статті 19 Регламенту ФФУ зі статусу і трансферу футболістів у термін до 18 вересня 2009 року.

 

2. Попередити ОПФКУ «Прем’єр-ліга» про необхідність дотримання рішень уповноважених комітетів ФФУ та недопущення фактів непослідовності у діях при допуску клубів до заявки команд.».

28 вересня 2009 року до КДК ФФУ звернулося ОПФКУ «Прем’єр-ліга» з інформацією про те, що 27 вересня 2009 року футболіст Федорчук В. Ю. у складі команди ФК «Львів» брав участь у матчі 12-го туру першості України серед команд першої ліги ПФЛ ФК «Львів» - ФК «Харків». У цьому зв’язку ОПФКУ «Прем’єр-ліга» просить КДК ФФУ переглянути своє рішення від 17 вересня 2009 року.

 

На підставі нововиявлених обставин КДК ФФУ ініціював перегляд рішення Контрольно-дисциплінарного комітету ФФУ та знову розглянув зазначене питання 1 жовтня 2009 року. Під час з’ясування усіх деталей справи від представників ПЛ, ФК «Арсенал» Київ і ФК «Львів» Львів, Контрольно-дисциплінарний комітет ФФУ дійшов висновку, що для повного та всебічного розгляду справи у зв’язку з нововиявленими обставинами необхідно звернутися до Прем’єр-ліги, Професіональної футбольної ліги, ФК «Арсенал» Київ, ФК «Львів» Львів, футболіста Федорчука В. та агента футболістів Шандора Варги, який брав участь у підписанні контракту між футболістом Федорчуком В. і ФК «Арсенал» Київ для надання ними більш детальних пояснень і додаткових документів. 

 

Контрольно-дисциплінарний комітет ФФУ додатково отримав письмові пояснення від ПФЛ, «ФК «Арсенал.» Київ, ФК «Львів» Львів і футболіста Федорчука В., а також усні пояснення від Прем’єр-ліги. Згідно цих пояснень Контрольно-дисциплінарним комітетом було встановлено, що всупереч попередньо наданій клубом «ФК «Арсенал.» Київ інформації ОПФКУ «Прем’єр-лізі», Комітету з питань статусу і трансферів футболістів ФФУ і Контрольно-дисциплінарному комітету ФФУ, насправді клуб надав лише проект трудового контракту (договору), хоча в усіх своїх листах і заявах «ФК «Арсенал.» Київ попередньо декларував про надання оригіналу офіційного контракту, а не його проекту. «ФК «Арсенал.» Київ не заперечує цієї колізії, мотивуючи її очікуванням можливої відмови Прем’єр-ліги у заявці футболіста. Таким чином «ФК «Арсенал.» Київ фактично надав документи з інформацією, яка не відповідає дійсності, що згідно Дисциплінарних правил ФФУ кваліфікується Контрольно-дисциплінарним комітетом ФФУ як фальсифікація. Такі дії тягнуть за собою застосування до клубу дисциплінарні санкції.

 

З урахуванням нововиявлених обставин Контрольно-дисциплінарний комітет ФФУ змушений скасувати рішення Комітету з питань статусу і трансферів футболістів ФФУ, а також своє попереднє, адже фактично футболіст Федорчук В. протягом цього часу залишався футболістом ФК «Львів» Львів. 

За результатами розгляду справи, враховуючи вищевикладені факти, у відповідності до статті 7, пунктів 1, 2.6, 2.14 статті 8, пунктів 2, 4, 5 статті 11, пунктів 1.3 статті 13, статті 83 Дисциплінарних правил ФФУ, Контрольно-дисциплінарний комітет ФФУ −

 

Вирішив:

 

1. Рішення Комітету з питань статусу і трансферів футболістів ФФУ від 11 вересня 2009 року − скасувати.

2. Рішення Контрольно-дисциплінарного комітету ФФУ від 17 вересня 2009 року − скасувати.

3. За умисне надання «ФК «Арсенал.» Київ інформації, що не відповідає дійсності, зобов’язати «ФК «Арсенал.» Київ сплатити обов’язковий грошовий внесок на р/р ФФУ у розмірі 100 000 гривень протягом 10 днів з моменту отримання цього рішення. 

 

У відповідності до пункту 4 статті 81 Дисциплінарних правил ФФУ рішення КДК ФФУ може бути оскаржене до Апеляційного комітету ФФУ не пізніше 10 днів з моменту його отримання.