27 жовтня 2024 12:46

Юрій БЕНЬО: "У психологічному плані "Динамо" має перевагу перед матчем із "Шахтарем"

Колишній асистент головного тренера «Шахтаря» Юрій Беньо в коментарі Тribuna.com поділився очікуваннями від матчу 11-го туру УПЛ «Динамо» - «Шахтар».


- На який матч очікуєте сьогодні від «Динамо» та «Шахтаря», за яким сценарієм він може відбуватися? Хто буде більш активним, а хто більш пасивним?

- Такі матчі завжди напружені, ви самі знаєте їхню історію. Зустрічаються два гранди, думаю, що за найвище місце цього сезону, тому у будь-якому разі очікую напруженого матчу.

Напевно, у психологічному плані перевагу має «Динамо», є відрив, запас очок у турнірній таблиці. Для них цей матч не буде катастрофічним, якщо вони втратять очки. Для «Шахтаря» - це матч, у якому не можна втрачати очок, потім буде важко наздогнати киян.

Тому вважаю, що «Шахтар» буде діяти більше з позиції сили, намагатися грати першим номером, більш агресивно. Це як загнаний звір - потрібно вигравати у «Динамо», бо більше нікуди діватись.

- Марино Пушич зараз під тиском через такі невдалі результати, як це може вплинути на гру?

- «Шахтар» - команда, у якій ти у кожному матчі перебуваєш під тиском, скажу відверто, навіть коли ти граєш проти будь-якого суперника у чемпіонаті, якщо це навіть не «Динамо», особливо, коли немає комфортного відриву за очками. Кожен матч як останній, ти не маєш право втрачати. Зараз гірники у такому становищі.

Але гравці багато зіграли таких матчів протягом останніх 2-3 років, якщо говорити саме про цих футболістів. І за збірну вони зіграли багато таких ігор, коли не маєш права на помилку, в Лізі чемпіонів. Тобто вони вже мають цей досвід, тому цей матч для них не є настільки критичним. Вони вже достатньо зіграли та мають досвід цих матчів.

- Як ви думаєте, для цього «Динамо», цієї команди Олександра Шовковського, зручніше буде грати від суперника у цьому матчі? Чи ви очікуєте, що кияни також намагатимуться нав'язати свою гру?

- Цього сезону «Динамо» показує, що вони, на мою думку, перебувають на правильному шляху, показують гарний та видовищний футбол, намагаються це робити. Вони практично у кожному матчі грають з позиції сили. Це буде залежати від того, яка команда буде більше володіти м'ячем завдяки пресингу та буде будувати атаки.

«Динамо» має швидких футболістів, які добре користуються простором: Ванат, Волошин, Кабаєв, Брагару, який може вийти на заміну та посилити команду. Кияни мають багато гравців, які можуть добре використовувати цей простір, а також футболістів, які можуть віддати на них передачу. Той же Шапаренко, Бражко, Михавко. Тож вони будуть цим користуватися.

Це також можна сказати й про «Шахтар». Гірники також мають гравців, які вдало використовують вільний простір та мають хороший таймінг для відкривання. Тому я очікую надзвичайно цікавий матч.

- Наскільки критична втрата Ярмоленка та Піхальонка для «Динамо»?

- Так, ці гравці допомогли б команді. Чим більше ти маєш у своїй обоймі гравців, тим легше для тренера. Але цього сезону «Динамо» відрізняється тим, що має лаву для запасних. Вони мають 2 рівноцінних склади, на кожну позицію кияни мають 2 рівноцінних гравці, які конкурують між собою. Це «Динамо» доводило не раз, Шовковський робив досить широку ротацію, змінював по 5-6 гравців, але малюнок гри команди не змінювався, а принципи гри команди кожен гравець на полі виконував.

Сила «Динамо» цього сезону в тому, що команда має 2 рівноцінні склади, можуть дозволити собі безболісну ротацію, навіть граючи у єврокубках.

- Олександр Шовковський скористався цією ротацією у матчі з «Ромою» у Лізі Європи. Це повинно допомогти команді?

- Побачимо. Загалом - так, бо він, напевно, свідомо на це йшов, бо він мав менше часу на підготовку до цієї гри після єврокубків. Можливо, він пішов на такий крок.

- Який ваш прогноз на матч?

- Думаю, що «Шахтар» переможе, або точно не програє у цій грі. Вони вже мають досвід таких ігор, коли вас вже притисли до стіни, коли матч є вирішальним. Вже відступати нікуди. Також рівень майстерності деяких гравців, тих же іноземців. Для цього їх і придбали, щоб вони в таких матчах показували, для чого їх брали за такі гроші, - сказав Беньо.

Матч «Динамо» - «Шахтар» розпочнеться 27 жовтня о 18.00.


Фото - СК «Дніпро-1»