27 жовтня 2024 09:29

Сергій КОВАЛЕЦЬ: "Мені здається, що Шовковський більше керує "Динамо", ніж Пушич "Шахтарем"

У чемпіонаті України очікується центральний матч першого кола – українське класико «Динамо» – «Шахтар».


Про особливості поєдинку між київським і донецьким клубами Sport.ua розповів екс-гравець столичного клубу та збірної України Сергій Ковалець.

– Всі вболівальники з нетерпінням чекають гру між «Динамо» і «Шахтарем», – сказав він. – По-перше, на сьогоднішній день донецька команда є чемпіоном, а «Динамо» лідирує в таблиці, випереджаючи гірників на 6 очок. Хоча ця гра і не буде вирішальною, але якщо кияни виграють, то з великою долею ймовірності можна буде говорити, що вони виборють чемпіонське звання. По-друге, обидва учасники дербі є єдиними нашими клубами, які грають у єврокубках і у шести матчах на двох забили нуль м'ячів. І цей факт є досить цікавим, адже мабуть ніколи в нашій історії такого ще не було.

Звичайно, можна говорити про те, що триває страшна війна і команди часто стикаються з питанням логістики. Але шукати причини передусім потрібно в собі. І коли говорять про рівень нашої Прем'єр-ліги, пояснюючи цим слабкі виступи на євроарені, то ми просто шукаємо собі алібі. Свого часу Валерій Лобановський це взагалі не говорив – ні футболістам, ні пресі. Хоча він сам розумів, що у чемпіонаті України, коли «Динамо» виходило до півфіналу Ліги чемпіонів, ця команда була гегемоном. Головний тренер динамівців тоді усвідомлював, що якщо він на цьому зосереджуватиме хоч якусь увагу, це у певній мірі даватиме його гравцям алібі. Навпаки – Лобановський готував команду на досить високому рівні. По-третє. Якщо говорити про українське класико, то спостерігається великий ажіотаж. Наскільки мені відомо, квитків на матч вже немає, а кількість переглядів по телебаченню буде однією із найбільших.

– Що скажете про нинішні можливості динамівців?

– Олександр Шовковський підняв «Динамо» у чемпіонаті на хороший рівень. У порівнянні з цим же періодом минулого року, коли очолювана Мірчею Луческу команда двічі програла «Шахтарю» і мала великий відрив від динамівців, зараз багато що змінилось. Всі розуміють, що якщо «Шахтар» програє цей матч, то «Динамо» матиме великі шанси стати чемпіоном.

– Яким вам бачиться характер цього поєдинку?

– Скажу так: хто буде більш агресивно відбирати м'яч у середині поля, у того і буде більше шансів виграти цю дуель.

– Ви, як колишній футболіст «Динамо», мабуть, вболіватимете у дербі за команду Шовковського?

– Так, звичайно. Хоча б з точки зору того, що у «Динамо» працює український тренер, з яким ми разом пограли. Мені здається, що Олександр Шовковський більше керує командою, ніж Маріно Пушич.

– Спрогнозувати рахунок ризикнете?

– Думаю, що буде нічия, 2:2.