26 жовтня 2024 19:15

ЗМІ ФРН про генсека ООН у Казані: "Гутерріш зрадив Захід"

Фото - https://depositphotos.com/ua/


Участь генерального секретаря Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гутерріша у саміті БРІКС у Казані та його спілкування з російським та білоруським правителями Володимиром Путіним та Олександром Лукашенком викликали бурхливу реакцію та частково дуже жорстку критику в німецьких ЗМІ різної політичної спрямованості.

Візит до того, хто порушив Хартію ООН


Консервативна газета Frankfurter Allgemeine Zeitung у коментарі під заголовком "Генсек ООН у путінському шоу" наголошує, що за сам факт контактів з БРІКС Антоніу Гутерріша дорікати не слід: "Це входить до кола його обов'язків - регулярно підтримувати зв'язки з усіма державами-членами ООН незалежно від їхніх політичних систем. не має права ігнорувати таку організацію, як БРІКС, адже до неї входять два постійні члени Ради Безпеки ООН, і вона об'єднує держави, в яких проживає майже половина населення планети".



Проте від Антоніу Гутерріша можна вимагати більше такту та політичного чуття, продовжує газета: "Їх йому вже бракувало останнім часом при заявах щодо конфлікту на Близькому Сході. Його поїздка до Росії - черговий приклад тому. Він повинен був з самого початку розуміти дві речі По-перше: у розмові з Володимиром Путіним він не доб'ється нічого, що могло б хоч трохи наблизити закінчення війни в Україні, яку той розв'язав. , що не опинився в міжнародній ізоляції, незважаючи на те, що своєю агресивною війною проти України безпосередньо порушив Хартію ООН", - зазначає Frankfurter Allgemeine Zeitung.


"Гутерріш покірно терпів антизахідну риторику"


Ще критично налаштована ліва газета taz. У коментарі

під заголовком: "Гутерріш дискредитує Організацію Об'єднаних Націй" вона звинувачує колишнього лідера Соціалістичної партії Португалії та прем'єр-міністра цієї західноєвропейської країни в тому, що він "зрадив Захід".


"Вищий представник міжнародного права пробує татарські солодощі в гостях у людини, яка зневажає міжнародне право. "О, смачно", - каже він. Який подарунок для Путіна! При цьому Гутерріш добродушно дивиться в телекамери і через свого прес-секретаря заявляє, що поїздки на саміти БРІКС є "стандартною практикою", - зазначає газета.


"Невже це тепер стандартна практика - сідати в Росії за круглий стіл групи БРІКС і демонструвати тим самим "нормальність" тієї війни, яку Путін веде проти України, порушуючи міжнародне право? Цим Гутерріш дискредитував ООН. Але він, схоже, не бачить тут проблеми". Як не бачить він проблеми і в тому, що такі держави, як Іран, Китай та Росія, на очах у всіх розмовляють про "диктаторський Захід" і брехливо стверджують, ніби вони створили в групі БРІКС "демократичну та прозору систему", яка "сприяє правам людини", - обурюється taz.



Коментар закінчується словами: "Гутерріш фактично підтвердив авторитарним державам, які займалися самолюбуванням під час цього путінського шоу, те, що вони самі з таким задоволенням стверджують: Заходу - кінець. У Казані Заходу демонстративно вказували на двері. І єдиний присутній представник Заходу все це покірно терпів". ".

"Цей генсек не зможе сприяти встановленню миру


"Гутерріш шкодить собі та ООН", - вважає і берлінська газета Tagesspeigel


. Її коментатор упевнений: кожен, хто має хоч трохи політичного інстинкту, мав би триматися якнайдалі від саміту в Казані.



"Однак у Антоніу Гутерріша фатально відсутнє подібне чуття. Але ж він - голова Об'єднаних Націй, він - головний у світі дипломат, він через свою посаду - верховний захисник міжнародного права. Вже одне те, що цей португалець облагородив своєю присутністю пропагандистську зустріч у Казані". - і тим самим російського президента є скандалом. А те, що він йому ще й руку тиснув, люб'язно при цьому посміхаючись, просто обурливо", - пише столична газета.


Своїм приїздом до Казані Гутерріш "зробив подарунок диктатору", і цей жест, який "виглядав як раболепство, рівнозначний удару в обличчя українкам та українцям, які вже понад два роки живуть в умовах війни", йдеться у коментарі. На сайті видання він так і має назву: "Удар в обличчя України".

Участь голови ООН у "пропагандистському шоу Путіна" ніяк не сприяла тому, щоб він виступив у ролі чесного посередника, зазначає Tagespiegel і приходить до такого висновку: "Втім, і без того навряд чи знайдеться багато тих, хто вірив би у здатність Гутерріша успішно сприяти встановленню миру І в України, і в Ізраїлі є цілком обґрунтовані сумніви в тому, що глава цієї всесвітньої організації - підходяща фігура для такого завдання. - як і сама Організація Об'єднаних Націй.


"Приклад малодушного підлещування"

Генсек ООН цілком міг би в Казані не просто закликати до "справедливого світу в Україні", а й дипломатично нагадати Путіну, що "це він розпочав війну і що саме він може негайно припинити її", вважає коментатор першого каналу німецького суспільно-правового телебачення ARD. .


Він дає участі Антоніу Гутерріша в саміті БРІКС таку оцінку: "Це саме те малодушне запобігання західних політиків, з якого неодноразово публічно глузував колишній гебіст Путін. Звичайно, для того, щоб припинити війну в Україні, з Путіним доведеться розмовляти. Однак Гутерріш - . того, як це в жодному разі не можна робити".


На полях саміту в Казані генсек ООН Антоніу Гутерріш зустрівся також – і при цьому сердечно обійнявся – з білоруським володарем Олександром Лукашенком. Одним із тих небагатьох спостерігачів, хто звернув на це увагу, став експерт із Росії берлінського зовнішньополітичного дослідницького інституту "Фонд наука і політика" (SWP) Яніс Клуге (Janis Kluge). "Не міг би хтось доставити додому цю стару людину? Він виглядає розгубленим, і ці люди його використовують", - написав він у соцмережі X, і саркастичний коментар Яніса Клузі процитували багато німецьких ЗМІ.