25 жовтня 2024 12:44

Сергiй ПОГОРIЛИЙ: "У матчі з "Ромою" Нещерет за перший тайм зробив більше передач, ніж центральні півзахисники та форварди "Динамо" разом узяті"

Динамо зіграло третій матч основного етапу Ліги Європи. У столиці Італії динамівці програли Ромі 0:1, а результат зустрічі вирішив гол українського нападника римлян Артема Довбика у середині першого тайму. Всі значущі моменти матчу Рома – Динамо ми обговорили з голкіпером Колоса-2 і колишнім воротарем Арсенала, Таврії, Металіста і норвезького Буде-Глімт Сергієм Погорілим.


– Стартовий склад київського Динамо та ще з трьома центральними захисниками не передбачив би ніхто, напевно. Ви також?

– Звісно. Особисто для мене вибір Олександра Шовковського став великим подивом. Я спочатку подумав, що у основних гравців травми чи пошкодження, але коли вони почали виходити на заміну у другому таймі, все зрозуміло. Та й схема із трьома центральними захисниками для динамівців стала чимось новим. Не згадаю, коли вони грали за такою схемою.


– У Динамо була гра в Римі за 65.000 глядачів, але тренерський штаб нашої команди, напевно, пожертвував цим матчем на догоду українському класико з Шахтарем. Щось подібне було раніше?

– Не пригадаю. Завжди матчі єврокубків більше цінувалися більше, до них готувалися ретельно та хотіли продемонструвати свій максимум. У цій грі з першої по 39 хвилини ініціативою володіли римляни. Вони грали вдома та потужно розпочали цю зустріч. Хоча сказати, що Нещерет завжди був під час роботи – так не скажеш. Для мене результат цього поєдинку міг бути зовсім іншим. Динамо могло як зіграти внічию, так і виграти. Найкращі моменти для взяття воріт мали Тимчик та Герреро.


– В італійській пресі писали весь тиждень, що над головним тренером Іваном Юричем згущуються хмари. За невдач, в іграх з Динамо та Фіорентіною, його відправлять у відставку. Як би ти оцінив гру Роми у цій зустрічі?

– Мені здалося, що гравці Роми за тренера не грали. Через “не можу” не бігли в тому чи іншому епізоді. Так, господарі виграли, але й годі. Що стосується динамівців, то свою мотивацію вони залишили до неділі, коли зустрінуться з Шахтарем. Думаю, що київське Динамо дуже хоче виграти чемпіонат України.


– Як виявилося, вирішальний момент матчу стався на 22-й хвилині, коли молодий Тарас Михавко потягнув за шорти суперника у власному штрафному майданчику. Це все – брак досвіду у Михавка?

– Для мене це ще дитинство. Не став він справжнім майстром. Кілька вдалих матчів у кваліфікації Ліги чемпіонів цього літа не дозволяють говорити про те, що Михавко це вже зрілий футболіст. Журналісти, експерти вже накрутили його – ось він майстер. А це ще не так. У тому епізоді гравець Роми увірвався до штрафного майданчика і тягти його за шорти… Перед італійським футболістом були ще наші гравці, нічого б там він не зробив. Для Михавка цей епізод буде уроком. Упевнений, чи не грав він ще в такій атмосфері, на таких стадіонах, коли на трибунах 65.000 глядачів. Але вішати всіх собак на нього не можна.


– У цьому матчі гравці Динамо вперше пробили двічі у площину воріт суперника, нагадаємо, що в матчах з Лаціо та Гоффенгаймом такого і близько не було…

– Це так, але все одно в атаці динамівці зіграли беззубо. У стартовому складі не було багатьох провідних футболістів, а без них вигадати щось було дуже важко. М’яч на чужій половині поля у наших хлопців практично не тримався. Я вважаю, що голкіпер Нещерет за перший тайм зробив більше передач, ніж центральні півзахисники та форварди разом узяті.


– Поєдинок Роми та київського Динамо тобі сподобався?

– Не дуже. Не був схожий на гру Ліги Європи. Справжної напруження боротьби я бачив в іграх кваліфікації Ліги чемпіонів, коли Динамо грало проти Партизана та Глазго Рейнджерс. Ось там був азарт, жага до перемоги.


– Хто першим із українських команд переможе в Європі – Динамо чи Шахтар?

– Думаю, що Динамо. Кияни в наступному матчі приймають Ференцварош, і ось там ми вже чекатимемо на перемогу киян.


– Найближчої неділі у Києві Динамо прийме Шахтар у рамках 11-го туру УПЛ. Хто фаворит цієї зустрічі?

– Якщо динамівці підійдуть до цієї гри з максимальним настроєм та самовіддачею, то вони виграють класико. Якщо ж підопічні Олександра Шовковського гратимуть, як у Римі, то тоді в поєдинку Динамо – Шахтар буде зафіксовано нічию.