23 жовтня 2024 18:23

Арахамія та Кім узяли на поруки депутатку Кормишкіну, яку підозрюють у незаконному збагаченні на 20 млн гривень

Вищий антикорупційний суд застосував до народної депутатки, яку підозрюють у незаконному збагаченні на 20 мільйонів гривень, запобіжний захід у вигляді особистої поруки.

Про це повідомила Спеціалізована антикорупційна прокуратура.


Хоча там і не назвали імені парламентарки, зі справи випливає, що йдеться про Ірину Кормишкіну із фракції «Слуга Народу».


Поручителями суд визначив голову фракції Верховної Ради Давида Арахамію та голову Миколаївської обласної військової адміністрації Віталія Кіма. Термін дії обов’язків — два місяці.


На підозрювану поклали виконання процесуальних обов’язків:


повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та місця роботи;
здати на зберігання до відповідних органів свої паспорти для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд та в’їзд в Україну;
утримуватися від спілкування з визначеними в ухвалі слідчого судді особами.


У САП зауважили, що питання щодо оскарження запобіжного заходу розглянуть після ознайомлення з повним текстом рішення суду.


У чому підозрюють депутатку?


За даними слідства, у 2021-2022 роках вона набула у власність активи на суму понад 20 мільйонів гривень. За них згодом придбала будинок на Одещині, в якому народна обраниця наразі проживає. Водночас її офіційний дохід за цей період та заощадження становили не більше ніж 2,7 млн гривень.


Їй повідомили про підозру в незаконному збагаченні — ст. 368-5 Кримінального кодексу України. Жінці загрожує до 10 років за ґратами.


Хто така Ірина Кормишкіна?


Ірина Аллахвердієва (теперішнє прізвище Кормишкіна) у 2019 році була обрана народною депутаткою від партії «Слуга Народу» номером 116 у списку як безпартійна. Також вона є членкинею однойменної фракції.


У 2020 році депутатка фігурувала у сексистському скандалі за участі голови фракції «Слуга Народу» Давида Арахамії та його заступника Олександра Корнієнка. Під час брифінгу, коли депутати вважали, що мікрофони вимкнені, вони обговорювали свою колегу по фракції, назвавши Аллахвердієву «робочою бабою, як корабельна сосна» (Корнієнко каже, що запис змонтований).


У Верховній Раді Аллахвердієва є головою підкомітету з питань тарифного та нетарифного регулювання Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики.


Також вона зазначена директоркою Миколаївської обласної дирекції ПрАТ СК «Уніка». Аллахвердієва працювала заступницею директора з розвитку в Миколаївській філії ЗАТ АСК «ІНГО Україна» та заступницею директора Миколаївської міської страхової агенції ЗАТ «Інкомстрах», а також на ключових посадах в інших підприємствах.