22 жовтня 2024 19:37

Руслан РОТАНЬ: "Ротань-стайл – це не тренд, ми просто хочемо бути трошки ближче до європейського футболу, і все"

Головний тренер «Олександрії» Руслан Ротань розповів, який футбол хоче бачити у виконанні своєї команди.


– Щодо притаманного стилю. Як можете на сьогодні охарактеризувати свій футбол?

– Давайте так. Зараз у футболі хто команда, яка домінує? Мабуть, це та команда, яка буде пресингувати, давати супернику мало часу думати. Тому перш за все ми хочемо до цього прагнути, хочемо, щоб ми краще проти м’яча грали, щоб у нас була реакція, коли ми губимо м’яч, на це. На цьому потрібно сконцентруватися.

Найголовніше – цей факт, ця дрібниця, яка дуже важлива в сучасному футболі. Тому що з м’ячем усі хочуть грати. Будь-яка команда, навіть з низів, хоче з м’ячем грати. Але їй не дають цього робити ті команди, які більш агресивні, більше хочуть повертати собі м’яч.

Тому нам потрібно навчитися цей м’яч у першу чергу повертати, а потім його не віддавати. Щоб не віддавати, треба дуже багато працювати над виходом з оборони, робити помилки. Нас багато критикують, що ми робимо помилки при виході з оборони, губимо м’ячі в другій частині поля.

Але давайте візьмемо просто цифри. Ті команди, які не працюють над цим, і ті команди, які хочуть грати вертикально. Зараз модний тренд – вертикально ти не губиш ці м’ячі. На хвилинку тепер зайдіть, не знаю, у Wyscout і подивіться: ті команди, які не тренують це і грають вертикально, гублять у 3-4 рази більше, ніж команди, які тренують.

Тому це нормально. Футбол – це гра помилок. І ці помилки роблять усі – і ті, які не тренують, і ті, які тренують. Але ж коли тренуєш, у тебе менше шансів буде губити м’ячі, які ти не хочеш губити. Тому це потрібно тренувати.

Тому, повертаючись знову, я все-таки хочу сказати: навчитися краще грати проти м’яча. А над грою з м’ячем завжди працювати, завжди вдосконалюватися. Завжди будуть нові ідеї, нові механізми розвитку атаки, виходу з оборони в 2-й, 3-й частині поля, в завершальній стадії.

Це все відпрацьовується на тренуваннях. Ми хочемо також і ми в цьому хочемо бути як мінімум схожі. Просто вже в кінці обмалюю: Ротань-стайл – це тренд? Не тренд, ми просто хочемо бути трошки ближче до європейського футболу, і все, – сказав Ротань.